URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Τι κράτησα από το Second Digital Forum!

του Κωνσταντίνου Ευσταθιάδη

Τι κράτησα από το Second Digital Forum!

Τι προκύπτει αν συνδυάσεις τη δημιουργικότητα και τη φαντασία με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα; Τίποτα λιγότερο από τον θεσμό του «Digital Forum». Έχοντας προηγηθεί με μεγάλη επιτυχία το First Digital Forum στο Βελιγράδι, ήρθε για τη δεύτερη αυτή χρονιά στην Αθήνα και αποτέλεσε γεγονός, εξασφαλίζοντας την επιτυχημένη εξέλιξή του.

Άνθρωποι με όραμα από κάθε γωνιά του κόσμου έδωσαν το παρών τόσο ως κοινό όσο και ως ομιλητές. Η Ιωάννα Φωτοπούλου, ιδρύτρια του πρώτου διαδικτυακού εργαλείου της δημοκρατίας «YouRule.gr», άνοιξε με την ομιλία της τη δεύτερη ψηφιακή συνάντηση και κατάφερε επιτυχώς να εξασφαλίσει το συντονισμό του προγράμματος.

Ο στόχος του συνεδρίου συγκεκριμένος, ταυτόχρονα, ωστόσο, αρκετά πολύπλευρος. Μέσα σε τέσσερις ημέρες οι ομιλητές προσπάθησαν με το λόγο αλλά και τα έργα τους να πυροδοτήσουν τη σκέψη των νέων και μη, αλλά και να προβάλλουν τρόπους ώστε με την αξιοποίηση των μέσων που προσφέρει η ψηφιακή πραγματικότητα να πρωτοτυπήσουν, να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να εξελιχθούν στο χώρο της επιχειρηματικότητας.

Σημαντικές προσωπικότητες, όπως εκπρόσωποι του MUN Planet, Kutpoint, New Centre of Diplomacy, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ελλάδας και πολλοί άλλοι, συζήτησαν ανοιχτά με κάθε φιλόδοξο ακροατή και απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις, διαφωτίζοντας το κοινό με τις γνώσεις τους. Ανέδειξαν τις δυνατότητες του internet ως εργαλείο επιχειρηματικής καταξίωσης, εμπέδωσαν την έννοια του «digital economy» και τόνισαν την αναγκαιότητα της καινοτομίας.

Μέσα από εμπειρικά παραδείγματα των διακεκριμένων αυτών ανθρώπων, οι οποίοι τόλμησαν να μετουσιώσουν τις ιδέες τους σε πραγματικότητα και ταυτόχρονα να διαμορφώσουν τη δική τους πραγματικότητα, κάθε παρευρισκόμενος απέκτησε ως εφόδιο την ελπίδα και “γέμισε” την καρδιά του με αισιοδοξία. Αυτή ,άλλωστε, είναι και η κατάλληλη στιγμή να αναλάβουν δράση άτομα με ιδέες και όραμα. Η ψηφιακή εποχή αναπτύσσεται μέρα με τη μέρα και παρέχει όλες τις δυνατότητες, ώστε κάθε πρωτότυπη σκέψη να λάβει υπόσταση.

«Το να μοιράζεσαι είναι το κλειδί της επιτυχίας» ήταν η βασική συμβουλή σε κάθε ανήσυχη ερώτηση και απ’ ότι φάνηκε το μήνυμα “ελήφθη”. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν ακόμη καλύτερα μέσα από διάφορα διαδραστικά workshops στα οποία, μέσα από τη συνεργασία και την αλληλοπροσφορά, άφησαν τη φαντασία τους να καλπάσει και να “γεννήσουν” νέες ιδέες σχετικά με την εξέλιξη του ψηφιακού κόσμου, αλλά και να σφυρηλατήσουν σχέσεις με άλλα άτομα, τόσο όμοια και συγχρόνως τόσο διαφορετικά.

Η Ελλάδα είναι ένα τεράστιο… Escape Game!

