URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Θοδωρής Βουτσικάκης: Το παρόν και το μέλλον του ελληνικού τραγουδιού

Θοδωρής Βουτσικάκης: Το παρόν και το μέλλον του ελληνικού τραγουδιού

Ο Θοδωρής Βουτσικάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Από πολύ μικρή ηλικία φάνηκε η αγάπη του για τη μουσική και κάπως έτσι ξεκίνησε να σπουδάζει πιάνο και θεωρητικά. Αργότερα σε μια κρίση επανάστασης ο Θοδωρής εγκαταλείπει την μουσική για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και ονειρεύεται να γίνει αστροναύτης. Ευτυχώς όμως για όλους μας το όνειρο του να ταξιδέψει στα αστέρια παραμένει όνειρο και μερικά χρόνια αργότερα, αφού έχει ήδη περάσει στο τμήμα της Νομικής του Δ.Π.Θ, ξεκινάει το ταξίδι του στον κόσμο της μουσικής και του τραγουδιού. Από τη στιγμή εκείνη και έπειτα ο Θοδωρής δεν εγκατέλειψε ποτέ ξανά την μουσική, συνεχίζει τις μουσικές του σπουδές και παρακολουθεί μαθήματα υποκριτικής και μουσικού θεάτρου.

Η απόφαση του να ασχοληθεί πλέον επαγγελματικά με το τραγούδι είναι αναπόφευκτη. Οι συνεργασίες που θα προκύψουν έπειτα είναι όλες αξιοζήλευτες. Συνεργάζεται με την Συμφωνική Ορχήστρα της Θεσσαλονίκης, εμφανίζεται στο πλευρό της Dulce Pontes, ενώ η συνεργασία του με τον Δημήτρη Μαραμή έχει ως αποτέλεσμα έναν από τους καλύτερους δίσκους των τελευταίων ετών με τίτλο ” Αισθηματική Ηλικία”. Στο δίσκο αυτό θα ακούσετε τον Θοδωρή να ερμηνεύει στίχους των Μ. Γκανά, Σ. Τριβιζά, ποίηση του Ν. Λαπαθιώτη και Ν. Α. Ασλάνογλου σε μουσική του Δ. Μαραμή.

Πρόσφατα συμμετείχε σε συναυλίες στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης τις οποίες επιμελήθηκε η Λίνα Νικολακοπούλου ως αφιέρωμα στον ποιητή Γιώργο Σαραντάρη σε μουσική της Δάφνης Αλεξανδρή.

Έντονη είναι όμως και η παρουσία του στο θεατρικό σανίδι μιας και ερμήνευσε με ξεχωριστό τρόπο τον μουσικό στο παιδικό μιούζικαλ του Ν. Κυπουργού ”Σιωπή ο Βασιλιάς Ακούει”, τον Αριστοτέλη στο ”Alexander Rock Opera” σε παραγωγή του Κ.Θ.Β.Ε, ενώ τέλος υποδύθηκε τον ”Dorian Grey” στο ομώνυμο jucebox musical της Άντα Τσεσμελή-Edwards.

Ο Θοδωρής Βουτσικάκης είναι ένα πολύ ξεχωριστό και ταλαντούχο πλάσμα. Είναι από εκείνους τους καλλιτέχνες που έχουμε ανάγκη όχι μόνο για το ταλέντο τους αλλά και για το ήθος τους. Το παρόν και το μέλλον της ελληνικής μουσικής του ανήκουν. Φωνές σαν του Θοδωρή κάνουν το ελληνικό τραγούδι πιο πλούσιο και όμορφο γιατί όπως είπε και μια φίλη ”Η φωνή του Βουτσικάκη είναι η απόδειξη ότι υπάρχει Θεός”.

Τι είναι για΄σένα η μουσική;
Δανείζομαι μία έκφραση του Nietzsche:” Χωρίς την μουσική η ζωή θα ήταν ένα λάθος”!

Τι μουσική ακούς;
Πολλά και διαφορετικά είδη. Κατά διαστήματα “κολλάω” με καλλιτέχνες και συνδυάζω φωνές και μουσικές με αγαπημένες μου συνήθειες και καταστάσεις. Με λίγα λόγια επιλέγω τη μουσική ανάλογα με τη στιγμή.

Τι σε κάνει ευτυχισμένο;
Να ταξιδεύω, να μοιράζομαι…

Τι αγαπάς;
Πέρα από τα προφανή, τα όνειρα…

Τι φοβάσαι;
Τη μοναξιά.

Τι ονειρεύεσαι;
Τα όνειρά δεν είναι για να τα αποκαλύπτεις. Πιστεύω πως όταν “διαλαλείς” ένα όνειρο είναι σαν να το “γειώνεις”.

Τι απεχθάνεσαι;
Την αγένεια και την αχαριστία.

Τι αγαπάς να μισείς;
Τίποτα.

Τι μισείς να αγαπάς;
Τους “λάθος” ανθρώπους.

Τι σε διασκεδάζει;
Η καλή παρέα.

Τι σε ξεκουράζει;
Η θάλασσα.

Τι εύχεσαι;
“just to love and be loved in return”…

Υ.Γ1. Επόμενη μεγάλη συναυλία του Θοδωρή Βουτσικάκη είναι στην Αθήνα Παρασκευή 12 Ιουνίου στη μουσική σκηνή ”ΑΘΗΝΑΙΣ” ή ”ΑΘΗΝΑΙΔΑ” με τον συνθέτη της ”Αισθηματικής Ηλικίας” Δημήτρη Μαραμή.

Υ.Γ2. Η πρώτη δισκογραφική δουλειά του Θοδωρή Βουτσικάκη ”Αισθηματική Ηλικία”συνεχίζει να κυκλοφορεί στα καταστήματα ΙΑΝΟΣ, PUBLIC και σε επιλεγμένα δισκοπωλεία και βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα.

Επιμέλεια: Γιούλη Πέτκου