URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Η εξέλιξη της τέχνης

Η εξέλιξη της τέχνης

Η Ελένη Οδυσσέως κατάγεται από την επαρχία Αµµοχώστου και είναι 23 χρόνων. Ασχολείται µε τις τέχνες και συγκεκριµένα µε τις εικαστικές τέχνες. Τον τελευταίο χρόνο ζει και εργάζεται στο Βερολίνο, αναζητώντας ένα καλύτερο µέλλον στον κόσµο της τέχνης.

Ποια αποτελούν τα προσωπικά σου ερεθίσµατα;
Επηρεάζοµαι από διάφορους καλλιτέχνες, όπως ο Ronald De Bloeme, Katharina Grosse, Jessica Stockholder, Helen Marten και πολλούς άλλους. Προσπαθώ να πηγαίνω όσο πιο συχνά µπορώ σε εκθέσεις τέχνης. Προσωπικά θεωρώ ότι αυτό αποτελεί το πιο σηµαντικό κοµµάτι στην εξέλιξη της τεχνικής µου, γιατί µε ωθεί να αµφισβητώ, αλλά και να διευρύνω τους ορίζοντες της δουλειάς µου.

Το τελευταίο διάστηµα ζεις στο Βερολίνο. Τι ήταν αυτό που σε ώθησε σε αυτή την απόφαση;
Το Βερολίνο πραγµατικά σφύζει από τέχνη! Είναι µια από τις πιο «δηµιουργικές» πόλεις του κόσµου, στην οποία υπάρχουν πάνω από τέσσερις χιλιάδες γκαλερί. Αυτό από µόνο του προσφέρει πολλές ευκαιρίες σε καλλιτέχνες να αναδείξουν και να προωθήσουν τη δουλειά τους. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να γνωρίσεις και να συναναστραφείς µε καλλιτέχνες/δηµιουργούς από όλες τις γωνιές του κόσµου.

Κύπρος, Ηνωµένο Βασίλειο, Γερµανία αποτελούν τρεις σηµαντικούς σταθµούς της ζωής σου. Πες µας λίγα λόγια για την κάθε χώρα-σταθµό.
Η Κύπρος είναι το σπίτι µου. Ένιωσα όµως την ανάγκη να φύγω, γιατί δυστυχώς τα όρια της εξέλιξης της τέχνης είναι πολύ περιορισµένα, ειδικότερα για νέους καλλιτέχνες. Ήθελα να γνωρίσω καινούριες ιδέες, να συναναστραφώ µε καινούριο κόσµο. Στο Ηνωµένο Βασίλειο σπούδασα και άλλαξα σαν άνθρωπος. Γνώρισα ανθρώπους από όλο τον κόσµο και βίωσα για πρώτη φορά µια καινούρια κουλτούρα, εντελώς διαφορετική από τη δικιά µας. Κατά τη γνώµη µου είναι µια πολύ δύσκολη χώρα για να ζει κανείς, πολύ απαιτητική και.. γκρίζα! Αυτή τη στιγµή βρίσκοµαι στο Βερολίνο και η αλήθεια είναι ότι το λατρεύω! Είναι µια ροµαντική πόλη και η ζωή εδώ κυλά οµαλά. Το κυριότερο όµως είναι, ότι είναι γεµάτη από τέχνη και λάτρεις της τέχνης.

Η πρώτη σου ατοµική έκθεση ήταν τον περασµένο Νοέµβριο και είχε το όνοµα «Αναπνοές Έλικα». Από πού εµπνεύστηκες τον συγκεκριµένο τίτλο για την πρώτη σου προσωπική έκθεση;
Ο τίτλος της έκθεσης προέκυψε από την ονοµασία ενός από τους πίνακές µου, ο οποίος παρουσιάστηκε στην έκθεση. ‘Ένας πίνακας µε διαδραστικό 3D animation. Ένιωσα ότι ο τίτλος ήταν όµορφος, ανάλαφρος και χιουµοριστικός και ότι το συγκεκριµένο έργο µπορούσε να αντικατοπτρίσει απόλυτα το θέµα ολόκληρης της έκθεσης. Γενικά µου αρέσει να παντρεύω το παράξενο και εξωγήινο µε ενέργειες ή καταστάσεις της καθηµερινότητάς µας. Αυτό µε οδηγεί να δηµιουργώ αλληλεπιδραστικούς χώρους, µε τους οποίους ο επισκέπτης µπορεί να ταυτιστεί.

Ετοιµάζεις κάτι καινούριο; Να περιµένουµε σύντοµα κάτι παρόµοιο από την Ελένη;
Τον Ιούνιο πραγµατοποίησα µια έκθεση στο Βερολίνο, η οποία είχε αρχίσει στις 29 Ιουνίου.
Υπάρχουν κάποια σχέδια και σκέψεις για µια έκθεση στο Λονδίνο τον Αύγουστο, όπως επίσης και περισσότερες εκθέσεις στο Βερολίνο αργότερα. Για Κύπρο δυστυχώς δεν υπάρχει κάτι ακόµη.

Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου στο µέλλον;
Θα συνεχίσω να αναζητώ και να επεκτείνω τις δηµιουργικές ανησυχίες µου, χρόνο µε τον χρόνο, κερδίζοντας περισσότερη γνώση και εµπειρία στον τοµέα µου.

Ποιο είναι το όνειρο σου σαν καλλιτέχνης;
Πάντα να προχωρώ µπροστά. Καινούρια τοπία, καινούρια ιδέες, κανούριες τεχνικές.