Μία από τις εντυπωσιακές ομιλίες έλαβε χώρα την πρώτη μέρα του Forum. «Υπεύθυνος» ο Ευθύμιος Σαββάκης, δημοσιογράφος και Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Α.Π.Θ. Ο νεαρός επαγγελματίας έχει καταφέρει στα 28 του να δουλέψει σε μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού (όπως τη βρετανική bet365 και το πρωτάθλημα ρομποτικής της LEGO),έχοντας αναπτύξει μία δράση που επεκτείνεται σε Ελλάδα, Κύπρο, Αγγλία, Αμερική και Ασία. Ανέβηκε στη σκηνή και παρόλο που όλοι περίμεναν να ξεκινήσει την ομιλία του, τα φώτα έσβησαν και στην οθόνη εμφανίστηκε ένα βίντεο που δημιούργησε για το Forum! Συγκεκριμένα, έκανε μία παραγωγή στο Locked, το πρώτο παιχνίδι απόδρασης που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη και έχει φέρει την αλλαγή στην ψυχαγωγία της πόλης! Στην παραγωγή αυτή εμφανίστηκε σε όλα τα δωμάτια απόδρασης και ανέφερε ιδέες ανθρώπων που έχει γνωρίσει όλα αυτά τα χρόνια ως δημοσιογράφος, κυρίως μέσα από τη στήλη του στη LIFO, μέσο στο οποίο, μεταξύ άλλων, εργάζεται. Ο ίδιος, μάλιστα, είχε και μία περίεργη ιδέα για το Locked, καθώς δημιούργησε την πρώτη στήλη σε Escape Game στην Ευρώπη, όπου «φυλακίζει» ένα άτομο κάθε εβδομάδα και του κάνει την πιο περίεργη συνέντευξη που έχει φανταστεί. «Κάθε ιδέα για να ευδοκιμήσει θέλει δίπλα της ανθρώπους που να μπορούν να την αναπτύξουν και να την εξελίξουν. Και η Ειρήνη Ηλιάδου και ο Βασίλης Μάτσος του LOCKED, είναι τα καλύτερα παραδείγματα», τόνισε αυτός στο πηγαδάκι του συνεδρίου.

Λίγες στιγμές νωρίτερα, το μήνυμα που ήθελε να περάσει ήταν ξεκάθαρο, κάτι που φάνηκε και από τον επίλογό του. «Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι ένα απέραντο escape game. Είμαστε όλοι «φυλακισμένοι» στην κρίση, στην ανασφάλεια, στο γκρίζο. Ποιο είναι, όμως, το «κλειδί» για να αποδράσουμε; Οι ιδέες! Σαφώς οι ιδέες. Ένα 13χρονο παιδί ρομά διακρίθηκε στον διαγωνισμό ρομποτικής της LEGO και κατάφερε να ταξιδέψει στην Αμερική, ενώ δεν έχει ταξιδέψει ποτέ μακριά από τον τόπο του! Όταν γύρισε, μας είπε: «Κάθε ταξίδι ξεκινάει με πολλή δουλειά, λίγη τρέλα και μία ιδέα. Ας ταξιδέψουμε».

Για την εμπειρία του, μάλιστα, μίλησε και στην πρωινή εκπομπή της TV100 “Άκου να δεις”.

Την παραγωγή του βίντεο ανέλαβε ο Αντώνης Σταμούλης, ο οποίος έχει εντυπωσιάσει με τα καλλιτεχνικά του πρότζεκτ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχοντας καταφέρει να συνεργαστεί με κορυφαίες εταιρείες όπως το MTV!

«Διαθέταμε ποιότητα, χρώμα, ήχο, απίστευτα δωμάτια και περίεργα πλάνα. Είχαμε, λοιπόν, όλα τα υλικά για να δημιουργήσουμε κάτι όμορφο. Αυτό που με ενθουσίασε πιο πολύ ήταν σίγουρα οι αποκαλύψεις τον πλάνων μέσα από τις πόρτες», αναφέρει ο Αντώνης και στέκεται στις συνεργασίες που έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια.

Το 24ωρο του περιλαμβάνει πλάνα, ιδέες, συμβουλές, στήσιμο και μοντάζ. Άπειρο μοντάζ.

«Έχω καταφέρει να συνεργαστώ με διάφορες εταιρείες και καλλιτέχνες. Το ωραίο στη δουλειά μας είναι ότι συναντάς πάντα ωραίους ανθρώπους. Από όλους έχεις να πάρεις κάτι. Στη φάση που βρίσκομαι είμαι πλήρης. Σε όλους τους τομείς μου επαγγελματικά. Αν και η ιδέα του εξωτερικού αρχίζει να μου αρέσει. Σίγουρα υπάρχουν πλάνα για τηλεόραση και κινηματογράφο. Μπορώ να αποκαλύψω ότι θα επιμεληθώ μία νέα εκπομπή που θα έχει αποκλειστικό θέμα τα κατοικίδια, ενώ τελειώνω και μια ταινία μικρού μήκους που προσπαθώ να ολοκληρώσω από το Φθινόπωρο, αλλά δεν τα έχω καταφέρει λόγω χρόνου», προσθέτει, την ώρα που το νέο βίντεο που έχει επιμεληθεί για την ΠΑΕ Ηρακλής έχει κάνει τον γύρο του ελληνικού διαδικτύου.

