URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Τη μέρα που η Κέρκυρα φοράει τα γιορτινά της – της Ευθυμίας Κοντομάρη

Τη μέρα που η Κέρκυρα φοράει τα γιορτινά της – της Ευθυμίας Κοντομάρη

Παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου πραγματοποιήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου επίσημη δοξολογία εις μνήμην του Αγίου Σπυρίδωνα Τριμυθούντος στην Κέρκυρα. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Μητροπολίτη Κέρκυρας Νεκταρίου και προεξήρχε στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη μνήμη του πολιούχου του νησιού Αγίου Σπυρίδωνα. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε επισκεφθεί το νησί της Κέρκυρας το 1963 ύστερα από πρόσκληση του Μακαριστού Μητροπολίτη Αθηναγόρα.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχθηκαν με ευλάβεια στο κέντρο της πόλης  όλες οι τοπικές αρχές του νησιού με τη συμμετοχή των φιλαρμονικών, του ιερού κλήρου και δημοτικών σχολείων. Αμέσως μετά κατευθύνθηκε στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα Προστάτη του νησιού της Κέρκυρας όπου προσκύνησε το ιερό σκήνωμα του Αγίου.

KODAK Digital Still Camera

Ο Ιερός ναός ,ο οποίος στεγάζει σήμερα το σκήνωμα του, χτίστηκε στα 1589 μ.χ. Το καμπαναριό είναι ψηλό και πυργωτό και η εξωτερική πρόσοψη του ναού ανήκει στο ρυθμό της μονόκλιτης βασιλικής. Η Κέρκυρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Άγιο Σπυρίδωνα. Γεννήθηκε το 270 μ.χ στο τώρα κατεχόμενο χωριό Άσσια της Κύπρου. Το Ιερό Λείψανο του Αγίου παρέμεινε στην Κύπρο για τριακόσια περίπου χρόνια μετά το θάνατο του, ενώ στο τέλος του 7ου αιώνα μ.χ μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη λόγω των Αραβικών επιδρομών κατά της Κύπρου. Το 1456, ο ιερέας Γρηγόριος Πολύευκτος μετέφερε το Ιερό Λείψανο του Αγίου στην Παραμυθιά Ηπείρου και από εκεί στο νησί της Κέρκυρας. Στην Κύπρο υπάρχουν πολλοί ναοί αφιερωμένοι στον Άγιο Σπυρίδωνα, ο οποίος τιμάται ιδιαίτερα μιας και κατάγεται από αυτήν.

Το βράδυ της παραμονής της εορτής του Αγίου και όλες γενικά τις μέρες ολόκληρη η πόλη μοσχοβολά από τους  αφράτους και ζεστούς λουκουμάδες με μυρωδάτο μέλι και κανέλα, μιας και το καθιερωμένο έθιμο επιτάσσει να είναι το παραδοσιακό γλύκισμα της ημέρας. Κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές κερκυραϊκές φορεσιές μοιράζουν λουκουμάδες σε όλα τα στενά καντούνια (σοκάκια) του νησιού. Για να αντιμετωπιστεί η κούραση και η ταλαιπωρία της αγρύπνιας, εφευρέθηκε το έθιμο των λουκουμάδων, τους οποίους κατανάλωναν οι πιστοί την επόμενη ημέρα, ανήμερα του Αγίου Σπυρίδωνα.

Ανήμερα της εορτής του Αγίου πραγματοποιήθηκε θεία λειτουργία στο ιερό προσκύνημα επί τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ο ναός του Αγίου παρέμεινε επί ένα τριήμερο ανοιχτός μέρα και νύχτα, με την τέλεση ιερών ακολουθιών και αγρυπνιών, ενώ πλήθος κόσμου και νέα παιδιά προσκύνησαν το άφθαρτο λείψανο του Αγίου.

KODAK Digital Still Camera

Ως πιστή Κερκυραία λοιπόν, έχοντας προσκυνήσει το ιερό σκήνωμα και φάει μπόλικους λουκουμάδες με μέλι και κανέλα σκέφτηκα να κάνω μια «περατζάδα» από το Λιστόν. Μόνο όταν περπατήσει κανείς στη δυτική πλευρά της Σπιανάδας θα καταλάβει γιατί στο μακρινό παρελθόν επιτρεπόταν μόνο στους ευγενείς να περνούν μπροστά από αυτήν. Η Σπιανάδα αποπνέει μια ατμόσφαιρα αρχοντιάς και ξεχασμένης αριστοκρατίας. Η αρχιτεκτονική των γύρω σπιτιών θα σας κάνει να απαθανατίσετε με κάθε τρόπο τις  κερκυραϊκές συνοικίες, για τον απλούστατο λόγο ότι παρόμοιες δε θα βρείτε εκτός των Επτανήσων. Χρόνια πολλά και του χρόνου με υγεία!

Ιστορικά στοιχεία: Ιερά Μητρόπολις Κέρκυρας Παξών και Διαποντίων Νήσων.
Φωτογραφίες: Ευθυμία Κοντομάρη

KODAK Digital Still CameraKODAK Digital Still Camera