URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Το νέο πρόσωπο της υψηλής μόδας έχει ρυτίδες! – της Γεωργίας Βασιλείου

Το νέο πρόσωπο της υψηλής μόδας έχει ρυτίδες! – της Γεωργίας Βασιλείου

Έχω παρακολουθήσει εκατοντάδες Εβδομάδες Μόδας και κανείς, κατά τη γνώμη μου, δεν παρουσίασε τα ρούχα καλύτερα από το 83χρονο μοντέλο, Carmen Dell’Orefice η οποία είναι γνωστή στη βιομηχανία της μόδας ως το γηραιότερο μοντέλο στον κόσμο. Η εισβολή της στον χώρο της μόδας είναι μία μεγαλύτερη καινοτομία από το συνηθισμένο. Ειδικά όταν αυτό που έχουμε συνηθίσει σαν πρότυπο τα τελευταία χρόνια, είναι κοπέλες σαν κλαδιά να προσπαθούν να κρατήσουν επάνω τους γούνες και παλτό, πιο βαριά και από τις ίδιες..

Και τώρα είδαμε την αξιότιμη 80χρονη συγγραφέα Joan Didion να είναι το πρόσωπο της νέας διαφημιστικής καμπάνιας της Celine. Αναρωτιέμαι: Αυτή θα μπορούσε να περπατήσει στην πασαρέλα κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας;

Ο νέος ρόλος της Didion φαίνεται να είναι μέρος μιας ανερχόμενης τάσης. Οτιδήποτε παλιό, ξαναγεννιέται.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τη νέα καμπάνια των Selfridges “Bright Old Things” (Λαμπερά παλιά πράγματα) που φέρνει στο προσκήνιο 14 άνδρες και γυναίκες μιας κάποιας ηλικίας, οι οποίοι κινούνται μέσα στους κόσμους της μόδας και της τέχνης, που άλλαξαν τη σταδιοδρομίας τους αργά στη ζωή, σε μία εποχή που οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να σκέφτονται όλο και περισσότερο τη σιγουριά. Η εκστρατεία αυτή περιλαμβάνει ογδοντάχρονους όπως η Molly Parkin, 82, πρώην συντάκτρια μόδας του The Sunday Times, και ο William Forbes Hamilton, επίσης 82 χρονών, πρώην καλλιτέχνης.

celine-joan-didion-spring-2015-holding missoni-for-lindex-fall-winter-2012-13-10

Πέρα από το παραπάνω παράδειγμα, βλέπουμε τα τελευταία χρόνια, ένα ποτάμι από διαφημιστικές καμπάνιες που έχουν εκπροσώπους γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Κάποια χαρακτηριστικά ονόματα όπως: Charlotte Rampling (68), Helen Mirren (69), Diane Keaton (69). Επιπλέον, βλέπουμε ηλικιωμένες, ξαφνικά να ποζάρουν για τους Dolce & Gabbana, με χρυσές τιάρες και κόκκινα γαρίφαλα στα μαλλιά.

Ας μιλήσουμε όμως με οικονομικά στοιχεία…(ναι ναι το ξέρω, βαρετό αλλά κάπως πρέπει να κάνω το point μου…)

Η εταιρεία συμβούλων AT Kearney λοιπόν, αναφέρει ότι οι καταναλωτές ηλικίας 60 ετών και άνω έχουν δαπανήσει περισσότερα από 8.000.000 εκατομμύρια αμερικανικά δολάρια ανά τον κόσμο το 2010. Η ίδια εταιρεία προσθέτει ότι το πόσο αυτό αναμένεται να αυξηθεί σε 15.000.000 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Προσοχή όμως, όλα αυτά τα χρήματα δεν πηγαίνουν στην υγειονομική περίθαλψη ή σε ταξίδια!

Προσθέστε τώρα και την συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης της νεότερης γενιάς, και φανταστείτε λοιπόν το γιατί έχει δημιουργηθεί αυτή η ξαφνική αγκαλιά της μόδας στους μεγαλύτερους ηλικιακά πελάτες.

5mkn diane-keaton-chicos

Η Μόδα όμως στα δικά μου μάτια, είναι διπρόσωπη σε σχέση με την ηλικία.

Εδώ, για μένα, υπάρχει αυτή η αποσύνδεση: Από τη μία πλευρά, η μόδα πληρώνει έναν ατελείωτο φόρο – αισθητικής – τιμής στη νεολαία και από την άλλη, παραμένει σταθερά δέσμια, από την δύναμη της ώριμης και μεγαλύτερης ηλικίας. Ακόμη και για μία βιομηχανία που έχει γίνει κάτι σαν μορφή τέχνης που εκμεταλλεύεται τις αντιφατικές ιδέες, δύσκολα συμφιλιώνεται με αυτές.

Αυτή η αντίφαση φαίνεται σε μεγάλο βαθμό ακόμα και από τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που διοικούν χρόνια τώρα τον χώρο της μόδας. Από σχεδιαστές όπως ο Karl Lagerfeld και ο Giorgio Armani, του Ralph Lauren (75) και της Donna Karan (66) αλλά και από τους συντάκτες περιοδικών, όπως η Άννα Wintour, η Carine Roitfeld και η Franca Sozzani, που είναι όλες στα 60 τους, αλλά είναι αυτοί που στήνουν τους κανόνες και τα περιοδικά trends παγκοσμίως.

Η τραγική ειρωνεία στη βιομηχανία της μόδας λοιπόν, είναι το γεγονός ότι ενώ τα στελέχη της είναι σχεδόν απαρχαιωμένα και αφήνουν πολύ λίγο χώρο για (εμάς) τους καινούργιους, δημιουργώντας μόδα μόνο για τα φρέσκα πρόσωπα, παράλληλα αρνείται να δημιουργήσει μία νέα κατηγορία “παλιών” πελατών που όπως όλα δείχνουν, διεκδικούν αργά αλλά σταθερά τη θέση τους στα catwalks και όχι μόνο.

nrm_1414408264-helen-mirren-loreal-collage

Προσωπικά πιστεύω πως, αν πραγματικά υπάρχει μία νέα κατηγορία στην αγορά, για ηλικίες των 60, 70 και 80 ετών με διαθέσιμο εισόδημα και ανάλογη νοοτροπία, ίσως ήρθε η ώρα για τη βιομηχανία της μόδας να καταπιαστεί με τις ανάγκες τους.

Έτσι και αλλιώς, νομίζω πως, η μόδα στο σύνολό της, την έννοια του ”νέου” και του ”παλιού” την έχει σαν ένα πολύ σχετικό και ευπροσάρμοστο κανόνα. Γι’ αυτό είναι και τόσο διασκεδαστική!

*Η Γεωργία Βασιλείου είναι fashion blogger και μπορείτε να τη βρείτε εδώ.

celine-joan-didion-spring-2015-holdingmissoni-for-lindex-fall-winter-2012-13-105mkndiane-keaton-chicosnrm_1414408264-helen-mirren-loreal-collage