URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Γεννημένοι ρωμηοί…

Γεννημένοι ρωμηοί…

Μόλις ένα χρόνο ζωής µετρά ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ» και η δράση του δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη. 

…η σύσταση του συλλόγου

Πριν µερικά χρόνια κάποια άτοµα οραµατίστηκαν τη σύσταση ενός συλλόγου µε σκοπό την καλλιέργεια της συνείδησής µας ως ορθοδόξων ρωµηών και την καλλιέργεια της πολιτιστικής µας ταυτότητας. Ο σύλλογος παίρνει σάρκα και οστά τον Ιανουάριο του 2014 και έχει ως έδρα του το Παραλίµνι. Έµβληµά του έχει το επιβλητικό ψηφιδωτό του εξαπτέρυγου Αγγέλου της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως, το οποίο πρόσφατα αποκαλύφθηκε.. Επιδιώκει τη σύνδεση µε τις αυθεντικές ιστορικές και πολιτιστικές ρίζες µας, τον επαναπροσανατολισµό της πορείας µας και µέχρι σήµερα αριθµεί τριακόσια εγγεγραµµένα µέλη, τα οποία συµµετέχουν στις ποικίλες δράσεις του Συλλόγου.

…µουσικό σύνολο «ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ»

Το πολυµελές (1ΟΟ και πλέον µέλη ηλικίας από 5 έως 65 χρόνων) Μουσικό Σύνολο «ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ», υπό τη διεύθυνση του µαέστρου και Προέδρου του Συλλόγου Γιώργου Κυπριανού Θεολόγου-Μουσικοδιδασκάλου, παρουσιάζει µουσικά προγράµµατα µε ύµνους και τραγούδια της σύνολης ρωµαίικής µας παράδοσης, από τα βάθη των αιώνων µέχρι τις µέρες µας. Συµµετέχει σε πολλές εκδηλώσεις Μητροπόλεων  και ∆ήµων  και διοργανώνει επετειακές εκδηλώσεις.

…κυριότερες µουσικές εκδηλώσεις

Η «ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ» παρουσίασε µεγάλο µουσικοχορευτικό αφίερωµα «Ύµνος και Θρήνο για την Πόλη», το Μάιο του 2014 υπό την αιγίδα του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας Αµµοχώστου κ. Βασιλείου στο κατάµεστο από κόσµο Αµφιθέατρο του ∆ήµου Παραλιµνίου σε συνεργασία µε τον Πολιτιστικό Εργαστήρι «Παρά τη λίµνη». Τον περασµένο ∆εκέµβριο διοργάνωσε χριστουγεννιάτικη συναυλία υπό τον τίτλο «Κάλαντα των Ρωµηών» µε παραδοσιακά κάλαντα από όλο τον ελληνόφωνο κόσµο και στις 15 Μαρτίου 2015 το συγκλονιστικό αφιέρωµα στον ήρωα του Παραλιµνίου Τάσο Μάρκου, «Τάσος Μάρκου: άνθρωπος, ήρωας, θρύλος».

 

…πλούσια πολιτιστική δράση

Η «ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ» διοργανώνει εκπαιδευτικές και προσκυνηµατικές εκδροµές µε τη συνοδεία καταρτισµένων ξεναγών στην ελεύθερη και κατεχόµενη Κύπρο και στο εξωτερικό. Σηµαντικές για το Σύλλογο ήταν η υποδοχή και ξενάγηση από το Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτο σε δύο εκδροµές στην ελεύθερη και κατεχόµενη Μόρφου, όπως και η συνάντηση και συνοµιλία µε το Μητροπολίτη Λεµεσού σε εκδροµή στη Μητροπολιτική του Περιφέρεια.

Προβάλλονται ταινίες του κλασικού ιστορικού, ελληνικού και διεθνούς κινηµατογράφου, όπως και ταινίες µε θέµατα επετειακά και ιστορικά.

Με το σύνθηµα «Κάθε βδοµάδα µαζί» όλα τα πιο πάνω συµπληρώνουν κι άλλες ποικίλες δράσεις, όπως η φιλοξενία παραστάσεων θεάτρου σκιών (καραγκιόζη), ζωντανής αφήγησης παραµυθιών µε συνοδεία µουσικής, τα µαθήµατα πλεξίµατος (arm knitting), επίδειξη µαγειρικής, συνεστιάσεις, διανυκτερεύσεις σε ανδρώες και γυναικείες µονές κ.α.  Απώτερος στόχος είναι η καλλιέργεια της κοινωνίας των προσώπων και της προσφοράς µιας υγιέστερης ψυχαγωγίας.

…κάτω από τη στέγη του ΚΕΠΑ

Οι δράσεις της «ΡΩΜΗΟΣΥΝΗΣ» φιλοξενούνται δωρεάν στους χώρους του Φιλανθρωπικού Ιδρύµατος ΚΕΠΑ (Αίθουσα διαλέξεων και µαθηµάτων, Κηποθέατρο, Εξωτερικοί χώροι). Για ενηµέρωση των µελών και ενδιαφεροµένων της, η «ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ» εκδίδει τριµηνιαίο Πολιτιστικό Ηµερολόγιο, µε το οποίο γνωστοποιεί τις επερχόµενες δράσεις κάθε εποχής αλλά και δηµοσιεύει στιγµιότυπα από όλες όσες προηγήθηκαν. Επίσης, αξιοποιεί και τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Youtube, όπου καθηµερινά αναρτώνται ειδήσεις και νέα από το πρόγραµµα του Συλλόγου.

…επερχόµενες δράσεις

Ανάµεσα στις επερχόµενες δράσεις της «ΡΩΜΗΟΣΥΝΗΣ» δεσπόζουν η εκδροµή κατά την Εβδοµάδα της ∆ιακαινησίµου στη Θεσσαλονίκη-Ιωάννινα-Ζαγοροχώρια-Βέροια, το Ρωµαίικο Γλέντι, κατά το οποίο θα γίνει και το πανηγυρικό κλείσιµο των µαθηµάτων βυζαντινής µουσικής και παραδοσιακών οργάνων, η εκδροµή στην κατεχόµενη Λευκωσία, η εκδροµή σε γεφύρια και κρυφά µονοπάτια του Τροόδους, η διανυκτέρευση σε Ανδρικό και Γυναικείο Μοναστήρι κ.α. οι οποίες περιέχονται στην τριµηνιαία έκδοση του Ηµερολογίου της Πολιτιστικής Άνοιξης.