URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Ένας σώος και αβλαβές κωμικός – της Βέρας Κοσμά

Ένας σώος και αβλαβές κωμικός – της Βέρας Κοσμά

Με µοναδικό όπλο το χιούµορ του εξολοθρεύει προκαταλήψεις και ταµπού χαρίζοντας γέλιο απλόχερα. Αυτοσαρκάζεται, µοιράζεται προσωπικά βιώµατα, πιστεύει στο κοινό του, είναι αληθινός και απίστευτα θετικός. Στην πιο κάτω συνέντευξη απολαύστε τον Λούη Πατσαλίδη σε µια συζήτηση περί κωµωδίας και όχι µόνο.

Θυµάσαι πότε ήταν η πρώτη φορά που ένιωσες ότι έπρεπε να αφήσεις την τράπεζα και να κάνεις αυτό που αγαπάς;
Στην τράπεζα µπήκα τον Σεπτέµβρη του 2000, ∆εκέµβρη της ίδιας χρονιάς ένιωσα αυτό που λες… Bέβαια µου πήρε 13 χρόνια για να τολµήσω την έξοδο, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ!

Ήταν δύσκολη απόφαση; Κυρίως µε τα σηµερινά δεδοµένα και την ανασφάλεια που επικρατεί.
Το να αφήσεις µια δουλειά που σου προσφέρει ασφάλεια µισθολογικά αλλά και πολλά άλλα προνόµια και να µπεις σε ένα χώρο που κανένας δεν µπορεί να σου εξασφαλίσει το µέλλον σου, έχοντας 2 µικρά παιδιά, δάνεια και πολλές άλλες υποχρεώσεις, σίγουρα δεν µπορείς να την πάρεις µε ελαφρά την καρδία, χωρίς έντονο προβληµατισµό. Μπορώ να οµολογήσω πως ήταν η πιο δύσκολη απόφαση της ζωής µου µέχρι στιγµής. Φτάνει µόνο να σου πω, πως για έναν ολόκληρο µήνα δεν κοιµόµουνα από το άγχος και τις σκέψεις.

Η σύζυγος σου τι είπε όταν της το ανακοίνωσες;
Η οικογένεια είναι το άλφα και το ωµέγα στη ζωή µου. Όταν έχεις οικογένεια δεν µπορείς να λειτουργείς σαν µονάδα. Ευτυχώς ένα από τα προτερήµατά µου είναι ότι είµαι οµαδικός τύπος, πάντα µου άρεσε η ιδέα της οµάδας, έτσι και σε αυτό η γυναίκα µου ήταν µαζί µου και µε στήριξε µε κάθε δυνατό τρόπο και την ευχαριστώ πολύ για αυτό. Ήξερε πως ήµουν δυστυχισµένος στην τράπεζα, αλλά επίσης ήξερε και είχε εµπιστοσύνη στις δικές µου ικανότητες, ίσως περισσότερο από ότι είχα εγώ.

Θυµάσαι την πρώτη φορά που βγήκες µπροστά στο κοινό; Ποια ήταν τα συναισθήµατά σου; Υπήρχε καθόλου άγχος;
Αχ…πάνε 17-18 χρόνια σε µια χοροεσπερίδα….ναι το θυµάµαι…εννοείται ότι είχα άγχος, ξέρεις στην Κύπρο οι δικοί σου άνθρωποι έχουν την τάση να σου ωραιοποιούν τα πράγµατα και να σε κάνουν να πιστεύεις ότι είσαι ο καλύτερος, από υπερβολική αγάπη πάντα. Όταν έκανα ένα νούµερο µπροστά σε φίλους και συγγενείς όλοι γελούσαν και έλεγαν µπράβο, αλλά αν δε φας κρυάδα από το κοινό δεν µπορείς να µάθεις και να πας µπροστά. Από τότε έχω κάνει περισσότερες από 300 παραστάσεις.