Το φαινόμενο… Mystudentpass

Αποτελεί μία από τις αγαπημένες συνήθειες των φοιτητών. Ο λόγος για το Mystudentpass.gr, το οποίο πρωταγωνίστησε στη δημιουργία του Forum.

«Η αλήθεια είναι πως έχω παρευρεθεί σε αρκετά συνέδρια για την επιχειρηματικότητα και το e-business, μιας και ασχολούμαι αρκετά ενεργά σε αυτόν τον τομέα. Όμως το Second Digital Forum ήταν πραγματικά κάτι το ξεχωριστό. Το κλίμα και στις τρείς μέρες του συνεδρίου θύμιζε περισσότερο μια μεγάλη γιορτή παρά ένα ακόμη συνέδριο. Μια γιορτή από νέους ανθρώπους γεμάτους ενέργεια να δημιουργήσουν, να γνωρίσουν καινούργια άτομα με κοινά ενδιαφέροντα, να ακούσουν ιδέες και απόψεις να ενημερωθούν και να κάνουν τα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα στο χώρο. Είναι πραγματικά πολύ όμορφο για μένα που βλέπω άτομα ηλικίας κάτω των 20 χρονών να επιλέγουν να συμμετέχουν σε τέτοιες εκδηλώσεις και να τις υποστηρίζουν με τέτοιο πάθος και ενέργεια.

Η γιορτή λοιπόν αυτή τα είχε όλα! Από εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομιλίες και συζητήσεις από καταξιωμένους ανθρώπους, που παρά τις δυσκολίες της εποχής πήραν δημιουργικές πρωτοβουλίες και ανέπτυξαν καινοτόμα επιχειρηματική δραστηριότητα, μέχρι πρωτότυπα workshops στα οποία οι συμμετέχοντες καλούνταν να συμμετέχουν ενεργά και να περάσουν από τη θεωρία στην πράξη.

Στο Mystudentpass θέλουμε πάντα να προσφέρουμε στους αναγνώστες μας τις πιο ενδιαφέρουσες φοιτητικές και νεανικές εκδηλώσεις, που συμβαίνουν στην πόλη μας και για αυτό ακριβώς τον λόγο δε θα μπορούσαμε να απουσιάζουμε από το Second Digital Forum, το οποίο στηρίξαμε ως χορηγοί επικοινωνίας. Όπως κάνουμε πάντα, έτσι και αυτή τη φορά, δώσαμε την ευκαιρία στο αναγνωστικό μας κοινό, που μας ακολουθεί και μας στηρίζει, να ενημερωθεί για ένα ακόμα εξαιρετικά ενδιαφέρον συνέδριο και να γνωρίσει και από κοντά την ομάδα του Mystudentpass. Θα ήθελα, σε αυτό το σημείο, να ευχαριστήσω την Ιωάννα Φωτοπούλου, η οποία εμπιστεύτηκε το Mystudentpass και εμένα προσωπικά προκειμένου να αναλάβουμε το κομμάτι της επικοινωνίας τους συνεδρίου με το φοιτητικό μας κοινό», αναφέρει ο Νικόλας Μπέιντο, Υπεύθυνος του Mystudentpass.

Και στο βάθος… Dubai!

Ίσως τελικά το μήνυμα του Forum να είχε ένα βαθύτερο περιεχόμενο: «Το όραμα είναι κοινό και αφορά την άνευ προδιαγραφών συνεργασία». Τα νέα μέσα έχουν καταφέρει να εκμηδενίσουν τις αποστάσεις και να “γκρεμίσουν” το τείχος μεταξύ των ανθρώπων. Με την κατάλληλη εκμετάλλευσή τους και φυσικά με σύμμαχο την καινοτομία, μία ονειρική, μέχρι προηγουμένως, πραγματικότητα θα διαμορφωθεί με θεμέλιά το όραμα και τη δημιουργικότητα.

Το «Digital Forum» θα συνεχίσει την προσπάθεια του να εμπνέει ανθρώπους ανά τον κόσμο. Έτσι, για το 2016 θα φτάσει μέχρι το Dubai, ελπίζοντας να συμβάλλει δραστικά στην εξέλιξη της ψηφιακής εποχής.

Φωτογραφία Νικόλα:
https://www.facebook.com/gentimalophotography/?fref=ts–GMPhotogaphy

Κωνσταντίνος Ευσταθιάδης είναι φοιτητής στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο ΕΚΠΑ και κυρίως  λάτρης της μόδας – θα το διαπιστώσετε σύντομα!