URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Ξεκλειδώνοντας την ιστορία του Παραλιμνίου

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣ, 82 χρονών, Παραλίµνι - της Βέρας Κοσμά

Ξεκλειδώνοντας την ιστορία του Παραλιμνίου

Ο Κώστας Τσολάκης είναι γνωστός για την προσφορά του στο ∆ήµο Παραλιµνίου. Ποιοτικός, µε σπουδαία πορεία χαρίζει στη γενέτειρά του κληρονοµιά απίστευτης πνευµατικής αξίας.

Αν η ζωή εµπνέει την τέχνη, τότε αναµφίβολα το Παραλίµνι εµπνέει τον Κώστα Τσολάκη, αφού µέχρι σήµερα έχει γράψει τέσσερα βιβλία για τον τόπο όπου γεννήθηκε και µεγάλωσε ταξιδεύοντας µε αυτό τον τρόπο τον αναγνώστη στο παρελθόν του Παραλιµνίου. Τα βιβλία του στην πλειοψηφία τους κατατάσσονται στο πολυσυζητηµένο είδος που αποκαλούµε “ιστορική αναφορά” και µάλιστα µε πολύ µεγάλη επιτυχία και αναγνώριση.

Το µελάνι δεν στεγνώνει ποτέ τα τελευταία χρόνια για τον συγκεκριµένο. Το πρώτο του βιβλίο κυκλοφόρησε το 2003 και καταγράφει όλα τα ιστορικά γεγονότα του Παραλιµνίου. Παίρνοντάς το κάποιος στα χέρια του µαθαίνει πώς ιδρύθηκε το Παραλίµνι, πότε ήρθε το ρεύµα στο χωριό, πότε χρησιµοποιήθηκε το πρώτο τηλέφωνο, πότε έγιναν οι δρόµοι και γενικότερα όλη την ιστορία που µας οδήγησε στο σήµερα. Στο δεύτερο του βιβλίο καταγράφει το γενεαλογικό δέντρο του Παραλιµνίου από το 1800, η πρώτη προσπάθεια για καταγραφή των οικογενειών του χωριού. Εδώ ο κάθε ένας µπορεί να αναζητήσει τις ρίζες του και να ανασυνθέσει την οικογενειακή του ιστορία. Το τρίτο βιβλίο του είναι ένα φωτογραφικό λεύκωµα, ένα φωτογραφικό πανόραµα που παρουσιάζει ενδυµασίες, ήθη και έθιµα βοηθώντας µας να καταλάβουµε τον τρόπο ζωής του παρελθόντος. Στο τέταρτο του βιβλίο βρίσκουµε ένα µεγάλο αριθµό ποιηµάτων από ποιητάρηδες του Παραλιµνίου από το 1900 µέχρι σήµερα.

Πάντα προσπάθειά του Κώστα Τσολάκη ήταν να µελετά και να µαθαίνει. Από µικρό παιδί είχε ανησυχίες και αναζητήσεις σε σχέση µε τη λαογραφία και είχε την αντίληψη ότι ο χρόνος φθείρει και αλλοιώνει τις µνήµες, θαµπώνει τις εικόνες και αυτό οδηγεί τον λαό στο να χάσει την παράδοση, την ταυτότητα του και εν τέλει την ιστορία του. Ξεκίνησε τη συγγραφή επειδή πιστεύει ότι ο πλούτος ενός τόπου είναι ο άνθρωπός του. Με πολύ καµάρι µας κάνει γνωστό ότι τα βιβλία του είναι ένας συνδυασµός προσωπικών εµπειριών αλλά και συλλογικής µνήµης που στόχο έχει να κρατήσει αναλλοίωτα τα ήθη, τα έθιµα και τις παραδόσεις του τόπου µας.

Το περισκοπικό βλέµµα του κατοπτεύει το χρόνο, τον τόπο, τους ανθρώπους, τις τέχνες, τις τεχνικές, τον πολιτισµό, τη δράση της φύσης, τις ανθρώπινες παρεµβάσεις. Ο εξοπλισµός του ρεπερτορίου του, οικοδοµηµένος αναλυτικοσυνθετικά, µε συγκέντρωση υλικού από την προσωπική επαφή µε τον χώρο και τους ανθρώπους, την καθηµερινότητα, τις συνήθειες, τη θρησκεία, τις παραδόσεις, τα τοπικά χρώµατα, τις κινήσεις και τη βαθυστόχαστη σκέψη είναι εντυπωσιακός.

Ο Κώστας Τσολάκης φοίτησε στο Α’ ∆ηµοτικό Σχολείο Παραλιµνίου και µετά την αποφοίτησή του εργάστηκε στις γεωργικές εργασίες του πατέρα του, µέχρι το 1970. Στη συνέχεια εργάστηκε για µερικά χρόνια στις αποθήκες της Συνεργατικής στο Βαρώσι και µετά την εισβολή στη Λάρνακα και Λευκωσία. Όλη του τη ζωή δούλεψε πολύ σκληρά, το µυαλό του συνέχεια σκεπτόταν τι µπορούσε να κάνει, ώστε να προχωρήσει και να εξελιχθεί. Μεγαλύτερος του στόχος ήταν να κάνει πιο εύκολη ζωή για τα παιδιά του, αλλά και να αφήσει πίσω του µια πνευµατική κληρονοµιά για να την χρησιµοποιήσουν οι νέοι εάν και εφόσον το θελήσουν. Το 1980 άρχισε να ασχολείται µε τις τουριστικές επιχειρήσεις και ίδρυσε το ξενοδοχείο “Τρίζας.” Ήταν ένας από τους ιδιοκτήτες µιας προνοµιακής περιοχής, που είναι άρρηκτα συνδεδεµένη µε την οικογένειά του, της Βρύσης. Όπως µας λέει, όλοι άρχισαν σιγά σιγά να ασχολούνται µε τα ξενοδοχεία. Όποιος είχε χωράφι δηµιουργούσε τη δική του επιχείρηση, έτσι έκανε και ο ίδιος.