Πώς έχτισες τη σχέση σου µε το κοινό; Εξοικειώθηκες γρήγορα µε αυτό;
Ξεκινώντας επαγγελµατικά να κάνω stand up comedy στην Κύπρο το 2006, το άθληµα αυτό δεν ήταν γνωστό στο ευρύ κοινό, έτσι αργά και σταθερά άρχισα να χτίζω κοινό. Στην αρχή έκανα παραστάσεις µε 15-20 άτοµα αλλά δεν απογοητεύτηκα. Αυτοί οι 15-20 στην πορεία έγιναν 30-40 και παράσταση µε παράσταση αυξάνονταν. Να σου πω ότι πριν και µετά την παράσταση µιλώ σχεδόν µε όλους όσους είναι στον χώρο, έχουµε µια φιλική σχέση µε το κοινό µου, µου αρέσει η προσωπική επαφή. Γι’ αυτό άλλωστε τις κρατήσεις τις κάνω εγώ και τα αστεία και τα πειράγµατα ξεκινούν µε το που θα πάρει κάποιος τηλέφωνο να κάνει κράτηση.

Θεωρείς ότι µε την πάροδο του χρόνου βελτιώνεσαι; Αν σου ζητούσαµε να µας πεις ποιος Λούης σου αρέσει περισσότερο ποιος θα ήταν. Αυτός που ήσουν όταν πρωτοξεκινούσες ή αυτός που είσαι σήµερα;
Σε κανένα επαγγελµατικό χώρο δεν πρέπει να παίρνεις τα πράγµατα σαν δεδοµένο. Πάντα µα πάντα πρέπει να ψάχνεις τρόπους να βελτιώνεις τις ικανότητες σου. Στην αρχή ίσως να έπεφτα στη παγίδα και να έλεγα εντάξει καλέ, για τα κυπριακά δεδοµένα µια χαρά είναι. Στην πορεία όµως και µέσα από συνεχή αναζήτηση έντονο προβληµατισµό και συνεχή βελτίωση έχω περισσότερες απαιτήσεις από τον εαυτό µου και δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει µέρα που να µην σκεφτώ πως µπορώ να βελτιώσω τον εαυτό µου και τις ικανότητες µου, γιατί ο κόσµος πλέον έχει απαιτήσεις σε όλα.

Ποιο είναι το πιο αγαπηµένο σου θέµα για σχολιασµό;
Είµαι από τους κωµικούς που µου αρέσει πολύ ο αυτοσαρκασµός, εποµένως θέµατα προσωπικά και οικογενειακά είναι πάντα αντικείµενο σχολιασµού και σάτιρας. Θεωρώ τον εαυτό µου µέσο Κύπριο, άρα πράγµατα που συµβαίνουν στην προσωπική µου ζωή έχουν συµβεί σχεδόν σε όλους µας και δεν έχει πιο ωραίο πράγµα να τα βλέπεις από τη χαρούµενη τους πλευρά. Η ζωή δεν είναι µόνο άσπρο και µαύρο, υπάρχουν και πολλά άλλα χρώµατα.

Ποια είναι τα αστεία που µπορεί να σε κάνουν να χάσεις το κοινό;
Μέσα από την εµπειρία µου όλα αυτά τα χρόνια, δε µου έχει τύχει κάτι τέτοιο. Το θέµα δεν είναι τι θα πεις αλλά πως θα το πεις, για να περάσει στο κοινό και να µην ενοχλήσει.

Έχεις βρεθεί ποτέ σε δύσκολη θέση;
Όχι ποτέ!

Η αλληλεπίδραση µε τον κόσµο είναι βασικό στοιχείο στις stand up comedy παραστάσεις. Στην Κύπρο το κοινό συµµετέχει όσο θα ήθελες;
Στην αρχή το κοινό ήταν κουµπωµένο, εννοείται, ήταν κάτι καινούργιο, είχε καχυποψίες και είναι λογικό. Σε πληροφορώ πως πλέον έχουµε φτάσει στο σηµείο που από µόνος του ο κόσµος επιζητεί το πείραγµα και το παιχνίδι µεταξύ µας.

Ποια αστεία αρέσουν στους Κύπριους;
∆εν υπάρχει συγκεκριµένη κατηγορία, αλλά αυτά που αφορούν την κυπριακή πραγµατικότητα σίγουρα αρέσουν περισσότερο.

