URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Ένας βιρτουόζος βιολιστής

Ένας βιρτουόζος βιολιστής

Ο βιολιστής Μιχάλης Κουλουµής είναι από τους λίγους καλλιτέχνες που έχουν τολµήσει να χρησιµοποιήσουν το κυπριακό στοιχείο στη µουσική τους και να το καταφέρουν µε επιτυχία. Με αφορµή τη κυκλοφορία της νέας δισκογραφικής του δουλειάς «Πρώτες Ύλες – Soil» απαντά στις ερωτήσεις του περιοδικού Vantage.

Μόλις στα 30 σου έχεις ένα βιογραφικό που θα ζήλευαν πολλοί καλλιτέχνες. Ποιο πιστεύεις ότι υπήρξε το µυστικό της επιτυχίας σου µέχρι σήµερα;

Είναι πολύ σηµαντική για µένα η προσήλωση, η πειθαρχία, η επιµονή. Αυτό όµως που χαρακτηρίζει τη σχέση µου µε τη µουσική, αλλά και µένα προσωπικά, είναι η ανάγκη µου να ανοίγω καινούριους δρόµους. Όλα αυτά που µαθαίνει κανείς µέσα από την πορεία του σε προϋπάρχοντα µονοπάτια, οφείλει να τα χρησιµοποιήσει για να δηµιουργήσει τα δικά του µονοπάτια, τους δικούς του δρόµους.

Ποιος ήταν ο άνθρωπος που σε έβαλε στο χώρο της µουσικής;

Μεγαλώνοντας σε µια οικογένεια µουσικών, ήταν αναπόφευκτο ότι θα αγαπήσω και θα ασχοληθώ µε τη µουσική. Θεωρώ όµως ότι καταλυτικό ρόλο έπαιξε ο πατέρας µου, ο οποίος ήταν πάντοτε παρών στην καλλιτεχνική µου πορεία.

Οι σπουδές σου τι περιλαµβάνουν και τι σε έκανε να ασχοληθείς επαγγελµατικά µε τη µουσική;

Παρά το γεγονός ότι πήρα το πρώτο µου πτυχίο στο πεδίο της φυσικής, εντούτοις µε κέρδισε η µουσική µιας και κυριαρχούσε από πάντα στη ζωή µου. Η µουσική µου εκπαίδευση, λοιπόν, ξεκίνησε όταν ήµουν ακόµη µαθητής. Έκανα τα πρώτα µου βήµατα µε τους Χριστάκη Πιττιρή και Γιώργο Σέρβα, παραδοσιακούς βιολιστές. Στη συνέχεια σπούδασα κλασικό βιολί και ακολούθως αποφοίτησα από το Τµήµα Φυσικής του Πανεπιστήµιου Αθηνών. Παράλληλα µε τη φυσική, µελέτησα ελληνική παραδοσιακή µουσική στο ωδείο “Φίλιππος Νάκας” µε το βιολιστή Γιώργο Μαρινάκη. Ακολούθως έφυγα για µεταπτυχιακές σπουδές στην Ολλανδία και πιο συγκεκριµένα στο “Rotterdam Conservatoire”. Εκεί εντρύφησα στην κλασική µουσική της Κωνσταντινούπολης, τη λεγόµενη οθωµανική κλασική µουσική, µια µουσική αντίστοιχης εµβέλειας µε την ευρωπαϊκή.

Με ποιο σκεπτικό επέλεξες το βιολί; Τι σε τράβηξε εκεί;

Η αλήθεια είναι ότι στα παιδικά µας χρόνια ακούγαµε καθηµερινά πολλή µουσική. Οι δίσκοι δεν σταµατούσανε να παίζουν νησιώτικα και άλλα παραδοσιακά τραγούδια. Από το ραδιόφωνο άκουγα κλασική µουσική, αράβικα και τούρκικα τραγούδια, ενώ πολύ συχνά ταξιδεύαµε στην πόλη για να ακούσουµε ζωντανή µουσική. Μέσα από αυτό το ηχητικό αµάλγαµα λοιπόν, προέκυψε η φυσική ανάγκη να µάθω το βιολί που τόσο πολύ άκουγα και θαύµαζα από µικρός.

