URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Συνέντευξη με τον Κωνσταντίνο Καραγιάννη από το Armaree! – της Μαριάννας Λαζάρου

Συνέντευξη με τον Κωνσταντίνο Καραγιάννη από το Armaree! – της Μαριάννας Λαζάρου

Ο Κωνσταντίνος Καραγιάννης, η Ζωή Φιλίππου και ο Κωνσταντίνος Χριστούδιας είναι μία ομάδα νέων ανθρώπων από τη Λευκωσία που στόχο έχουν να αλλάξουν τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τη μόδα οι Κύπριοι καταναλωτές.

Σύντομα, πρόκειται να διατεθεί στο κοινό η ηλεκτρονική πλατφόρμα Armaree, η οποία αναδεικνύει το κοινωνικό πρόσωπο της βιομηχανίας της ένδυσης μέσω της ανταλλαγής ρουχισμού. Συνάντησα τον Κωνσταντίνο Καραγιάννη, τον ιθύνοντα νου αυτού του εγχειρήματος, ο οποίος μας εξηγεί πώς προέκυψε η ιδέα, αλλά και γιατί είναι σημαντικό να… μεταφέρουμε την ντουλάπα μας στο διαδίκτυο.

“Από πολύ μικρή ηλικία αγαπούσα ιδιαίτερα την ανταλλαγή ρούχων. Είναι κάτι που το βρίσκω απίστευτα δημιουργικό και χαίρομαι που αυτή η αγαπημένη μου συνήθεια μετουσιώνεται σιγά σιγά σε επιχείρηση. Η φιλοσοφία του Armaree βασίζεται στους εξής πυλώνες: Άνετη και γρήγορη εξυπηρέτηση του καταναλωτή και στήριξη των τοπικών καταστημάτων. Οι συνδεδεμένοι χρήστες θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν, να πουλήσουν, να αγοράσουν ή ακόμα και να χαρίσουν ρούχα και αξεσουάρ από την άνεση του χώρου τους δίχως να χρειάζεται να κάνουν εξαντλητική αναζήτηση, αφού το Armaree θα αποθηκεύει τις διαστάσεις τους προτείνοντας προϊόντα που ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές τους. Παράλληλα, στόχος μας είναι να ενταχθούν στο σύστημα και οι τοπικές μπουτίκ, ώστε να τονώσουμε την Κυπριακή αγορά και να διαδοθεί περισσότερο η κουλτούρα της ανταλλαγής, μίας πρακτικής που εξοικονομεί ενέργεια προστατεύοντας, έτσι το περιβάλλον”, αναφέρει ο Κωνσταντίνος.

Ωστόσο, το Armaree πέρασε από πολλά στάδια μέχρι να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά που έχει σήμερα. Όπως μας διηγείται ο Κωνσταντίνος, “στην αρχή ήθελα απλώς να δημιουργήσω ένα onlineκατάστημα ρούχων, διότι οι Κύπριοι προτιμούν πιο “παραδοσιακές” μεθόδους αγορών, οπότε συνειδητοποίησα ότι υπήρχε ένα κενό στο κομμάτι του e-commerceστη χώρα. Ξεκίνησα, λοιπόν, να “χτίζω” αυτό το project μαζί με τον Κωνσταντίνο Χριστούδια και τη Ζωή Φιλίππου, με τους οποίους μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος για την τεχνολογία και τα νέα μέσα. Στη συνέχεια, όμως, αποφασίσαμε να αλλάξουμε ελαφρώς τον προσανατολισμό της πλατφόρμας μας και να προσθέσουμε το στοιχείο της ανταλλαγής. Έκτοτε έχουμε παραμείνει σε αυτό και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε πολύ αποτελεσματικά. Ο Κωνσταντίνος έχει μεγάλη εμπειρία στον τομέα του e- commerce, ενώ η Ζωή είναι η Graphic Designer της ομάδας.

Η επιτυχία της συνεργασίας τους και η πρωτοτυπία της ιδέας αναγνωρίστηκαν, άλλωστε και στο διαγωνισμό καινοτομίας StartUp Academy Cyprus, όπου κατόρθωσαν να κατακτήσουν τη δεύτερη θέση! “Η εμπειρία αυτή ήταν πολύτιμη για πολλούς λόγους”, υποστηρίζει. “Κατ’ αρχάς, η νίκη μας έδωσε κίνητρο και ώθηση να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη πίστη το εγχείρημά μας, ενώ οι υπηρεσίες που λάβαμε ως έπαθλο, βοήθησαν στην ταχύτερη ανάπτυξη του Armaree. Πέρα όμως από αυτό, καταλάβαμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η οργάνωση και η αυθεντικότητα της ιδέας μιας startup επιχείρησης”.

Εκτός από την ομάδα του και τις διακρίσεις, υπάρχει, άραγε κάποια προσωπικότητα από τον χώρο του επιχειρείν, που να τον εμπνέει και να τον παρακινεί να δουλέψει σκληρά; “Πρόσφατα διάβασα μία συνέντευξη του JackMa, ιδρυτή του AliBaba Group και εντυπωσιάστηκα από την αφοσίωση σε αυτό που κάνει. Είναι αξιοθαύμαστος για όσα έχει καταφέρει, αναμφίβολα”, απαντά ο Κωνσταντίνος.

Η επόμενη περίοδος θα είναι πολύ δραστήρια για την ομάδα, καθώς ξεκινά δοκιμαστικά το λανσάρισμα της πλατφόρμας στην Κύπρο. “Η μεγαλύτερη φιλοδοξία μας αυτή τη στιγμή είναι να πείσουμε τους καταναλωτές και τους ιδιοκτήτες boutique να μεταφέρουν το πραγματικό αρμάρι τους στο ψηφιακό Armaree και να κατανοήσουν τα οφέλη αυτής της κίνησης. Έπειτα, θα θέλαμε να επεκταθούμε και σε άλλες αγορές, όπως είναι η Ελληνική”, υποστηρίζει ο Κωνσταντίνος.

Καθώς η συζήτησή μας πλησιάζει προς το τέλος της δεν μπορώ να μην τον ρωτήσω τι συμβουλές θα έδινε σε ένα συνομήλικό του που έχει μία ιδέα και θα ήθελε να τη δει να εξελίσσεται σε startup επιχείρηση. Η απάντησή του είναι ανάλογη της αισιοδοξίας και της αυτοπεποίθησης που αποπνέει καθ’ όλη τη διάρκεια της κουβέντας μας: “Να συνεχίσουν να ονειρεύονται και να μην τα παρατούν. Η επιχειρηματικότητα είναι η λύση στην ανεργία που αυξάνεται στην Κύπρο και οδηγεί πολλούς στη φυγή προς το εξωτερικό. Όταν έχεις μια ιδέα, αλλά δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις, υπάρχουν πλέον πολλοί φορείς που μπορούν να σε στηρίξουν. Ενδεικτικά αναφέρω το Founder Institute, το StartUp Cyprus Group και το StartUp Academy Cyprus”.

Περισσότερες πληροφορίες:
Armaree.cοm
F/B: Armaree

Μαριάννα Λαζάρου είναι φοιτήτρια Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας.