URBAN.CULTURE.MAGAZINE

«Στο γκρίζο της κρίσης στην Ελλάδα απαντάμε με μεράκι και όραμα!»

Συνάντηση με την ομάδα του Διεθνούς Τουρνουά Ρυθμικής Γυμναστικής "Armonia Cup".

«Στο γκρίζο της κρίσης στην Ελλάδα απαντάμε με μεράκι και όραμα!»

Κείμενο: Ευθύμιος Σαββάκης
Φωτογραφίες: Armonia Cup

Το ραντεβού μας κλείστηκε για το πρωινό της Παρασκευής, στους χώρους όπου θα πραγματοποιηθεί το «Armonia Cup», το προσεχές τριήμερο (8-10 Απριλίου). Η μέρα προβλέπεται «φορτωμένη» και η κάθε μία τρέχει να προλάβει τα deadline μέχρι το μεσημέρι. Η Μελίνα με την Ελισάβετ απαντούν συνεχώς στα τηλέφωνα, ενώ η Αλεξάνδρα με την Ιωάννα τσεκάρουν τις τελευταίες αγωνιστικές εκκρεμότητες του προγράμματος. Η αντίστροφη μέτρηση για το μεγάλο ραντεβού έχει αρχίσει.

«Το Διεθνές Τουρνουά Ρυθμικής Γυμναστικής είναι ένας φιλικός διεθνής αγώνας στον οποίο συμμετέχουν αθλήτριες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, περιλαμβάνοντας όλες τις κατηγορίες, από την προαγωνιστική (6 ετών) έως και την κατηγορία των γυναικών (άνω των 16 ετών).

Η φετινή θα είναι η τρίτη διοργάνωση και ευελπιστούμε να κάνουμε ακόμα ένα βήμα παραπάνω. Άλλωστε, αυτό που μας έχουν διδάξει οι προηγούμενες διοργανώσεις είναι ότι η σημαντικότερη εικόνα που μένει στο μυαλό όλων, μετά το τέλος, είναι η ικανοποίηση για την προσπάθεια αλλά και τη συμμετοχή στον αγώνα. Κάτι που διαγράφεται στα πρόσωπά τους, με ένα τεράστιο χαμόγελο», αναφέρει η Ιωάννα Τάχα, προπονήτρια του Α.Σ. Αρμονία.

«Το φετινό στοίχημα της διοργάνωσης είναι να διευρύνουμε τον κύκλο συμμετεχόντων από τον διεθνή χώρο, καθώς παράλληλα και η πλήρως επιτυχημένη διεξαγωγή παρά τη διεύρυνση αυτή. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι στον αγώνα αυτό θα λάβουν μέρος 350 αθλήτριες από 40 αθλητικά σωματεία απ’ όλη την Ελλάδα, καθώς και αθλήτριες από 6 σωματεία της Βουλγαρίας και της Ουκρανίας. Χώρες που μαζί με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία είναι παραδοσιακές δυνάμεις στον χώρο.

Έτσι, όπως είναι κατανοητό, για τη σωστή διοργάνωση και διεξαγωγή ενός τέτοιου αγώνα οι απαιτήσεις είναι αρκετές. Το σημαντικότερο όλων όμως είναι η καλή συνεργασία των παραγόντων που ασχολούνται με αυτή και μέχρι στιγμής το έχουμε καταφέρει», τονίζει, από την πλευρά της, η Ελισάβετ Σκεύη, γραμματέας του Συλλόγου.

Δίπλα της η Αλεξάνδρα Παπαϊωάννου, που διατελεί έφορος στον σύλλογο, αναλύει το πώς το κοινό της Θεσσαλονίκης έχει αγκαλιάσει τέτοια εγχειρήματα.

«Με στόχο την εξάπλωση και γνωστοποίηση του αθλήματος και στην περιοχή μας (Δυτική Θεσσαλονίκη), θεωρούμε ότι κατά μεγάλο ποσοστό το έχουμε καταφέρει, αφού η ανταπόκριση του κοινού αυξάνεται κάθε χρόνο όλο και περισσότερο, τόσο στον χώρο διεξαγωγής του αγώνα όσο και στον χώρο των προπονήσεων, από παιδιά που επιλέγουν αυτό το άθλημα.

