URBAN.CULTURE.MAGAZINE

“Ποτέ μην εγκαταλείπεις…”

Μαρία Καληµέρα - Παραλίµνι, ετών 27

“Ποτέ μην εγκαταλείπεις…”

Συνέντευξη στη Βέρα Κοσμά

>> Είναι δυνατή, όρθια και γεµάτη όνειρα µπορεί να πάρει τη ζωή στα χέρια της και να πραγµατοποιήσει όλους τους στόχους της. Στο λεξιλόγιο της η φράση «∆εν µπορώ», δεν υπάρχει. Αντιθέτως, η Μαρία Καληµέρα αποτελεί απόδειξη πως τίποτα δεν µπορεί να νικήσει τη θέληση. Η δύναµή της και η θέλησή της είναι τα όπλα της και τίποτα δεν µπορεί να τη σταµατήσει! Απόδειξη, το ρεκόρ Γκίνες που απέκτησε τον προηγούµενο Σεπτέµβριο.

>> Ο δρόµος της ζωής της δεν είναι στρωµένος µε ροδοπέταλα. Από τις πρώτες µέρες της σ’ αυτή τη ζωή οι γιατροί διέγνωσαν µια σπάνια ασθένεια στα κάτω άκρα. Συγκεκριµένα έλεγαν: «Η Μαρία δεν θα µπορέσει να περπατήσει ποτέ στη ζωή της». Μια διάγνωση την οποία οι γονείς της δεν µπόρεσαν να δεχτούν. Έτρεξαν στους καλύτερους γιατρούς, πήραν συµβουλές από δεκάδες ειδικούς και προσπάθησαν να παρέχουν στην κόρη τους την καλύτερη δυνατή θεραπεία. Μετά από πολλές προσπάθειες, δεκάδες επεµβάσεις και κόντρα στις διαγνώσεις των γιατρών, η Μαρία κατάφερε να περπατήσει σε ηλικία πέντε ετών. Αυτό ήταν το πρώτο στοίχηµα που η Μαρία κέρδισε στη ζωή της.

>> Παρά το γεγονός ότι τα χειρουργεία ήταν επιτυχηµένα και η Μαρία κατάφερε να περπατήσει ξανά, τα πόδια της δεν αναπτύχθηκαν κανονικά. Γεγονός το οποίο, όσο ήταν µικρή, δεν εκλάµβανε ως διαφορετικότητα. Στο σχολείο, όµως, έρχεται να βιώσει τον ρατσισµό από τα άλλα παιδιά. Ένα ρατσισµό τον οποίο βιώνει ακόµα και σήµερα. «Παλιά αντιδρούσα βίαια, µε επίθεση, πληγωνόµουν», µας εξοµολογείται η Μαρία. Μέχρι που ήρθε η µέρα που αποφασίσε να σβήσει τις κακές στιγµές, τους κακόβουλους ανθρώπους και να αλλάξει τον τρόπο ζωής της! Αποφάσισε να ζήσει για την ίδια και να µην ενοχλείται µε τα «φυσιολογικά πρέπει» των άλλων.

>> Για αρχή βάζει το γυµναστήριο στη ζωή της. Συνηθισµένη από παλιά να κάνει φυσιοθεραπείες θεώρησε πως το γυµναστήριο ήταν ένα καλό ξεκίνηµα, για να βάλει την καθηµερινότητά της σε πρόγραµµα. «Έβλεπα πως µε τον τρόπο ζωής µου, έκανα βήµατα πίσω αντί να πηγαίνω µπροστά. Κάπνιζα, ξενυχτούσα και ενώ για χρόνια έκανα φυσιοθεραπείες, τα τελευταία χρόνια δεν έκανα τίποτα για την υγεία µου».

>> ∆οκίµασε το personal training, γιατί θεώρησε πως ήταν ο µόνος τρόπος να το πάρει σοβαρά. Και το πήρε σοβαρά. Παρά τα προβλήµατα, η 27χρονη Μαρία κατάφερε να γίνει µια ανταγωνιστική αθλήτρια. Με τη βοήθεια του γυµναστή της, Μιχάλη Μαυρουδή, έβαλε τη γυµναστική στο καθηµερινό της πρόγραµµα, κατακτώντας ολοένα και µεγαλύτερους στόχους. Πιο συγκεκριµένα τον προηγούµενο Σεπτέµβριο το χρονόµετρο των υπεύθυνων Ρεκόρ Γκίνες έφτασε στις 3 ώρες και 31 λεπτά, αφού η Μαρία Καληµέρα αποφάσισε να σπάσει το ρεκόρ των µόλις …2 ωρών και 12 λεπτά στη δοκιµασία Longest Time in the Abdominal Plank Position!

