URBAN.CULTURE.MAGAZINE

You got (only) one life!

του Ζανέττου Λουκά

You got (only) one life!

Καλωσορίσατε στο καινούριο τεύχος του Vantage µε τίτλο: “The meaning of life”. Το δικό µου νόηµα της ζωής είναι να βάζεις στόχους για τη δική σου ευτυχία. Τα περισσότερα µου άρθρα αναφέρονται σε ιστορίες και γεγονότα που αφορούν τα κίνητρα της ζωής. Αυτά που ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται για να µπορέσει να υλοποιήσει τους στόχους του. Ο λόγος που το κάνω; Απλό. Μ’αρέσει πάντοτε να βοηθάω τους ανθρώπους.

Το καλύτερο µήνυµα που µπορώ να σου δώσω είναι σύντοµο και απλό: “Ναι, µπορείς να τα καταφέρεις”. Μακάρι να µπορούσα να σε δω στα µάτια και να σου πω ότι θα τα καταφέρεις. Επειδή µπορείς!

Ο άνθρωπος έχει ανάγκη να βάζει συνεχώς καινούριους στόχους, ώστε να αναζητά την ευτυχία. Η δική µου συµβουλή σε αυτή την προσπάθεια είναι να φροντίζεις πάντοτε να κατακτάς αυτό που εσύ θέλεις και όχι αυτό που θέλουν οι γύρω σου. Ακόµα και αν οι γύρω σου είναι οι φίλοι σου ή ακόµα και οι γονείς σου.

Όταν ξεκίνησα το Vantage, 9/10 άτοµα µου έλεγαν ότι θα είναι αποτυχία. ∆εν πιστεύανε ότι θα πετύχει. Αυτοί οι 9/10 είναι πλέον οι καλύτεροί µου αναγνώστες. Για να πετύχεις τους στόχους, που βάζεις στη ζωή, απαιτούνται δύο βασικά συστατικά: ∆έσµευση και πάθος. Αρρωστηµένο πάθος! Αν πιστεύεις ότι δεν αξίζεις την επιτυχία της ζωής, τότε θα κάνεις πράγµατα που θα σε αποµακρύνουν από αυτή.

Για να πετύχεις έναν στόχο, θα πρέπει να τον διαιρέσεις σε µικρότερους στόχους. Χρονιαίους, µηνιαίους, εβδοµαδιαίους αλλά και ανά ώρα. Θα σε βοηθήσουν καθηµερινά να φτάσεις στο προορισµό σου.

Αρκετοί άνθρωποι παραπονιούνται καθηµερινά για έλλειψη χρόνου. “∆εν έχω χρόνο.” Η αλήθεια είναι όµως ότι απλά δεν έχουν στόχους σε πρόγραµµα.

Πώς ένας άνθρωπος µπορεί να πετύχει έναν στόχο, αφού δεν µπορεί να δει; ∆ύσκολο. Όµως, πώς µπορεί ένας άνθρωπος να πετύχει έναν στόχο αφού ακόµα δεν τον έχει βάλει;

Όταν ήµουν στρατιώτης, θυµάµαι, είχα 8-9 παραπανίσια κιλά. Αποφάσισα ότι µε το που θα ξεκινούσα τη θητεία µου, θα έβαζα το τρέξιµο στο πρόγραµµα µου. Έτρεχα στο στρατόπεδο και όταν είχα έξοδο, έτρεχα σε γήπεδα. Μετά από έναν µήνα είχα χάσει τα κιλά. Ένας καλός µου φίλος µε ρώτησε: “Πώς είναι να τρέχεις στις 6 το πρωί.” “Θα σου πω πως είναι να τρέχεις”, του λέω. “Το µισώ πάρα πολύ. Μετρούσα το κάθε βήµα που έτρεχα. Σήµερα τρέχω τόσο πολύ ώστε αν περάσουν 2-3 µέρες και δεν τρέξω, τότε νιώθω ότι κάτι δεν πάει καλά. Απλά δεν ήθελα να ήµουν αυτός που ήµουν. Και σιγά – σιγά απέκτησα πειθαρχία. Πρώτα στο τρέξιµο και µετά στη ζωή. Το 2010 έτρεξα στο πρώτο µου µαραθώνιο. Σήµερα µετρώ πάνω από 8. Οι περισσότεροι είναι πέραν των 25 χιλιοµέτρων. Και απολαµβάνω κάθε ένα βήµα που κάνω.

Μην ακολουθείς τα µονοπάτια που άλλοι ακολουθούν. Ακολούθα το δικό σου µονοπάτι, που θα χαράξει τα δικά σου βήµατα.

Σταµάτα να σπαταλάς άσκοπα τον χρόνο σου. Το µυστικό είναι κάθε µέρα που ξυπνάς να διερωτάσαι αν σήµερα ήταν η τελευταία ηµέρα της ζωής σου τι θα έκανες; Σε διαβεβαιώνω ότι θα ήσουν γεµάτος όρεξη και πάθος για τη ζωή, θα χαµογελούσες και θα καληµέριζες όλους όσους έβλεπες. Θα έδειχνες αγάπη σε αρκετούς ανθρώπους, αλλά κυρίως θα απολάµβανες την ηµέρα, κάνοντας όµορφα πράγµατα µαζί µε τους αγαπηµένους σου ανθρώπους.

Ο βασικός κανόνας είναι ότι πρέπει να µπεις στη διαδικασία, ώστε να βελτιώσεις την εικόνα σου. Ξεκίνα να αφιερώνεις περισσότερο χρόνο σε σένα. Εσύ είσαι ο σκηνοθέτης, ο παραγωγός και ο ηθοποιός της δικής σου ζωής. Εσύ προσαρµόζεις το σενάριο και εσύ έχεις την ερµηνεία του ρόλου της δικής σου ζωής.

Τίποτα δεν σκοτώνει τα όνειρα που κάνουµε για τη ζωή µας. Ο µεγαλύτερος εχθρός µας είναι ο ίδιος µας ο εαυτός. Ανάλυσέ το και θα δεις ότι έχω δίκαιο.

Αγνόησε την κριτική των πολλών. Μάθε από τη σωστή κριτική των λίγων. Και να θυµάσαι ότι η ζωή είναι δρόµος αντοχής και όχι ταχύτητας.