Δυστυχώς, η ρυθμική γυμναστική είναι ένα άθλημα το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στο ευρύτερο κοινό και δεν έχει τη σωστή κάλυψη και ανταπόκριση από τα Μ.Μ.Ε., αλλά και από τους υψηλόβαθμους παράγοντες. Όμως, και τώρα που η οικονομική κρίση μαστίζει τη χώρα, ο αριθμός των αθλητριών της ρυθμικής γυμναστικής κάθε χρόνο αυξάνεται και αυτό είναι πολύ ευχάριστο για τον χώρο.

Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι το συγκεκριμένο άθλημα παραδίδει μαθήματα αυτοπειθαρχίας, αναπτύσσει τον ρυθμό και την κίνηση, καλλιεργεί το πνεύμα, περιλαμβάνει κινητικές δεξιότητες στις οποίες συμμετέχει όλο το σώμα και εκτός των άλλων αποτελεί τη βάση σχεδόν όλων των αθλημάτων», εξηγεί.

Στο βάθος του διαδρόμου η χαμογελαστή Μελίνα – Μαριάνθη Τσελέπη, Προπονήτρια στον Α.Σ. Αρμονία, εξιστορεί τη σχέση της με τη ρυθμική γυμναστική, καθώς και το όραμα της ενασχόλησης μαζί της.

«Η σχέση μου με τη ρυθμική γυμναστική είναι αρκετά στενή από την παιδική μου ηλικία, καθώς αποτελούσα αθλήτρια αγωνιστικού επιπέδου και μέλος της εθνικής ομάδας για αρκετά χρόνια. Είναι ένα άθλημα το οποίο σε υψηλό επίπεδο απαιτεί πολύ κόπο και πολλές θυσίες. Πιστεύω, ότι πρέπει να αγαπάς πραγματικά αυτό που κάνεις για να τα καταφέρεις και εμάς η αγάπη μας για αυτό το άθλημα είναι απεριόριστη.

Το ιδανικό για μας θα ήταν η ρυθμική γυμναστική να γίνει γνωστή στο ευρύτερο περιβάλλον και να ”αγκαλιαστεί” από όλους τους παράγοντες που μπορούν να την αναδείξουν.  Όσο αναφορά το μέλλον, έχουμε θέσει υψηλά τον πήχη και στόχος μας είναι η προσέλευση πολλών αθλητριών στο σωματείο μας έτσι ώστε να καταφέρουμε να αναδείξουμε αθλήτριες υψηλών επιδόσεων με Ευρωπαϊκές και Παγκόσμιες επιτυχίες», επισημαίνει, την ώρα που ο Αντώνης Σταμούλης, Υπεύθυνος Επικοινωνίας του Διαγωνισμού, δίνει το στίγμα της επόμενης μέρας.

«Μέσα σε ένα περιβάλλον σκοτεινό, όπως αυτό της κρίσης, αυτή η παρέα των κοριτσιών έχει καταφέρει μόνη της τα τελευταία χρόνια να διοργανώσει έναν διαγωνισμό που γίνεται διεθνής, γιγαντώνεται και αποδεικνύει ότι με μεράκι και συμπράξεις μπορούν να πραγματοποιηθούν πολλά ακόμα φωτεινά πράγματα στη Θεσσαλονίκη. Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στα σκαριά η δημιουργία ενός μεγάλου site που θα «στεγάσει» τις μελλοντικές ενέργειές μας, καθώς και μία προσπάθεια να δοθεί στον διαγωνισμό ακόμα πιο έντονο ευρωπαϊκό στοιχείο. Γιατί του αξίζει!», καταλήγει.

Δείτε το τρέιλερ της διοργάνωσης:

Info: Ο Ευθύμιος Σαββάκης είναι Έλληνας δημοσιογράφος και Υποψ. Διδάκτωρ του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Α.Π.Θ. Στην Ελλάδα εργάζεται για το συγκρότημα της LIFO, τη βρετανική εταιρεία bet365 καθώς και για άλλα sites, πρότζεκτ, free press και εταιρείες, ενώ, τα τελευταία χρόνια, δημοσιογραφική δράση έχει αναπτύξει και εκτός συνόρων (Κύπρο, Αγγλία, Ασία και Αμερική). Το πρώτο του διήγημα, «Ο λύκος και οι καραμέλες», περιλαμβάνεται στη συλλογή αστυνομικών ιστοριών «Ο Φόβος του Ξένου», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.