URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Το ταξίδι του νέου βιβλίου του Κώστα Κρομμύδα στην Κύπρο

Το ταξίδι του νέου βιβλίου του Κώστα Κρομμύδα στην Κύπρο

Συνέντευξη: Στέλλα Ρουσσοπούλου

Ο ηθοποιός Κώστας Κρομμύδας εξέδωσε πριν λίγο καιρό το τέταρτο βιβλίο του. Μετά την επιτυχία του προηγούμενου βιβλίου του, “Ογκρέσα*” από τις Εκδόσεις Διόπτρα, κυκλοφορεί από τον ίδιο εκδοτικό οργανισμό το “Μη με λησμόνει”. Στις σελίδες αυτού του βιβλίου εξιστορούνται τρεις διαφορετικές ιστορίες, που όμως έχουν μια κοινή συνισταμένη. Ένα ταξίδι στο χρόνο, αλλά και σε πολλά μέρη σε Ελλάδα και εξωτερικό. Και πίσω από αυτά κρυμμένη μια αληθινή ιστορία, αλλά και ένα μικρό μπλε λουλούδι σε ένα γράμμα που κρύβει ένα μεγάλο μυστικό.

Ακολουθώντας το πρόγραμμα των παρουσιάσεων του βιβλίου, ο Κώστας Κρομμύδας θα επισκεφθεί την Κύπρο για να παρουσιάσει το “Μη με λησμόνει”. Συγκεκριμένα θα βρεθεί στις 24 Ιουνίου στη Λάρνακα στις 18:30 στο βιβλιοπωλείο Parga, Στρατηγού Τιμάγια 9  και στις 26 Ιουνίου στη Λευκωσία στο βιβλιοπωλείο Σολώνιον, Κέντρο Βιβλίου. Δεν θα παραλείψει να επισκεφθεί και τη Λεμεσό, όπου η παρουσίαση θα λάβει χώρα στο Public Λεμεσού, στις 27 Ιουνίου. Σε κάθε παρουσίασή του στο νησί, θα παραστούν και θα μιλήσουν για το “Μη με λησμόνει” σημαντικοί άνθρωποι του χώρου, όπως είναι η Κωνστάντια Δημητριάδου, Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Hello! και Διευθύντρια της Cal Creative Communication, η Έλενα Χαμπούλα, Managing Director at Luxury Blue και η Μανιάνα Καλογεράκη, αρχισυντάκτρια στο 24.com.cy.

Εν όψει της επίσκεψής του στην Κύπρο, συνάντησα τον Κώστα Κρομμύδα και με “ταξίδεψε” με το νέο του βιβλίο. Αν τον αφήσετε, είναι σίγουρο ότι θα ταξιδέψει και εσάς!

Μια  ιστορία, που κινείται στα Γιάννενα, στο Παρίσι, στο Γαλαξίδι και στην Πάτμο. Τι είναι αυτό που συνδέει τους διαφορετικούς τόπους σε διάφορες χρονικές στιγμές;

Πάντα γράφω γύρω από τοποθεσίες που έχω βρεθεί τα περισσότερα χρόνια και παραθέτω εικόνες γραμμένες με τέτοιο τρόπο, ώστε ο αναγνώστης να νιώθει ότι βρίσκεται εκεί. Στην αρχή κάνουμε ένα φλασμπάκ στα Γιάννενα 35 χρόνια πριν, αλλά στη συνέχεια παρακολουθούμε παράλληλες ιστορίες ανθρώπων που μένουν σε διαφορετικές τοποθεσίες αλλά τους συνδέει ένα καλά κρυμμένο μυστικό.

Πότε ξεκινά η ιστορία της συγγραφής του “Μη με λησμόνει” και τι ήταν αυτό που σας παρακίνησε να γράψετε μια τέτοια ιστορία;

Το ταξίδι μου με το “Μη με λησμόνει” ξεκίνησε περίπου ένα χρόνο πριν, όταν άκουσα μια πραγματική ιστορία για την αρπαγή ενός μωρού στα Γιάννενα πριν από πολλά χρόνια. Με αυτή την ιστορία, ως βασική και κεντρική, έφτιαξα την πλοκή με τα κομμάτια ενός πάζλ, που εμπεριέχει και άλλες αληθινές ιστορίες, αλλά και τη δική μου ματιά, έτσι ώστε να αποκτήσει υπόσταση και ενδιαφέρον για τον αναγνώστη.

Στις σελίδες αυτού του δεύτερου βιβλίου σας από τις Εκδόσεις Διόπτρα, ξεδιπλώνεται ένας έρωτας προσχεδιασμένος από τη μοίρα. Πιστεύετε στη μοίρα ή πιο συγκεκριμένα στους μοιραίους έρωτες;

Η μοίρα και το πεπρωμένο είναι βασικό χαρακτηριστικό στα βιβλία μου. Μας καθορίζουν πράγματα και καταστάσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν, είτε στο δικό μας, είτε στο παρελθόν των γονιών, των παππούδων μας. Υπάρχουν φορές που η πορεία της ζωής αλλάζει από ένα γεγονός για το οποίο δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι. Πεπρωμένον φυγείν αδύνατον!

Η ιδιότητα του ηθοποιού σας βοηθά να “μπείτε” στον ρόλο των ηρώων κάθε βιβλίου σας και να σκιαγραφήσετε με αυτό τον τρόπο πιο αποτελεσματικά τις προσωπικότητές τους;

Απόλυτα. Η προϋπηρεσία μου, αλλά και το ότι ακόμη και σήμερα είμαι ενεργός ηθοποιός με βοηθά πάρα πολύ στο να “ξεφλουδίζω” την περίπλοκη ανθρώπινη ψυχοσύνθεση. Από την άλλη, μου αρέσει να παρατηρώ και να καταγράφω την αληθινή ζωή και με τον τρόπο μου να την μεταφέρω στα βιβλία μου.

Πώς ξεκινά η συγγραφική σας σταδιοδρομία; Είχατε έφεση στη συγγραφή και θέλατε να μοιραστείτε σκέψεις και ιστορίες με το κοινό σας; Τι είναι για εσάς πλέον η συγγραφή ενός βιβλίου;

Έγραφα από πολύ παλιά. Είναι κάτι που μου άρεσε από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Έχω άπειρα χειρόγραφα στα συρτάρια μου με ιστορίες, σκέψεις, ποιήματα. Για μένα η συγγραφή ενός βιβλίου είναι ένα μαγευτικό ταξίδι. Στόχος μου είναι τα βιβλία μου και ειδικά το «Μη με λησμόνει» να διαβαστεί από πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους και να ταξιδέψουν μαζί μου. Χαίρομαι όταν ακούω πως η ιστορία μου ταξίδεψε κάποιον που τη διάβασε. Αυτές οι εξομολογήσεις των αναγνωστών μου, μου δίνουν πολύ μεγάλη δύναμη.

Τέλος με αφορμή την επίσκεψή σας στην Κύπρο, θα μπορούσε ο τόπος αυτός να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για την συγγραφή ενός μυθιστορήματος;

Φυσικά! Αγαπώ την Κύπρο μέσα από τους ανθρώπους που γνώρισα εκεί. Παρόλο που έχω καιρό να την επισκεφτώ, έχω στο μυαλό μου πολλές νωπές αναμνήσεις από το υπέροχο νησί σας. Είμαι πολύ χαρούμενος για την επίσκεψη μου στην Κύπρο. Θα έχουμε πολλά να πούμε στις παρουσιάσεις των βιβλίων μου για την αγάπη, το πεπρωμένο, τον έρωτα και τη λύτρωση.