>> Η επίτευξη αυτού του στόχου δεν ήταν εύκολη. Ένας µέσος άνθρωπος µπορεί να αντέξει σε θέση Plank µόλις δύο λεπτά και όταν η Μαρία πήρε την απόφαση να σπάσει το συγκεκριµένο ρεκόρ άντεχε 15 λεπτά. Της πήρε δύο µήνες για να προετοιµαστεί και πολλές φορές θέλησε να τα παρατήσει και άλλες τόσες τσακωνόταν µε τον προσωπικό γυµναστή της. Το να σπάσει η Μαρία αυτό το ρεκόρ είχε γίνει υπόθεση και των δύο, τόσο της ίδιας όσο και του γυµναστή της. Όταν µαθεύτηκε ο στόχος της Μαρίας έγινε και υπόθεση όλης της Αµµοχώστου. Τη βραδιά του διαγωνισµού στήθηκε γιγαντοοθόνη έξω από τον χώρο που διαγωνιζόταν και όλοι µετρούσαν τα λεπτά µαζί της. Η χαρά όλων, όταν έσπασε το ρεκόρ, ήταν απερίγραπτη.

>> Ακόµα ένα πλεονέκτηµα που της πρόσφερε η γυµναστική είναι να αποδεχτεί και να αγαπήσει τον εαυτό της. Πλέον νιώθει άνετα να µιλάει για το πρόβληµα υγείας της. Πιο παλιά κάθε φορά που το συζητούσε, όπως µας εξοµολογήθηκε, πάθαινε κατάθλιψη. «Ως παιδί, υπέφερα συναισθηµατικά, ψυχολογικά και πνευµατικά, καθώς βέβαια και σωµατικά, αλλά τελικά αντιµετώπισα το πρόβληµά µου. Κατάλαβα πως αν ήµουν «φυσιολογική» δεν θα ήµουν τόσο παθιασµένη όσο είµαι σήµερα. Είµαι πολύ δυνατή σωµατικά, νοητικά και συναισθηµατικά και νοµίζω πως µπορώ να ξεπεράσω τα πάντα». Γι’ αυτό και έχει ήδη βάλει τον επόµενο στόχο της: να σπάσει το ρεκόρ και πάλι σε θέση Plank αλλά αυτή τη φορά µε βάρη στην πλάτη.

>> Όπως περιγράφει η ίδια τον εαυτό της στην καθηµερινότητά της είναι ένα άτοµο πολύ χαλαρό. Το πρόγραµµά της περιλαµβάνει δουλειά, γυµναστήριο και βόλτες µε τους φίλους της. Γνωρίζοντας τη Μαρία εδώ και χρόνια, ξέρω πως είναι ένα άτοµο που έχει πάρα πολλούς φίλους. Η ίδια πιστεύει πως χωρίς τη στήριξη των φίλων της δεν θα βρισκόταν εδώ που είναι, σωµατικά και πνευµατικά. Αλλά και οι δικοί της φίλοι βρίσκουν στο πρόσωπο της Μαρίας ένα φάρο ελπίδας αλλά και µια κοπέλα που τους ακούει, τους συµβουλεύει και συζητά µαζί τους για όλα τα προβλήµατά τους. «Η Μαρία είναι ένα ευχάριστο άτοµο που έχει την ικανότητα να σε εµψυχώνει και να σε ανεβάζει», µας λέει ο περίγυρός της.

>> Κλείνοντας, πιστεύω πως άτοµα σαν τη Μαρία Καληµέρα λειτουργούν για εµάς ως δάσκαλοι. Αν «ακούσουµε» το µάθηµά τους, θα δούµε τη ζωή µε άλλο µάτι. Το µάτι της αισιοδοξίας, του αγώνα, της προσπάθειας. Μας διδάσκουν να µην είµαστε ριψάσπιδες. Καθηµερινά κατορθώνουν µικρά θαύµατα κι αξίζουν τον θαυµασµό µας. Προσωπικά υποκλίνοµαι στο ψυχικό τους µεγαλείο.