URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Πόσο εύκολο είναι, τελικά, να μεταφέρεις την έδρα σου στη Βουλγαρία και την Κύπρο;

του Ευθύμιου Σαββάκη

Πόσο εύκολο είναι, τελικά, να μεταφέρεις την έδρα σου στη Βουλγαρία και την Κύπρο;

Τις τελευταίες μέρες η δήλωση του διοικητή του ΟΑΕΕ, που προέτρεπε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους να μετακομίσουν στη Βουλγαρία, κάνει τον γύρο του ελληνικού κι όχι μόνο διαδικτύου. Ζητήσαμε, λοιπόν, από την Κατερίνα Τσαμπά, να μας αναλύσει την παθογένεια του ελληνικού φορολογικού συστήματος και να μας κατευθύνει σε ένα ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες επιχειρήσεις.

Η έμπειρη λογίστρια, απόφοιτη της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ., δραστηριοποιείται τα τελευταία 20 χρόνια στον λογιστικό χώρο, εκπροσωπώντας, μεταξύ άλλων, εταιρείες στο φορολογικό τους ταξίδι τους σε κοντινές χώρες.

«Έχω περάσει τα 20 χρόνια δραστηριοποίησης στη λογιστική. Την αγάπησα τη δουλειά και χαίρομαι πραγματικά γι’ αυτό. Στη λογιστική, κατά τη γνώμη μου και ειδικά αν πορεύεσαι μόνος ή όπως εγώ με τον πατέρα μου (που ήταν κι αυτός λογιστής για δεκαετίες), νομίζω ότι δεν μπορείς να εξειδικευτείς σε έναν τομέα ή επίπεδο δράσης. Έτσι έμαθα για όλα, από τη μισθοδοσία, μέχρι την τήρηση βιβλίων απλογραφικών και διπλογραφικών (ή όπως τα λέγαμε παλιότερα β’ και γ’ κατηγορίας αντίστοιχα) και πολλά άλλα. Το πτυχίο μου δίνει τη δυνατότητα να υπογράφω ισολογισμούς όλων των κατηγοριών κι έτσι κινούμαι χωρίς περιορισμούς. Βέβαια, στη δουλειά αυτή, το διάβασμα έχει τον πρώτο λόγο. Διαβάζουμε καθημερινά και πάντα έχουμε στην άκρη του μυαλού μας ότι δεν τα ξέρουμε όλα. Δε γίνεται αυτό ποτέ», αναφέρει και στέκεται στο πόσο σημαντική έχει εξελιχτεί στην Ελλάδα της κρίσης και της φορολογικής ασάφειας η δουλειά του λογιστή.

«Όπως εξελίχτηκαν τα πράματα στην Ελλάδα, μετά το 2008 και με τις συνεχείς και πολύπλοκες αλλαγές στο φορολογικό τοπίο, ο λογιστής είναι πλέον απαραίτητος ακόμα και στον ιδιώτη. Είναι πλέον δύσκολο ένας ιδιώτης, απλός φορολογούμενος που δεν παρακολουθεί τις αλλαγές, να κάνει μόνος του τη φορολογική του δήλωση. Στις δε επιχειρήσεις ήταν, είναι και θα είναι απαραίτητος ο λογιστής. Όλοι πλέον θα πρέπει να διαθέτουν τον λογιστή που εμπιστεύονται και συμβουλεύονται για τα οικονομικά τους.

Η φορολογική κατάσταση στη χώρα μας είναι άλλωστε ασαφής, ασταθής και άκρως απρόβλεπτη. Δυστυχώς. Και με ένα ασταθές φορολογικό σύστημα, ένας επαγγελματίας μόνο ανασφάλεια μπορεί να νιώθει για ένα μέλλον που είναι αβέβαιο. Πολλές φορές, επίσης, αυτή η ανασφάλεια οδηγεί τον επαγγελματία σε γρήγορες και επιπόλαιες αποφάσεις και κινήσεις. Οι αλλαγές και οι, συνήθως δυσμενείς, εξελίξεις στα φορολογικά, δημιουργούν σε όλους μας τουλάχιστον στρες. Ένας επαγγελματίας, στην Ελλάδα του 2016 δύσκολα επιβιώνει. Η μεγαλύτερη παθογένεια είναι το ίδιο το σύστημα και οι τόσο συχνές αλλαγές του. Πώς θα έρθει ο ξένος να επενδύσει; Πώς θα επιβιώσει ο Έλληνας επιχειρηματίας ώστε και να προσλάβει νέο προσωπικό ,αλλά και να είναι τυπικός στις φορολογικές – ασφαλιστικές του υποχρεώσεις; Οφειλές και χρέη πλέον έχουν όλες οι επιχειρήσεις.

Είναι απαραίτητο, λοιπόν, το πρώτο και βασικότερο, να ψηφιστεί ένας φορολογικός νόμος, όχι δεκάδες, και αυτός να ισχύει σε βάθος τουλάχιστον δεκαετίας. Σίγουρα αυτός να περιλαμβάνει μείωση της φορολογίας αλλά και του ΦΠΑ, ώστε να πάρουν ανάσα οι επιχειρήσεις και φυσικά να έρθουν οι επενδύσεις, εγχώριες ή μη. Και φυσικά να επανέλθει η λεγόμενη ρύθμιση των 100 δόσεων για εφορία, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ώστε να μπορεί η κάθε επιχείρηση να κοντρολάρει τα χρέη της. Αυτά είναι μια καλή αρχή», αναλύει.

Η κουβέντα μας πηγαίνει στο φαινόμενο όλο και περισσότερες εταιρείες να αποφασίζουν να… μετακομίσουν στο εξωτερικό.

