URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Η εφαρµογή “Ayia Napa – Protaras” είναι ο επίσηµος τουριστικός οδηγός της περιοχής μας

Η εφαρµογή “Ayia Napa – Protaras” είναι ο επίσηµος τουριστικός οδηγός της περιοχής μας

Η εφαρµογή “Ayia Napa – Protaras” είναι ο επίσηµος τουριστικός οδηγός της τουριστικής περιοχής Αγία Νάπας και Πρωταρά αλλά και της ευρύτερης περιοχής Αµµοχώστου και µέχρι σήµερα έχει ξεπεράσει τις 3500 downloads.

Η ιδέα για την εφαρµογή ξεκίνησε πριν από ενάµιση χρόνο περίπου, όταν σε συζήτηση της παρέας τονίστηκε το θέµα της απουσίας ενός ολοκληρωµένου τουριστικού οδηγού που θα µπορούσε να χρησιµοποιήσει για πληροφόρηση ο κάθε επισκέπτης που επιλέγει την περιοχή της ελεύθερης Αµµοχώστου ως προορισµό για διακοπές ή εκδροµή. Η διαπίστωση για αυτή την ανάγκη προέκυψε από τις προσωπικές εµπειρίες του καθενός, σε τυχαίες συναντήσεις µε τουρίστες, τόσο ξένους όσο και ντόπιους, που χρειάζονταν βοήθεια και πληροφορίες για τα αξιοθέατα και θάλασσες της περιοχής, για ταβέρνες και εστιατόρια που µπορούν να απολαύσουν παραδοσιακές και διεθνείς συνταγές όπως και απλές πληροφορίες για το που θα βρουν φαρµακείο, τράπεζα ή ταχυδροµείο. Έτσι η οµάδα, που αποτελείται από πέντε νέους της περιοχής, και συγκεκριµένα από τους δήµους Αγίας Νάπας και Παραλιµνίου, πήρε την απόφαση να προχωρήσει µε την υλοποίηση αυτού του Τουριστικού Οδηγού για την ελεύθερη περιοχή της Αµµοχώστου.

Η ανάπτυξη της αρχικής ιδέας και η υλοποίηση της εφαρµογής χρειάστηκε περίπου 10 µήνες. Στη διάρκεια αυτών των µηνών η οµάδα εργάστηκε µε επιµονή και ασταµάτητα, για την ολοκλήρωση της ιδέας, τον σχεδιασµό και τη δηµιουργία µιας λειτουργικής ηλεκτρονικής εφαρµογής για τον επισκέπτη. Η µεγαλύτερη πρόκληση ήταν η συλλογή δεδοµένων που θα περιλαµβάνονταν στην εφαρµογή όπως κείµενα, τοποθεσίες, φωτογραφίες και άλλες πληροφορίες. Τα δεδοµένα αφορούσαν τα αξιοθέατα, θάλασσες, εκδηλώσεις, γενικές πληροφορίες και υπηρεσίες, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης και συγκοινωνίες της περιοχής µας. Φυσικά η προσπάθεια δεν έχει σταµατήσει, αφού εργάζονται συνεχώς για την ενηµέρωση των πληροφοριών, την αναβάθµιση της εφαρµογής, αλλά και την προώθησή της, ειδικά τώρα που βαδίζουµε στην καλοκαιρινή περίοδο. Αρκετά µεγάλες δυσκολίες ήταν η πίεση του χρόνου, καθώς και οι οικονοµικές ανάγκες που παρουσιάζονται συνεχώς, οι οποίες ήρθαν να αυξήσουν την πίεση για την έγκαιρη υλοποίηση της εφαρµογής. Η συλλογή και η οργάνωση των πληροφοριών, καθώς και η συγγραφή των κειµένων έγινε από την οµάδα σε συνεργασία µε φίλους και συγγενείς.

Η εφαρµογή έχει σαν κύριο στόχο να αναδείξει όλες τις φυσικές οµορφιές, τα αξιοθέατα, τα µνηµεία και τις παραλίες της περιοχής Αµµοχώστου, καθώς και άλλες δραστηριότητες που µπορεί κάποιος να αναπτύξει στην περιοχή, µε κύριο σηµείο αναφοράς την Αγία Νάπα και τον Πρωταρά. Στόχος είναι να δοθούν στον τουρίστα και άλλες επιλογές πέραν από τα συνηθισµένα. Θέλουν ο επισκέπτης να εξερευνήσει την περιοχή και να γνωρίσει και µια διαφορετική όψη της πέραν από το τυπικό ήλιος, θάλασσα και διασκέδαση. Όµως ο µεγαλύτερος στόχος ήταν η δηµιουργία µιας ηλεκτρονικής εφαρµογής που θα µπορούσε να χρησιµοποιήσει εύκολα ο επισκέπτης κάθε ηλικίας, σε όποιο σηµείο της περιοχής και αν βρίσκεται, χωρίς να χρειάζεται διαδίκτυο σε διαφορετικές γλώσσες. Έτσι, η ηλεκτρονική εφαρµογή είναι µικρή σε µέγεθος, διαθέσιµη σε δύο λογισµικά για iOS και Android, εύκολη στη χρήση, µε χάρτη όλης της περιοχής και περιλαµβάνει όλες τις πληροφορίες της περιοχής σε τρεις γλώσσες Αγγλικά, Ρώσικα, Ελληνικά συνοδευόµενες από φωτογραφικό υλικό.

O επίσηµος τουριστικός οδηγός της περιοχής Αγίας Νάπας – Πρωταρά έχει τη δυνατότητα να προβάλει τις επιχειρήσεις της περιοχής. Σε περίπτωση που µια επιχείρηση ενδιαφέρεται να ενταχθεί στον Τουριστικό Οδηγό, τότε µπορεί να επικοινωνήσει µαζί τους, ώστε να οριστεί µια συνάντηση για περαιτέρω ενηµέρωση.

Απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να µάθουν περισσότερες πληροφορίες για την περιοχή της Ελεύθερης Αµµοχώστου, συγκεκριµένα απευθύνεται σε ντόπιους, σε επισκέπτες και τουρίστες που επιλέγουν την περιοχή µας για διακοπές ή εκδροµή. Προϋπόθεση για τη χρήση του Τουριστικού Οδηγού είναι ο χρήστης να έχει στην κατοχή του κινητό Android ή iOS.

Οι Tourist Butler είναι µια νεοσύστατη εταιρεία που απαρτίζεται από νέα και δυναµικά άτοµα µε όραµα την ενεργή συµµετοχή στην προώθηση και βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής. Επίσης, ένας από τους στόχους της Tourist Butler είναι να κατανοήσει και να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των επισκεπτών της Κύπρου, και κυρίως της περιοχής µας.

Μέχρι στιγµής, συνολικά και στις δύο πλατφόρµες, η εφαρµογή έχει φτάσει τα 3500+ downloads. Εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου εργάζονται δυναµικά για την περαιτέρω προώθηση του Τουριστικού Οδηγού. Σ’ αυτό το σηµείο αναγνωρίζουν ότι χωρίς την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Αµµοχώστου, τους δήµους της επαρχίας Αµµοχώστου και πρωτίστως τους δήµους Αγία Νάπας και Παραλιµνιού, καθώς και όλους όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση αυτού του Τουριστικού Οδηγού, το έργο τους θα ήταν δυσκολότερο.