Είσαι θερµός υποστηρικτής της κυπριακής παράδοσης και αυτό φαίνεται και µέσα από τη δουλειά σου. Τι είναι αυτό που σου αρέσει στην κυπριακή µουσική;

Η κυπριακή µουσική είναι από τις πιο όµορφες και ενδιαφέρουσες µουσικές παραδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου και αυτό το ανακάλυψα γνωρίζοντας τις µουσικές των γειτονικών µας λαών. Η Κύπρος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, έχει ένα µοναδικό χαρακτηριστικό: της πολυπολιτισµικότητας. Περιέχει χαρακτηριστικά από όλους τους λαούς που άφησαν τα ίχνη τους στην Κύπρο µέσα στη µακραίωνη της ιστορία: στη µουσική, στο φαγητό, στη γλώσσα και γενικότερα στην κουλτούρα µας. Αυτό για µένα είναι κάτι πολύ µοναδικό που οφείλουµε να το γνωρίσουµε και να το εκµεταλλευτούµε.

Πιστεύεις ότι η κυπριακή µουσική έχει προοπτικές ανέλιξης;

Αυτό δεν µπορεί κανείς να το ξέρει. Ο ίδιος ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος γι’ αυτό. Αν για παράδειγµα, του αρέσει να τραγουδάει και να µιλάει στα κυπριακά, τότε ναι, θα συνεχίσει να υπάρχει, γιατί απλούστατα αυτό σηµαίνει ότι τον αγγίζει και τον εκφράζει και είναι µέρος της ταυτότητας και της αλήθειας του. Αν όχι, πολύ απλά θα χαθεί.

Ας µιλήσουµε και για τη δισκογραφική δουλειά «Πρώτες Ύλες – Soil», η οποία έχει έντονα το κυπριακό στοιχείο. Ποια ανάγκη σε οδήγησε στη δηµιουργία αυτού του δίσκου;

Όπως είπα και πιο πριν, κατάγοµαι από µουσική οικογένεια όπου τα µουσικά µου βιώµατα ήταν έντονα. Ήθελα παράλληλα όµως να έχω τη δική µου µουσική γλώσσα που να εκφράζοµαι και να µε ολοκληρώνει. Η κυπριακή µουσική µε γοητεύει οπότε η ανάγκη να πω τη δική µου αλήθεια µέσα από αυτήν ήταν αναπόφευκτη.

Τι θα ακούσει κάποιος ακούγοντας το δίσκο σου;

Ο δίσκος µου, “Πρώτες Ύλες” περιέχει ορχηστρική µουσική από την Κύπρο, εκτός από ένα τραγούδι που το ερµηνεύει ο αδελφός µου, Πέτρος Κουλουµής. Οι δικές µου πρώτες ύλες, ιδωµένες µέσα από τα µάτια και τις εµπειρίες µου. Περιλαµβάνει γνωστά και άγνωστα κοµµάτια της κυπριακής µουσικής παράδοσης, ερµηνευµένα µε πολλή αγάπη, στοργή και λεπτοµέρεια. Ο δίσκος αυτός δίνει µια άλλη οπτική στη µουσική αυτή καθ’ εαυτή, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε κοµµατιού (ρυθµός, τροπικότητα, ηχοτοπία, κλπ).

Από πού µπορεί κανείς να προµηθευτεί το δίσκο σου και να ακούσει τη µουσική σου; 

Το δίσκο µπορεί κανείς να τον προµηθευτεί από την ιστοσελίδα µου www.michaliskouloumis.com, από όπου επίσης µπορεί κάποιος να ενηµερώνεται για τις συναυλίες µου, workshops και άλλες δραστηριότητες.