Από που εµπνέεσαι;
Από ο,τιδήποτε. Από µια κουβέντα που θα ακούσω, από κάτι που θα διαβάσω, από κάτι που θα δω, αλλά πάντα η κύρια πηγή έµπνευσης είναι η ίδια µου η οικογένεια.

Η Κύπρος είναι ένα µέρος στο οποίο θα ήθελες να ζήσεις για πάντα ή θα ήθελες να δεις τον εαυτό σου και κάπου άλλου;
Αγαπώ την Κύπρο, αγαπώ την πατρίδα µου, τους ανθρώπους εδώ. ∆ε θα µπορούσα να ζήσω κάπου αλλού µόνιµα. Ίσως η µόνη χώρα που θα µπορούσα να ζήσω, αλλά όχι για πάντα να είναι η Ελλάδα µας, που αγαπώ εξίσου µε την Κύπρο.

Υπάρχουν µικρά µυστικά που κάνουν ένα κωµικό επιτυχηµένο;
∆εν είναι µυστικό, πρέπει να είσαι ο εαυτός σου, να είσαι αληθινός, να µην προσποιείσαι ότι είσαι κάτι άλλο. Ο κόσµος µπορεί να καταλάβει αν αυτό που του σερβίρεις είναι φρέσκο ή κατεψυγµένο.

Αγαπηµένος σου stand up κωµικός;
Πολλοί, αυτός όµως που µου αρέσει περισσότερο είναι ο Bill Engvall, γιατί κι αυτός αντλεί τη θεµατολογία του από την προσωπική, οικογενειακή του ζωή.

Εσύ ως ακροατής τι ακούς;
Τα πάντα! Πραγµατικά από παντού µπορείς να βγάλεις κάτι καλό για να σατιρίσεις, εποµένως δεν είµαι επιλεκτικός στο τι να ακούσω, ακούω πραγµατικά τα πάντα.

Ποιο είναι το µεγαλύτερο κοµπλιµέντο που σου έχουν κάνει στη δουλειά σου;
Ακούω πολλά και διάφορα, το πιο καλό είναι όταν έρχεται ο κόσµος και µου λέει ότι για τρεις ώρες τους κάνω να ξεχάσουν τα προβλήµατα τους και να ξεφύγουν από τις σκοτούρες της καθηµερινότητας.

Εσένα τι θα σε έκανε να γελάσεις µε την ψυχή σου;
Εγώ γελώ πολύ εύκολα. Περισσότερο όµως γελώ µε τα παιδιά µου. Η αθωότητα που κουβαλά ένα παιδί και µεταφράζεται σε ερωτήσεις και πράξεις είναι το κάτι άλλο.

Τι κάνεις στον ελεύθερό σου χρόνο;
Τον περνώ µε την οικογένειά µου. Πάντα µε την Αστέρω, τη Ραφαηλία και τον Ιωάννη. Είµαι τύπος της οικογένειας, εποµένως όλο τον ελεύθερο µου χρόνο τον αφιερώνω σε αυτούς.

Σκέφτεσαι να κάνεις κάτι άλλο; Ετοιµάζεις κάτι;
Πάντα κάτι ετοιµάζω. Τώρα είµαι σε φάση που ψάχνοµαι για την καινούρια µου παράσταση τον Οκτώβριο στο “Εναλλάξ” στη Λευκωσία, µε τους στενούς µου συνεργάτες και φίλους Τεύκρο Νεοκλέους, Λούκα Λουκά και Γιώργο Χριστοφή. Επίσης στη φετινή παράσταση θα υπάρχει και γυναικεία παρουσία που σίγουρα θα συζητηθεί.

Credits:
Συνέντευξη στη Βέρα Κοσµά
Φωτογραφία: Γιώργος Αθανασίου (click art studio) & Αντώνης Οικονόµου
Μπλούζες από t-bar
Παπούτσια από adidas stores
Νεροπίστολο, αυτοκίνητο, µάσκα, αναπνευστήρας από Super Action
Σαµπάνια, πούρο από robustos
Ευχαριστίες στο Photo Bella Studio