URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Θρησκευτικός τουρισμός – της Ευθυμίας Κοντομάρη

Θρησκευτικός τουρισμός – της Ευθυμίας Κοντομάρη

Η πόλη της Κέρκυρας διαθέτει μέχρι σήμερα 35 ναούς εν λειτουργία. Ο ναός του Αγίου Σπυρίδων χτίστηκε το 1589 με τη συνεισφορά της Κερκυραϊκής Κοινότητας. Το καμπαναριό του Αγίου έχει μεγάλη ομοιότητα με το καμπαναριό της Ελληνικής Εκκλησίας της Βενετίας (San Giorgio dei Greci). Ο Άγιος Σπυρίδων γεννήθηκε και έζησε τον 4ο αιώνα στην Κύπρο. Ανακηρύχθηκε Άγιος μετά το θάνατό του. Το ιερό λείψανο του μετακινήθηκε τον 7ο αιώνα στην Πόλη. Μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους μετακινήθηκε στην Άρτα και μετά στην Κέρκυρα, όπου παρέμεινε σε ιδιοκτησία μεγάλων οικογενειών (Καλοχαιράτη, Βούλγαρη) μέχρι το 1967. Πολλά θαύματα έχουν αναφερθεί για την περίοδο όπου το σκήνωμά του βρίσκεται στην Κέρκυρα.

Στο κέντρο της Πόλης του νησιού (Πιάτσα) βρίσκεται ο ναός της Παναγίας των Ξένων. Χτίστηκε από τον ιερομόναχο Νικόδημο στις αρχές του 18ου αιώνα και αποτέλεσε τον ενοριακό ναό των Ηπειρωτών. Είναι αφιερωμένος στην Παναγία την Φανερωμένη.

Ο ναός του Αγίου Νικολάου dei Vechi (των γερόντων) χτίστηκε τον 14ο αιώνα. Είναι ρυθμού βασιλικής. Σε αυτή την εκκλησία βαπτίστηκε ο Πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος ο Ιωάννης Καποδίστριας (11 Φεβρουαρίου 1776).

Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος είναι Ναός του 15ου αιώνα, χτισμένος από οικογένειες ευγενών (Βούλγαρης, Θεοτόκης, Καποδίστριας, Πολυλάς, Ρωμανός κ.α.). Θεωρείται ο μοναδικός ναός με άμβωνα στο νότιο τοίχο για να μπορούν να ακούσουν τα κηρύγματα του μεγάλου ρήτορα οι πιστοί ανεξαρτήτου θρησκείας.

Η Υπαπαντή της Θεοτόκου της Σπηλαιώτισσας χτίστηκε το 1577. Με την καθιέρωση του ναού ως Καθεδρικόν μεταφέρθηκε σε αυτόν η εικόνα της Θεοτόκου της Δημοσιάνας και το ιερό λείψανο της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας. Επισκέπτοντας το ναό μπορεί κανείς να θαυμάσει το εντυπωσιακό τέμπλο και τις εικόνες, άριστα έργα του 16ου αιώνα, καθώς και τις θύρες του ιερού πλαισιωμένες με εικόνες του κρητικού αγιογράφου Εμμανουήλ Τζάνε.

Η Εκκλησία των Αγίων Πάντων χτίστηκε το 1688. Μπορεί να θαυμάσει κανείς εικόνες και εκκλησιαστικά κειμήλια μεγάλης ιστορικής αξίας. Εντυπωσιακή είναι η εικόνα του Εσταυρωμένου στο Άγιο Βήμα, οι εκκλησιαστικές εικόνες διαφόρων δημιουργών (Γ. Χρυσολωρά, Θ. Αγγελάτου, Δ. Κόκλα, Σαμαρτζή), ενώ το τέμπλο του ναού είναι επενδυμένο με φύλλα ασημιού .

Η Εκκλησία του Ιάσωνα και Σωσίπατρου χαρακτηρίζεται ως ο μοναδικός ναός βυζαντινής αρχιτεκτονικής του νησιού. Χτίστηκε το γύρω στο 1000 μ.χ στην περιοχή Ανεμόμυλος.

Από την περιοχή Λιστόν προς το παλιό λιμάνι της Σπηλιάς (οδός Νικηφόρου Θεοτόκη), βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου. Σε αυτήν εκκλησιάστηκε το 1437 ο Αυτοκράτορας Ιωάννης H΄ Παλαιολόγος, αδελφός του Κων/νου, τελευταίου Αυτοκράτορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωσήφ, καθώς επίσης και η Αυτοκρατορική συνοδεία όταν σταμάτησε εδώ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς τη Φεράρα (συνέδριο της Φεράρας).

