URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Στα άδυτα της πολεμικής τέχνης Ninjutsu

Γνωρίσαμε τον δάσκαλο του Ninjutsu, Ηλία Χαραλάµπους!

Στα άδυτα της πολεμικής τέχνης Ninjutsu

Από τα παιδικά του χρόνια θυµάται τον εαυτό του δραστήριο, γεµάτο ενέργεια. Όπως τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας του, του άρεσαν τα σπορ και η γυµναστική, αλλά όταν γνώρισε τις πολεµικές τέχνες αντιλήφθηκε ότι του πρόσφεραν πολλά περισσότερα πράγµατα απ’ ότι ο αθλητισµός όπως: αυτοπεποίθηση, αυτοπειθαρχία και τη δυνατότητα να προστατεύσει τον εαυτό του, αν ποτέ χρειαστεί.

Ο Ηλίας ξεκίνησε τις πολεµικές τέχνες το 1996 µε την πυγµαχία και το καράτε και το 2001 γνώρισε το Ninjutsu, το οποίο τον κέρδισε αµέσως και έκτοτε ξεκίνησε ταξίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη, για να µαζέψει όσες περισσότερες πληροφορίες µπορούσε. Από το 2008 ταξιδεύει σχεδόν κάθε χρόνο στην Ιαπωνία από όπου προέρχεται η τέχνη, για να µαθαίνει απευθείας από την πηγή, από τον Grand Master Masaaki Hatsumi και τους προσωπικούς Ιάπωνες µαθητές του. Ασχολήθηκε επίσης µε το τζούντο και το krav maga (ισραηλινή πολεµική τέχνη), όπου και έφτασε στο επίπεδο του εκπαιδευτή. Επίσης, εκπαιδεύτηκε στη σωµατοφυλακή και τη φύλαξη υψηλών προσώπων, όπου έχει δουλέψει κατά καιρούς.

Όπως µας αναφέρει, το Ninjutsu είναι η πολεµική τέχνη των ninja και samurai που χρησιµοποιούσαν για περισσότερο από 1500 χρόνια στην Ιαπωνία σε περιόδους πολέµου και ειρήνης µε σκοπό την επιβίωσή τους. ∆εν είναι άθληµα γι’ αυτό µπορεί ο οποιοσδήποτε, ανεξαρτήτως σωµατότυπου και ηλικίας να το κάνει. Συµπεριλαµβάνει χτυπήµατα, στρεβλώµατα, ρίψεις, πολλαπλούς αντιπάλους, γνώση, αδύνατα σηµεία και χειρισµό όπλων. Είναι τέχνη ζωντανή που συνεχώς εξελίσσεται και προσαρµόζεται στο περιβάλλον που ζεις. Σε βοηθά να βρεις τη φυσικότητά σου στην κίνηση, κάτι που οι σύγχρονοι άνθρωποι έχουν σιγά σιγά ξεχάσει.

Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον θαυµάζει τον επικεφαλή του Ninjutsu σε όλο τον κόσµο, τον Grand Master Masaaki Hatsumi. Ο συγκεκριµένος θεωρείται από την κυβέρνηση ιαπωνικός θησαυρός και σήµερα είναι 84 χρονών.

Μια από τις πιο σηµαντικές στιγµές του σε αυτό τον τοµέα ήταν το 2010 στην Ιαπωνία, όταν του δόθηκε η ευκαιρία να δοκιµαστεί στο σάκι τεστ για την απόκτηση του πέµπτου νταν. Σε αυτό το τεστ πρέπει να κάτσεις σέιζα (παραδοσιακή ιαπωνική θέση στα γόνατα), να κλείσεις τα µάτια σου και να χαλαρώσεις. Πίσω σου στέκεται ένας άλλος δάσκαλος κρατώντας ένα εκπαιδευτικό σπαθί και δίπλα ο Grand Master επιβλέπει την όλη διαδικασία.

Όταν θελήσει, κατεβάζει µε ταχύτητα το σπαθί κάθετα στο κεφάλι και εσύ πρέπει να νιώσεις την πρόθεση του και να µετακινηθείς ρολάροντας µε όλο σου το σώµα µακριά. “Ήταν µεγάλη η χαρά µου που πέρασα µε επιτυχία το τεστ και δέχθηκα τα συγχαρητήρια όλων εκεί.” Θεωρείται πως, όταν κάποιος περάσει το συγκεκριµένο τεστ, ξαναγεννιέται στην τέχνη και τότε πλέον οι Ιάπωνες τον θεωρούν άξιο πρεσβευτή της τέχνης και µοιράζονται µαζί του τα µυστικά τους.

*Ιπποκράτους 23, Παραλίµνι.
Για εγγραφές: Τηλ: 99569507
www.ninjutsucyprus.com