URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Το Νεπάλ εκπέμπει SOS – της Στέλλας Ρουσσοπούλου

Το Νεπάλ εκπέμπει SOS – της Στέλλας Ρουσσοπούλου

Χάος, πανικός, σπαραγμός, απόγνωση είναι μερικές από τις λέξεις που μπορούν να χαρακτηρίσουν την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ομοσπονδιακή Λαϊκή Δημοκρατία του Νεπάλ. Η σεισμική δόνηση των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κλόνισε χιλιάδες ζωές σε εκείνη τη γωνιά του πλανήτη.

Από τη μια στιγμή στην άλλη, σπίτια, δρόμοι, σχολεία, νοσοκομεία, αρχαιολογικά μνημεία, αλλά κυρίως ανθρώπινες ζωές χάθηκαν, χωρίς καν να καταλάβουν τι συμβαίνει γύρω τους. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Και κάπως έτσι, σήμερα το Νεπάλ μετρά πάνω από 2.500 νεκρούς και 5.000 τραυματίες, μέχρι στιγμής. Τους αριθμούς αυτούς, φυσικά ενίσχυσαν και οι ισχυροί μετασεισμοί που ακολούθησαν. Ενθουσιασμός και τρόμος προκύπτει από τον μετασεισμό που συνέβη το πρωί της Κυριακής στα 6,8 Ρίχτερ και προκάλεσε νέες χιονοστιβάδες στα Ιμαλάια. Φυσικά, και ο πρώτος σεισμός δημιούργησε μια μεγάλη χιονοστιβάδα στο όρος Έβερεστ, από όπου ανασύρθηκαν 17 νεκροί και πολλοί τραυματίες.

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες, οι διασώστες στο Νεπάλ σκάβουν με τα χέρια μέσα στα συντρίμμια, για να βρουν ανθρώπους που αγνοούνται. Συνήθως, βρίσκουν μόνο πτώματα. Πτώματα ηλικιωμένων, νέων, αλλά και μικρών παιδιών. Το σκηνικό ολοκληρώνεται με τους επιζώντες γονείς και φίλους τριγύρω να θρηνούν και να αποζητούν απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως πώς γλίτωσαν οι ίδιοι, αν ίσως ήταν καλύτερα να ήταν και αυτοί νεκροί τώρα μαζί με τα αγαπημένα τους πρόσωπα και πώς θα χτίσουν και πάλι τη ζωή τους μέσα από τα χαλάσματα;

Μέσα σε όλη αυτή τη ματαιότητα και την καταστροφή, στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, στο Κατμαντού, ο θρήνος μετατοπίζεται και σε πολιτιστικό επίπεδο. Ένα από τα σημεία ορόσημο της χώρας, ο ιστορικός πύργος του Νταράρα κατέρρευσε. Ο πύργος ήταν ανοιχτός στο κοινό εδώ και δέκα χρόνια και στον όγδοο όροφο είχε ένα μπαλκόνι από όπου οι τουρίστες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μία μαγευτική θέα. Όπως καταλαβαίνετε, το Νεπάλ έχασε ένα άνδρο πολιτισμού και προσέλκυσης τουριστών, που κοσμούσε την περιοχή από το 1832.

Ένα αναπάντεχο πολύνεκρο συμβάν, που απ’ ότι φαίνεται θα αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια του για χρόνια και θα στιγματίσει το συγκεκριμένο κράτος. Μία από τις σκέψεις που διαπερνούν το μυαλό μου είναι πόσο μεγάλη δύναμη είναι αυτή της φύσης. Αφενός, δημιουργεί παραδεισένια τοπία, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση, αφετέρου τα καταστρέφει όλα με ένα σεισμικό φαινόμενο. Αν το καλοσκεφτούμε είμαστε άπραγα πιόνια μπροστά στην τεράστια δύναμη της φύσης, που πολλές φορές την προκαλούμε δειλά δειλά και αυτή με ανεξέλεγκτη δύναμη μπορεί να τα καταστρατηγήσει όλα γύρω μας.

Η βιβλική καταστροφή στο Νεπάλ επιβάλλεται να προκαλέσει σεισμό πολλών Ρίχτερ σε όλους μας, όπου και αν βρισκόμαστε και να μας δείξει ότι πέρα από τα δικά μας οικονομικά, ανθρωπιστικά, κοινωνικά ζητήματα, υπάρχουν και αυτά τα ζωτικής σημασίας ζητήματα, όπου δεν τα έχουν επιβάλλει οι άνθρωποι σε αντίθεση με τα υπόλοιπα προβλήματα που απαραθμήθηκαν. Τέλος, όλα τα κράτη και οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να σπεύσουν να συμβάλλουν με οποιοδήποτε τρόπο στην περιοχή του Νεπάλ, ώστε να υπάρξει ανάκαμψη το συντομότερο δυνατό.

Καλή δύναμη στους κατοίκους του Νεπάλ!

*Η Στέλλα Ρουσσοπούλου είναι φοιτήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.