URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Υπό το μουσικό χρώμα του Μαντολίνου

Η ιστορία της Μαντολινάτας του Δήμου Παραλιμνίου

Υπό το μουσικό χρώμα του Μαντολίνου

Η Μαντολινάτα του ∆ήµου Παραλιµνίου συνεχίζει τις πρόβες της σταθερά για 17 χρόνια, κάνοντας περιοδείες σε όλη την Κύπρο και το εξωτερικό.

Ο ιθύνων νους της Μαντολινάτας είναι ο κ. Μάριος Πογιατζής, δάσκαλος και διευθυντής στο ∆ηµοτικό Σχολείο Φρενάρου. Παιδί µουσικής οικογένειας, µε θείο τον Γιώργο Πογιατζή, το βιολάρη του Παραλιµνιού, ξεκίνησε από πολύ µικρός να λαµβάνει µέρος στις χορωδίες και να µαθαίνει µαντολίνο. Συµµετείχε στη Μαντολινάτα της Παιδαγωγικής Ακαδηµίας και ένα από τα όνειρα του ήταν να δηµιουργήσει τη δική του Μαντολινάτα. Ένα όνειρο το οποίο παίρνει σάρκα και οστά τον Ιούλιο του 1998 ιδρύοντας τη Μαντολινάτα του ∆ήµου Παραλιµνίου. Προηγουµένως, είχε γίνει µια προσπάθεια δηµιουργίας µαντολινάτας στα πλαίσια των επιµορφωτικών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισµού, µε τη στήριξη της τοπικής υπεύθυνης κ. Λέλας Αττιπά Μιχαήλ. Σκοπός της Μαντολινάτας είναι η ανάπτυξη των πολιτιστικών δρώµενων του ∆ήµου και η ευρύτερη αναβάθµιση του πολιτιστικού επιπέδου των δηµοτών του.

Στο πρώτο κάλεσµα έσπευσαν να πλαισιώσουν το σύνολο πολλοί µαθητές, εκπαιδευτικοί και άλλοι φίλοι του µουσικού αυτού είδους. Σήµερα το συγκρότηµα, το οποίο αποτελείται από άτοµα, ηλικίας 10 µέχρι 68 ετών, έχει να επιδείξει µια πλουσιότατη καλλιτεχνική δράση, τόσο στο Παραλίµνι όσο και στο εξωτερικό, λειτουργώντας σαν ένας άξιος πρεσβευτής της κουλτούρας του τόπου µας. Από το 2012 λειτουργεί και τµήµα εκµάθησης µαντολίνου για αρχάριους, από 11 χρονών και πάνω. Πρόσφατα, η Μαντολινάτα έχει µετονοµαστεί σε «Πολιτιστικό Σωµατείο Μαντολινάτα ∆ήµου Παραλιµνίου».

Κυπριακά τραγούδια, καντάδες, παλιό ελληνικό τραγούδι κι επιλογές από τον ελληνικό κινηµατογράφο αποτελούν το ρεπερτόριο της Μαντολινάτας, εκτελεσµένα όλα µε το µοναδικό µουσικό χρώµα του µαντολίνου, ενός καθαρά λαϊκού οργάνου, το οποίο άνθισε κυρίως στην Ισπανία και την Κάτω Ιταλία, καθώς και στα Επτάνησα, αλλά και για το οποίο διάσηµοι συνθέτες, όπως ο Βιβάλντι, ο Μπετόβεν, ο Μότσαρτ και ο Μάλερ, αφιέρωσαν συνθέσεις τους.

Η Μαντολινάτα διοργάνωσε εκδηλώσεις και αφιερώµατα σε συνθέτες, στα πλαίσια των διαφόρων φεστιβάλ του ∆ήµου, ενώ έλαβε µέρος σε πολλές άλλες εκδηλώσεις σε συνεργασία µε τη Χορωδία και την Παιδική Χορωδία του ∆ήµου Παραλιµνίου, καθώς και µε διακεκριµένους σολίστες. Εµφανίστηκε σε όλες τις πόλεις της Κύπρου, είτε προσκεκληµένη διάφορων χορωδιών, είτε σε συνεργασία µε τον Κυπριακό Οργανισµό Τουρισµού. Έλαβε επίσης µέρος στις εκδηλώσεις που έγιναν στη Λευκωσία για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει δώσει συναυλίες στην Κέρκυρα τον Οκτώβρη του 2001 και στο Μπορντό της Γαλλίας στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων της ελληνικής παροικίας το Μάρτη του 2004.

Τον Οκτώβρη του 2006, ενδυναµώνοντας τους δεσµούς φιλίας µεταξύ Κέρκυρας και Παραλιµνίου, επισκέφτηκε για δεύτερη φορά το νησί των Φαιάκων, χαρίζοντας στο µουσικόφιλο κοινό της Κέρκυρας ανεπανάληπτες στιγµές µουσικής πανδαισίας, σε κοινή συναυλία µε τη Χορωδία του ∆ήµου Φαιάκων, ένα µουσικό γεγονός που επαναλήφθηκε µε επιτυχία το Μάρτη του 2007, στο Παραλίµνι.

Το καλοκαίρι του 2008 παρουσίασε στο Παραλίµνι µια µεγάλη συναυλία – αφιέρωµα στη θάλασσα, ενώ το 2009 συνόδεψε την αποστολή του δήµου στην Καστοριά, λαµβάνοντας µέρος στις εκδηλώσεις διδυµοποίησης του ∆ήµου Παραλιµνίου µε το ∆ήµο Καστοριάς. Τον ίδιο χρόνο πραγµατοποίησε ένα αφιέρωµα στην κυπριακή παράδοση µε παλιά κυπριακά τραγούδια, ξαναζωντανεύοντας µερικές από τις πιο όµορφες στιγµές του παρελθόντος.

Το Σεπτέµβριο του 2012, στα πλαίσια της ενδυνάµωσης των σχέσεων Παραλιµνίου – Χαλκίδας, παρουσίασε στη Χαλκίδα ένα πρόγραµµα µε ελληνικά και κυπριακά τραγούδια, αφήνοντας εξαιρετική εντύπωση και εισπράττοντας εγκωµιαστικά σχόλια, ενώ το 2014 είχε ένα αφιέρωµα στον ελληνικό κινηµατογράφο, µε τραγούδια και χορούς µιας αξέχαστης εποχής.

Τον Ιούλιο του 2015 παρουσίασε στο Παραλίµνι, µε µεγάλη επιτυχία, ένα αφιέρωµα στους αρχάγγελους της ελληνικής µουσικής Μάνο Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη, ενώ τον ίδιο µήνα ταξίδεψε για τρίτη φορά στην Κέρκυρα, λαµβάνοντας µέρος σε Φεστιβάλ µε συµµετέχοντες διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Πρόβες γίνονται µια φορά την εβδοµάδα και το δέσιµο των µελών είναι εξαιρετικά δυνατό. «Περνάµε καλά όπου και να πάµε εδώ και 17 χρόνια και νιώθουµε µεταξύ µας ως µια οικογένεια. Η Μαντολινάτα είναι ένας ζωντανός οργανισµός και χρειάζεται πολλή βοήθεια πέραν του µουσικού κοµµατιού».