Η Παναγία της Κρεμαστής είναι ναός επτανησιακού τύπου χτισμένος πριν τον 16ο αιώνα. Είναι ξεχωριστός για τις εντυπωσιακές και μεγαλοπρεπείς μεγάλες εκκλησιαστικές εικόνες του δημιουργού Σπεράντζα (18ος αι).

Ο ναός του Παντοκράτορα είναι έργο του Ιταλού γλύπτη Τορέτι (18ος αι.). Επτανησιακού τύπου Εκκλησία, βρίσκεται στην πλατεία Ταξιαρχών στο Καμπιέλο.

Ο ναός του Αγίου Ιακώβου βρίσκεται στην πλατεία Δημαρχείου. Κτίριο κομψό με την τυπική σε μπαρόκ ρυθμού καμπύλη του 17ου αιώνα στο αέτωμα του, τον Πύργο γοτθικού ρυθμού και το ψηλό Καμπαναριό.

Ο ναός του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης είναι ένας από τους πιο ιστορικούς ναούς της Κέρκυρας. Έχει παραχωρηθεί σε γυναικεία μονή την περίοδο του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Αποτελεί ζωντανό ιστορικό μνημείο του σχίσματος της Ορθόδοξης και Καθολικής Εκκλησίας. Στο ναό αυτό οι Κερκυραίοι «προσέφεραν» τα κλειδιά της πόλης της Κέρκυρας στον Ενετό ναύαρχο Giovanni Miani (20 Απριλίου 1386).

Η Παναγία της Τενέδου είναι καθολικό μοναστήρι του 18ου αιώνα. Χτίστηκε μεταξύ του 1678-1688. Θολοσκεπής εκκλησία με τρούλο, διπλά πλάγια παρεκκλήσια και πυργοειδές κωδωνοστάσιο. Οφείλει το όνομά της στους μοναχούς που εγκατέλειψαν την Τένεδο και ήρθαν στην Κέρκυρα μεταφέροντας την εικόνα της Παναγίας. Στο μοναστήρι της Τενέδου εγκαταστάθηκε η δημόσια βιβλιοθήκη της Κέρκυρας (1800-1807), η πρώτη Ελληνική Σχολή Δημόσιας Εκπαίδευσης (1805), καθώς επίσης και το πρώτο Ελληνικό Τυπογραφείο. Στην κεντρική είσοδο υπάρχει μια γλυπτή παράσταση με το Βενετσιάνικο λιοντάρι. Δεξιά του ναού υπάρχει το οικόσημο της οικογένειας Δονά και αριστερά το έμβλημα των Φραγκισκανών μοναχών.

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο ήταν πρώην αγγλικανικός ναός για τους Άγγλους στρατιώτες. Το εσωτερικό του ναού καταστράφηκε από τους Γερμανικούς βομβαρδισμούς του 1943 και επανήλθε στην αρχική του μορφή το 2008. Μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα ήταν ο μόνος ναός της Κέρκυρας στον οποίο γινόταν η νυχτερινή ακολουθία της Αναστάσεως.

Στο νησί της Κέρκυρας είναι εγκατεστημένη και η Εβραϊκή Συναγωγή. Ανακατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα, αφού πρωτίστως κατά το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο είχε υποστεί τις μεγαλύτερες καταστροφές από τους Γερμανούς. Σώζεται το αρχικό υπόγειο με τους σταυρωτούς θόλους.

Το νησί της Κέρκυρας εκτός από τους εκκλησιαστικούς ναούς, διαθέτει και πολλά μοναστήρια που μπορεί να επισκεφθεί κανείς. Ένα από αυτά είναι η Μονή Πλατυτέρα. Στη μονή υπάρχει ο τάφος του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια, καθώς και Μητροπολιτών του νησιού.

Ξακουστό είναι και το μοναστήρι της Παναγίας της Παλαιοκαστρίτσας. Ιδρύθηκε το 1225, ξαναχτίστηκε το 1469 και καταστράφηκε το 1537 από τους Τούρκους.

Όσον αφορά το νησί των Παξών υπάρχουν σήμερα 64 εκκλησίες από τις οποίες οι 2 είναι παλαιοχριστιανικές του 6ου αιώνα.