URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Το λίπος δεν είναι πια εχθρός, είναι χρυσός!!!

Το λίπος δεν είναι πια εχθρός, είναι χρυσός!!!

Του Δρ Δημήτρη Σταύρου

Όταν αναφερόμασταν στο παρελθόν για συσσωρευμένο λίπος στο σώμα, αυτό ήταν συνώνυμο με κάτι κακό, κάτι αντιαισθητικό. Η πρόοδος της ιατρικής επιστήμης έρχεται να αλλάξει αυτή την αντίληψη και επιτρέπει στους πλαστικούς χειρουργούς να χρησιμοποιήσουν το λίπος του ίδιου του ατόμου για να βελτιώσουν την εικόνα του προσώπου, του στήθους ή και των γλουτών.

Πριν από λίγα χρόνια αφαιρούσαμε το λίπος και το ξεφορτωνόμασταν στον κάλαθο των αχρήστων. Τώρα αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν περιοχές στο σώμα που το λίπος είναι ευεργετικό, προσδίδει νεότητα και ομορφιά. Είναι πλέον πολύτιμο, σαν χρυσός, που μπορούμε να το επανατοποθετήσουμε στο κορμί του ατόμου όπου χρειάζεται.

Η διαδικασία αποτελείται από τρία στάδια, τη συλλογή του λίπους, την προετοιμασία του και την επανατοποθέτησή του στο κατάλληλο σημείο. Το μυστικό της επιτυχίας είναι η διατήρηση ζωντανών το δυνατό περισσότερων κυττάρων λίπους κατά τη διάρκεια της επέμβασης αλλά και στη συνέχεια. Αυτό εξαρτάτε από τον τρόπο που το κάθε στάδιο της επέμβασης πραγματοποιείται. Επίσης σημαντικότατο ρόλο στην επιβίωση των λιποκυττάρων διαδραματίζει ένας σημαντικός αριθμός αρχέγονων πολυδύναμων κυττάρων (stem cells) που περιέχεται μέσα στο λίπος που αφαιρείται. Οι τεχνικές είναι πολλές και τα αποτελέσματα διαφέρουν μεταξύ των τεχνικών αλλά και μεταξύ χειρουργών. Το σίγουρο είναι ότι ένα σημαντικό ποσοστό λίπους επιβιώνει με ικανοποιητικά αποτελέσματα για τον ενδιαφερόμενο.

Οι πιο συνήθης εφαρμογές αφορούν το πρόσωπο και το στήθος. Στο πρόσωπο τα πρώτα σημάδια γήρανσης αφορούν τη μείωση του όγκου των μαλακών ιστών, το «ξεφούσκωμα» του προσώπου. Με τη μεταμόσχευση λίπους σε περιοχές του προσώπου όπως οι ρινοπαρειακές αύλακες, τα χείλη, οι παρειές αλλά και οι κρόταφοι μπορούμε να επαναφέρουμε το χαμένο όγκο στους ιστούς αλλά και να προετοιμάσουμε το πρόσωπο για μια μελλοντική χειρουργική επέμβαση όπως το facelift που θα έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Η αυξητική στήθους μπορεί να γίνει πλέον με τη χρήση μόνο του ιδίου λίπους και ανάλογα με τον αριθμό των συνεδριών που θα πραγματοποιηθούν να προσφέρει αποτελέσματα ισάξια με τη χρήση ενθεμάτων σιλικόνης. Υπάρχει βέβαια και η επιλογή να χρησιμοποιηθεί λίπος σε επανεπεμβάσεις προηγουμένως χειρουργημένου στήθους για βελτίωση του αποτελέσματος αλλά και σε παθολογικές καταστάσεις καρκίνου του μαστού όπου η μεταμόσχευση του λίπους μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ενός ακτινοβολημένου δέρματος ή να προετοιμάσει το έδαφος για μια μελλοντική επέμβαση αποκατάστασης. Είναι φανερό ότι οι εφαρμογές της μεθόδου είναι πολλές και εξατομικευμένες ανάλογα με το πρόβλημα.

Η χρήση του λίπους στην πλαστική χειρουργική όλο και εξελίσσεται. Οι νεότερες εφαρμογές αφορούν σε ουλές προερχόμενες από τραυματισμούς, ακτινοθεραπεία ή εγκαύματα που βελτιώνονται δραματικά όταν επαρκής ποσότητα λίπους μεταμοσχευθεί κάτω από αυτές. Επίσης ο επανασχηματισμός της μύτης μπορεί να πραγματοποιηθεί με ικανοποιητικά αποτελέσματα χρησιμοποιώντας μόνο λίπος ή σε συνδυασμό με τις κλασσικές τεχνικές.

Πολλές από αυτές τις θεραπείες μπορούν να πραγματοποιηθούν με τη χρήση μόνο τοπικής αναισθησίας, σε σύντομο χρόνο και με την ελάχιστη δυνατή ταλαιπωρία για τον ασθενή. Το κόστος δεν είναι απαγορευτικό αλλά πολλές φορές συμφέρει αφού το αποτέλεσμα είναι μόνιμο και δεν απαιτείται η αγορά συνθετικών υλικών. Το σημαντικότερο είναι η διενέργεια τέτοιων επεμβάσεων από τα κατάλληλα εκπαιδευμένα άτομα με την απαραίτητη γνώση και εμπειρία έτσι ώστε τυχόν επιπλοκές να ελαχιστοποιηθούν και το αποτέλεσμα να είναι το βέλτιστο δυνατό.

Δρ Δημήτρης Σταύρου

Πλαστικός και επανορθωτικός χειρουργός

Απόφοιτος Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Μετεκπαίδευση στην πλαστική χειρουργική στο Chaim Sheba Medical Center at Tel-Hashomer, Tel-Aviv, Israel.

Fellowship in Advanced Aesthetic Surgery στο Melbourne Institute of Plastic Surgery – Monash University

www.drstavrou.com