URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Θεόδωρος Καλοτίνης: Ο αρωματοποιός της Κρήτης με τις διεθνείς διακρίσεις!

του Ευθύμιου Σαββάκη

Θεόδωρος Καλοτίνης: Ο αρωματοποιός της Κρήτης με τις διεθνείς διακρίσεις!

«Οι προκλήσεις είναι σαν τα ακατέργαστα συστατικά των αρωμάτων μου. Κρύβουν πάντα ένα μυστήριο».

Τον παρακολουθώ από ώρα στην παρουσίαση των αρωμάτων του. Ο χώρος είναι ασφυκτικά γεμάτος και ο ίδιος ιδιαίτερα άνετος πάνω στη σκηνή. Τον ενθουσιάζει η επαφή με τον κόσμο. Στο τέλος κι ενώ ο κόσμος συζητά σε παρέες για τα νέα αρώματα, κάθεται δίπλα μου χαμογελαστός. Του ζητώ να μου εξιστορήσει το δικό του παραμύθι. Το μαγνητόφωνο γράφει.

«Όλα μου τα σχολικά τετράδια ήταν ζωγραφισμένα με άνθη. Δε θα ξεχάσω ποτέ τη δασκάλα μου να… σαστίζει, κάθε φορά που τη ρωτούσα για σπάνια άνθη και τις ιδιότητές τους. Σκέψου σε μία τάξη 25 μαθητών, όπου τα υπόλοιπα παιδιά έχουν τις συνηθισμένες απορίες της ηλικίας τους, εγώ να ρωτάω που ευδοκιμεί το τάδε άνθος, πως μπορώ να βρω το άλλο κτλ.».

Σε μικρό χρονικό διάστημα ο ίδιος μπορούσε να αναγνωρίσει όλα τα συστατικά των αρωμάτων, την ώρα που η συλλογή του μεγάλωνε διαρκώς. «Είμαι φανατικός συλλέκτης αρωμάτων από μικρή ηλικία. Το πρώτο μπουκαλάκι το έχω, μάλιστα, στη κεντρική θέση του εργαστήριού μου. Ο καθένας έχει το γούρι του», θα ομολογήσει συνωμοτικά. Ο ίδιος, άλλωστε, από μικρή ηλικία φρόντιζε να υπάρχει κάποιο άρωμα στο προσκεφάλι του πριν κοιμηθεί. Σαν γνήσιος ερωτευμένος.

Γρήγορα το πάθος έγινε έρωτας και ο Θοδωρής αποφασίζει να σπουδάσει την τεχνική δημιουργίας των αρωμάτων στη Γαλλία. «Θεώρησα ότι για να πάρω τις σωστές θεωρητικές και πρακτικές βάσεις έπρεπε να απευθυνθώ στις αυθεντίες του αντικειμένου. Έτσι, σπούδασα στο Special School Program μίας από τις τρεις μεγαλύτερες και παλαιότερες εταιρείες αρωματοποιίας στον κόσμο, της Galimard, η οποία εδρεύει από το 1747 στη διάσημη πόλη Grasse της Νότιας Γαλλίας και θεωρείται η παγκόσμια πρωτεύουσα των αρωμάτων».

Η πρακτική δίπλα στους κορυφαίους και τα πρώτα… δείγματα γραφής, οδηγούν μερικά από τα κορυφαία brand του κόσμου να του προτείνουν να ενταχθεί στο δυναμικό τους, ανοίγοντας την προοπτικής μίας παγκόσμιας καριέρας δίπλα στους καλύτερους του χώρου.

Ο ίδιος, ωστόσο, εραστής της πατρίδας του, της Κρήτης, αποφασίζει μέσα σε καιρό κρίσης να παρουσιάσει την πρώτη του προσωπική συλλογή μέσα από μία συνεργασία έκπληξη που βρίσκεται στα σκαριά, προμηθεύοντας όλους τους πιστούς των υψηλών αρωμάτων με γνήσια «κοσμήματα» αρωματοποιίας.

«Από τη Σχολή ήδη είχα προτάσεις για να συνεργαστώ με μερικές από τις εταιρείες που θαύμαζα από παιδί. Ωστόσο, θεώρησα ότι στην ηλικία μου, οφείλω να κάνω κάτι με έδρα την Ελλάδα. Έτσι δημιουργήθηκε η «THÉO PARFUMS» και η πρώτη προσωπική συλλογή αρωμάτων μου. Το να προσπαθεί κανείς να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα της κρίσης μπορεί να φαντάζει απαγορευτικό για έναν 26χρονο, αλλά θεωρώ πως αν αγαπάς αυτό που κάνεις, γνωρίζεις το επάγγελμά σου και εξελίσσεσαι στη νέα εποχή, τότε οφείλεις να το τολμήσεις. Μέσα στους επόμενους μήνες θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες για να μπορώ να κινηθώ όπως επιθυμώ τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και στο εξωτερικό. Οι προκλήσεις είναι σαν τα ακατέργαστα συστατικά των αρωμάτων μου. Κρύβουν πάντα ένα μυστήριο», τονίζει, την ώρα που δύο γυναίκες μας διακόπτουν για να ρωτήσουν για το LILY. Ο ίδιος τις εξυπηρετεί αμέσως και αρχίζει να αναλύει τα συστατικά του.

Το LILY είναι, άλλωστε, το άρωμα – σταθμός στη μέχρι τώρα πορεία του. «Η αγάπη και η αποδοχή που έλαβε το συγκεκριμένο άρωμα μου έδωσε τη δύναμη να συνεχίσω το δημιουργικό έργο, πατώντας πλέον γερά στα πόδια μου, έχοντας τη γνώση πως τα προϊόντα μου χαίρουν εκτίμησης και θαυμασμού από τον κόσμο». Πως θα γινόταν, άλλωστε, αφού το ατμοσφαιρικό, απολύτως θηλυκό και γήινο αυτό άρωμα αποσπά τις μεγαλύτερες διακρίσεις στη θρυλική περιοχή της Grasse!

Οι δύο κυρίες μας αποχαιρετούν με το άρωμα στα χέρια και ένα χαμόγελο ικανοποίησης στο πρόσωπο. Γιατί ο Θοδωρής ξέρει να ζωγραφίζει με τα αρώματά του χαμόγελα. Σαν άνθη σε παιδικό τετράδιο.

Info:
Βρείτε την επίσημη σελίδα THÉO PARFUMS στο facebook εδώ.
Δείτε την πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη του Θοδωρή στο ΤV Creta εδώ.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε εδώ: [email protected]

*Ο Ευθύμιος Σαββάκης είναι Έλληνας δημοσιογράφος και Υποψ. Διδάκτωρ του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Α.Π.Θ. Στην Ελλάδα εργάζεται για το συγκρότημα της LIFO, τη βρετανική εταιρεία bet365 καθώς και για άλλα sites, πρότζεκτ και free press, ενώ δημοσιογραφική δράση έχει αναπτύξει και εκτός συνόρων (Κύπρο, Αγγλία, Ασία και Αμερική). Το πρώτο του διήγημα, «Ο λύκος και οι καραμέλες», περιλαμβάνεται στη συλλογή αστυνομικών ιστοριών «Ο Φόβος του Ξένου», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.