Είσαι ικανοποιηµένος από την ανταπόκριση του κυπριακού κοινού; Ο Κύπριος ακούει κυπριακή µουσική;

Ο Κύπριος χρειάζεται να ανασυνταχθεί µετά από όλες τις κακουχίες των τελευταίων χρόνων. Χρειάζεται να ξαναφτιάξει την ταυτότητα του, που να µιλάει στην ψυχή του και να περιέχει όλα εκείνα τα στοιχεία που τον κάνουν να ξεχωρίζει και ταυτόχρονα να νιώθει µέλος της κοινότητας: γλώσσα, µουσική, φαγητό, ήθη-έθιµα. Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να ξεθαρρεύει και να αγκαλιάζει την κυπριακή µουσική. Ειδικότερα οι νεότερες γενιές µουσικών πλέον µελετούν µε σεβασµό την κυπριακή µουσική και αυτό είναι πολύ σηµαντικό.

Ποια είναι η καλύτερη φιλοφρόνηση που έχεις εισπράξει µέχρι στιγµής στο χώρο της µουσικής;

Σε µια πρόσφατη συναυλία µου στην Κύπρο όπου παρουσίασα το δίσκο, ήρθε ένας κύριος και µου είπε το εξής: “∆εν πίστευα ποτέ ότι η κυπριακή παραδοσιακή µουσική θα ήταν τόσο όµορφη”.

Εσύ τι ακούς στον ελεύθερο σου χρόνο;

Ακούω κυρίως αυτοσχεδιαστική µουσική και πιο συγκεκριµένα: ταξίµια, Βορειοευρωπαϊκή τζαζ, παραδοσιακή από διάφορες χώρες της Ανατολής, παραδοσιακότροπες σύγχρονες συνθέσεις και φυσικά µεγάλους δεξιοτέχνες του βιολιού από διάφορα είδη µουσικής. Είµαι ανοιχτός όµως σε κάθε τι καινούριο, διαφορετικό, από όλα τα είδη µουσικής µιας και όπως είπα πιο πριν, µου αρέσει να ανοίγω καινούριους δρόµους στη µουσική µου.

Μια συνεργασία που είχες κάνει και ήταν πολύ ιδιαίτερη; 

Μια από τις σπουδαιότερες στιγµές στη µέχρι τώρα πορεία µου στη µουσική ήταν η συνεργασία µου µε το διάσηµο συνθέτη του σινεµά Gabriel Yared στην ηχογράφηση του soundtrack της ταινίας “Prophet”, στο ιστορικό στούντιο ηχογραφήσεων “Abbey Road Studios” στο Λονδίνο.

Ένας καλλιτέχνης µε τον οποίο θα ήθελες να συνεργαστείς; 

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης. Ένας πολύ δηµιουργικός, αληθινός και µε πηγαίο ταλέντο, καλλιτέχνης που επηρέασε και θα επηρεάζει µε τη σκέψη και το έργο του πολλούς ανθρώπους της Κύπρου και όχι µόνο.

Ένα µεγάλο όνειρο που θα ήθελες να πραγµατοποιηθεί;

Σε καλλιτεχνικό επίπεδο, το ευρύτερο κοινό να µπορέσει να γνωρίσει και να ξεχωρίσει τη µουσική µου γλώσσα. Σε προσωπικό επίπεδο, να καταφέρω να έχω τη δική µου οικογένεια. Σε συλλογικό/κοινωνικό επίπεδο, η µουσική να µπορεί να διαδραµατίζει σηµαντικό ρόλο στην Εκπαίδευση στην Κύπρο και τέλος να καταφέρει η κυπριακή µουσική να υπάρξει στο εξωτερικό ως µια από τις µουσικές του κόσµου.

 

_MG_0431-as-Smart-Object-1_MG_0452-as-Smart-Object-1