Στο πίσω µέρος του µυαλού του όµως, πέραν των επιχειρήσεων, ήταν και είναι ο πολιτισµός και τα γράµµατα. Απόφοιτος δηµοτικού, µε µόνο εφόδιο της εγκύκλιες γνώσεις του, σήκωσε στους ώµους το συνολικό χρέος και έπραξε όσα ήταν υποχρέωση όλης της κοινότητας. Συγκέντρωσε ένα τεράστιο υλικό, βιβλία, έγγραφα, αποκόµµατα εφηµερίδων, φωτογραφίες, κάθετι που αφορούσε το Παραλίµνι. Σχηµάτισε µια τεράστια βιβλιοθήκη και ένα ογκώδες αρχείο. Αφιέρωσε µερόνυχτα στη µελέτη τους. Και επειδή γνώριζε πόσο σηµαντική είναι η µόρφωση του κάθε άνθρωπου, εργάστηκε ακόµα πιο σκληρά για να σπουδάσει το µικρότερο αδερφό του, τον Αδάµο Τσολάκη. Εξαιτίας του Κώστα Τσολάκη το Παραλίµνι απέκτησε τον πρώτο φιλόλογο καθηγητή. Έγινε η πνευµατική µέλισσα του Παραλιµνίου ή όπως τον έχει αποκαλέσει ο καθηγητής του Πανεπιστηµίου Κύπρου, κ. Γιώργος Γεώργης: «Ο φοβερός κηπουρός του Παραλιµνίου, ο ακοίµητος περβολάρης».

Εδώ και πολλά χρόνια έχει στην κατοχή του πέραν των 10,000 τόµων βιβλίων και περιµένει µια µέρα να γίνει η ∆ηµοτική βιβλιοθήκη στη γενέτειρά του και να τα χαρίσει. Αν και ήδη έχει χαρίσει 1,200 τόµους στην Ιερά Μητρόπολη Κωνστάντιας – Αµµοχώστου, ένα από τα µεγαλύτερά του όνειρα είναι αυτά τα βιβλία να κοσµήσουν τη ∆ηµοτική Βιβλιοθήκη Παραλιµνίου. Στον ∆ήµο Παραλιµνίου έχει χαρίσει επίσης 180 αρχαία νοµίσµατα από το 1878 µέχρι σήµερα, φυλλάδες από ποιήµατα από το 1900 και µια συλλογή γραµµατοσήµων από το 1960. Όλες οι δωρεές είναι ανεκτίµητης αξίας, αφού µαρτυρούν την πορεία του εξαιρετικού αυτού τόπου µέσα στο χρόνο.

Ο πολιτισµός για τον Κώστα Τσολάκη είναι η πολιτιστική πορεία ενός λαού και ενός τόπου. «Χωρίς πολιτισµό ένας τόπος δεν µπορεί να προχωρήσει. Η ιστορία και ο πολιτισµός µας κατάφερε να επιζήσει µέσα από τους αιώνες και οφείλουµε να τον κρατήσουµε ζωντανό. Η µεγάλη δύναµη και η αίγλη των Ελληνοκυπρίων είναι αυτή τους η διαχρονική τους πορεία, είναι αυτός ο πολιτισµός που συνέβαλε τα µέγιστα, ώστε να φτάσουµε στο σήµερα», µας λέει.

Σήµερα ετοιµάζει το δικό του προσωπικό λεύκωµα µε σκοπό να το χαρίσει στα παιδιά και τα εγγόνια του. Έχει αφήσει τις δουλειές του στα παιδιά του και έχει αφοσιωθεί εξ ολοκλήρου στο γράψιµο. Το λεύκωµα αυτό θα αποτελείται από δικές του φωτογραφίες από την παιδική ηλικία µέχρι σήµερα. Έχει ταξιδέψει σε πολλές χώρες, έχει µαζέψει απίστευτες εµπειρίες και θέλει να τον θυµούνται τα δικά του άτοµα, όταν µια µέρα φύγει.

Το αξιόλογο και πολύπτυχο έργο του µας φέρνει κοντά στις ρίζες και την παράδοσή µας. Μέσα από τα βιβλία του ξεπροβάλλει η δυναµική επιβίωση ενός λαού που τον όρισε ο Θεός να κατοικεί σε µια κουκκίδα του χάρτη στο νοτιοανατολικό τµήµα της Κύπρου. Με την παρουσία του, το συγγραφικό του έργο και την παρέµβασή του στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώµενα, ο Κώστας Τσολάκης τιµά τη χώρα µας, τιµά τον τόπο µας που έχει ανάγκη από τους πνευµατικούς ανθρώπους, που µάχονται για την αλήθεια και την επικράτηση των αξιών στην κοινωνία µας.