«Το ερμηνεύω ως μονόδρομο ειδικά για κάποιες επιχειρήσεις. Όταν φτάνεις σε σημείο που δεν μπορείς να ανταποκριθείς στα προς το ζην και βλέπεις ότι αν πάρεις την επιχείρησή σου και φύγεις εκτός Ελλάδος έχεις μια καλή, αλλά κυρίως υπαρκτή, πιθανότητα να επιβιώσεις εσύ κι η οικογένειά σου, τι θα κάνεις; Θα το σκεφτείς δεύτερη στιγμή; Θα μεταναστεύσεις για να μπορείς να συνεχίσεις να δουλεύεις και να ζεις με αξιοπρέπεια!

Τόσο η Κύπρος, όσο και η Βουλγαρία έχουν ένα σαφές, ξεκάθαρο και σταθερό φορολογικό σύστημα. Επίσης, διαθέτουν χαμηλή, πάντα σε σχέση με τη δική μας, φορολογία και χαμηλότερο ΦΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι αφού και οι δυο χώρες ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι συναλλαγές με τα άλλα κράτη μέλη γίνονται χωρίς περιορισμούς. Παράλληλα, το τραπεζικό σύστημα της Βουλγαρίας είναι από τα καλύτερα της Ευρώπης από πλευράς κεφαλαιοποίησης. Στην Κύπρο ακόμα δεν έχει επιστρέψει η εμπιστοσύνη του κόσμου στις τράπεζες, αλλά είναι σαφώς καλύτερα τα πράματα απ’ ό,τι πριν 3 χρόνια με το κούρεμα των καταθέσεων μέσα σε μία νύχτα. Παραμένει και αυτή δελεαστικός προορισμός για πολλούς.

Το κόστος της μετακίνησης που υπάρχει είναι, όπως άλλωστε και σε κάθε τέτοια κίνηση, η σύσταση της εταιρείας και όλα τα σχετικά έγγραφα αυτής, το άνοιγμα του εταιρικού ή/και προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού και φυσικά η τήρηση των βιβλίων. Τα οικονομικά οφέλη είναι ουσιαστικά το κέρδος από τη διαφορά της δικής μας φορολογίας με τη δική τους, του δικού μας ΦΠΑ με το δικό τους κτλ. Τα λειτουργικά κόστη και οι ασφαλιστικές εισφορές, στη Βουλγαρία για παράδειγμα, είναι χαμηλές, η γραφειοκρατία μικρή, ενώ οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες έχουν υποκαταστήματα εκεί. Επίσης, έχει συνάψει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας με τα περισσότερα κράτη, ενώ τέλος δεν υπάρχουν τεκμήρια διαβίωσης», επισημαίνει και στέκεται στη σημασία της επιλογής του καλύτερου συνεργάτη για την κίνηση αυτή.

«Το πρώτο που θα πρέπει να σκεφτούν καλά οι επαγγελματίες και μετά να αποφασίσουν, είναι η επιλογή του σωστού και άξιου συνεργάτη που θα τους παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες. Που θα ξέρει σε βάθος τους νόμους της συγκεκριμένης χώρας και θα μπορεί να αντιμετωπίσει όποιον έλεγχο υποστεί η εν λόγω επιχείρηση, γιατί εκεί οι έλεγχοι είναι κάπως συχνοί. Έπειτα σημαντικό είναι να γίνει μετεγκατάσταση χωρίς να χρειαστεί να δημιουργηθεί υποκατάστημα στην Ελλάδα, γιατί πολύ απλά αυτό θα φορολογείται βάσει των ελληνικών νόμων. Συνεπώς, μία επιχείρηση, εφόσον το σκεφτεί καλά, έχει εξαντλήσει όλες τις εναλλακτικές που έχει στην Ελλάδα και έχει επιλέξει το σωστό συνεργάτη, τότε ναι, θα μπορούσε να ωφεληθεί από μία τέτοια κίνηση», τονίζει, καταλήγοντας στα προσωπικά της μελλοντικά σχέδια εντός και εκτός Ελλάδας.

«Προσπαθώ πάντα να παρέχω ολοκληρωμένες, εμπεριστατωμένες, τεκμηριωμένες και έγκυρες υπηρεσίες σε πολλούς τομείς. Δε σταματάω να διαβάζω σχετικά. Και επειδή δύσκολα εφησυχάζω (για την ακρίβεια ποτέ), σκοπεύω να επεκτείνω τις υπηρεσίες μου και σε περισσότερους τομείς, έχοντας μια ομάδα επαγγελματιών συνεργατών από άλλους κλάδους. Σε λίγο καιρό, ελπίζω να είμαι έτοιμη να ανακοινώσω αυτά τα σχέδια».

Το site της Κατερίνας Τσαμπά εδώ.
Η σελίδα της στο Facebook εδώ.

*Info: Ο Ευθύμιος Σαββάκης είναι Έλληνας δημοσιογράφος και Υποψ. Διδάκτωρ του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Α.Π.Θ. Στην Ελλάδα εργάζεται για το συγκρότημα της LIFO, τη βρετανική εταιρεία bet365 καθώς και για άλλα sites, πρότζεκτ, free press και εταιρείες, ενώ, τα τελευταία χρόνια, δημοσιογραφική δράση έχει αναπτύξει και εκτός συνόρων (Κύπρο, Αγγλία, Ασία και Αμερική). Το πρώτο του διήγημα, «Ο λύκος και οι καραμέλες», περιλαμβάνεται στη συλλογή αστυνομικών ιστοριών «Ο Φόβος του Ξένου», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

Φωτογραφίες: Νικολέτα Σαββάκη