URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Πως να καταστρέψεις τη ζωή σου Χωρίς καν να το καταλάβεις…

της Βέρας Κοσμά

Πως να καταστρέψεις τη ζωή σου Χωρίς καν να το καταλάβεις…

∆ιαβάζοντας το εξαιρετικό άρθρο της Bianca Sparacino “How to ruin your life” κατάλαβα πόσο εύκολο είναι να καταστρέψεις τη ζωή σου χωρίς καν να το καταλάβεις. Όπως και η ίδια λέει η ζωή δεν είναι ακριβώς µια ευθεία γραµµή.
Ούτε ένα χρονοδιάγραµµα, στο οποίο πρέπει να ανταποκριθούµε µε ακρίβεια. ∆εν είναι και τόση µεγάλη καταστροφή αν δεν τελειώσεις το σχολείο στα 18, αν δεν παντρευτείς στα 25, αν δεν βρεις µια δουλειά, η οποία θα σε εξασφαλίσει οικονοµικά µέχρι τα 30, αν δεν κάνεις οικογένεια µέχρι τα 33. Ο κόσµος δεν θα σε καταδικάσει αν δεν παντρευτείς ή αν δεν ιδρύσεις τη δική σου εταιρεία.

Πολλές φορές ξεχνάς ότι έχεις το δικαίωµα να δώσεις χρόνο στα πράγµατα και στον εαυτό σου µέχρι να καταλάβεις τι σου αρέσει, τι σ’ εµπνέει, τι σ’ εκφράζει. Πιέζεις καταστάσεις λες και σε τρέχει ο χρόνος. Τελειώνοντας το γυµνάσιο πρέπει ήδη να γνωρίζεις τι θέλεις να γίνεις για να ακολουθήσεις µια κατεύθυνση στο Λύκειο, τελειώνοντας το Λύκειο πρέπει να πας κατευθείαν Πανεπιστήµιο, ακόµα κι αν δεν αγαπάς τη σπουδή που έχεις περάσει, και ακολούθως πρέπει να βρεις µια δουλειά για να εξασφαλίσεις στον εαυτό σου όλη αυτή την αφθονία που υπάρχει γύρω σου. Και κάπως έτσι κάνεις το επόµενο βήµα και το επόµενο βήµα, νοµίζοντας ότι έχεις την ανάγκη να εκπληρώσεις κάποια λίστα ελέγχου της ευτυχίας σου. Με αυτό τον τρόπο νιώθεις συνέχεια πιεσµένος, αγχωµένος και µια µέρα ξυπνάς µε κατάθλιψη. Κάπως έτσι λοιπόν καταστρέφεις τη ζωή σου….

Καταστρέφεις τη ζωή σου επιλέγοντας το λάθος άτοµο. Αλήθεια, γιατί έχεις αυτή την ανάγκη να βάζεις τη σχέση σου σε fast forward. Γιατί σε ενδιαφέρει περισσότερο να είσαι κάποιου παρά να γίνεις κάποιος; Και πίστεψ’ε µε µια αγάπη, η οποία ανθίζει από την ανάγκη για µια αγκαλιά, από την ανάγκη για προσοχή και όχι από το πάθος πολύ εύκολα θα φθαρεί. Προσπάθησε να βρεις το άλλο σου µισό από το είδος της σχέσης που έχεις, από τα συναισθήµατα που νιώθεις και όχι από το: «∆εν θέλω να είµαι µόνος µου». Και τι το κακό έχει να είσαι µόνος σου; Κοιµήσου µόνος σου, φάε µόνος σου, βγάλε τον εαυτό σου ραντεβού. Κάπως έτσι θα µάθεις τον εαυτό σου και θα τον αγαπήσεις. Και όταν γίνει αυτό δεν θα φοβάσαι τόσο να είσαι µόνος σου. Και όταν έρθει το άλλο σου µισό θα το ξέρεις αφού κάθε κύτταρο του οργανισµού σου θα χορεύει. Περίµενε για τον έρωτα, πάλεψε γι’ αυτό, αξίζει κάθε σου προσπάθεια, γιατί είναι το πιο όµορφο πράγµα που µπορεί να ζήσει η ανθρώπινη καρδιά.

Καταστρέφεις τη ζωή σου, όταν αφήνεις το παρελθόν να κυβερνά το παρόν σου. Είναι λογικό κάποια πράγµατα να συµβούν και σε σένα, αποτυχίες, απογοητεύσεις, µέρες που δεν νιώθεις τόσο ξεχωριστός, µε κάποιο νόηµα στη ζωή σου. Θα υπάρξουν στιγµές που θα τις κουβαλάς πάντα µαζί σου, αλλά δεν µπορείς να τις αφήσεις να ορίσουν το παρόν σου. Αν επιτρέψεις την κάθε αρνητική στιγµή που έχει συµβεί στη ζωή σου να προσδιορίσει το ποιος είσαι, τότε µόνο αρνητικά θα βλέπεις τον εαυτό σου. Θα χάσεις ευκαιρίες επειδή δεν πήρες την προαγωγή που ήθελες πριν πέντε χρόνια πείθοντας τον εαυτό σου ότι είσαι ηλίθιος. Θα χάσεις την αγάπη, γιατί κάποιος σε άφησε στο παρελθόν και δεν θέλεις να απογοητευτείς ξανά. Αν δεν επιτρέψεις στον εαυτό σου να µετακινηθεί από το παρελθόν, θα τροφοδοτείς, θα επαναλαµβάνεις και θα ξαναζείς το παρελθόν.

Καταστρέφεις τη ζωή σου συγκρίνοντας τον εαυτό σου µε τους άλλους. Ο αριθµός των followers που έχεις στο Instagram δεν µειώνει ούτε αυξάνει την αξία σου. Το ποσό που έχεις στον τραπεζικό σου λογαριασµό δεν επηρεάζει την εξυπνάδα σου, την ανθρωπιά σου και την ευτυχία σου. Το άτοµο που έχει τα διπλάσια χρήµατα από εσένα ή τους διπλάσιους followers δεν σηµαίνει πως είναι δυο φορές πιο ευτυχισµένος από εσένα. Συγκρίνοντας τον εαυτό σου µε τους άλλους δεν καταστρέφεις µόνο την καθηµερινότητά σου, αλλά και εσένα τον ίδιο, αφού πολλές φορές πιάνεις τον εαυτό σου να µιλά άσχηµα γι’ αυτό το πρόσωπο στην ανάγκη σου να νιώσεις σηµαντικός.

Καταστρέφεις τη ζωή σου προσπαθώντας να απευαισθητοποιηθείς από τους πάντες και τα πάντα. Θέλεις να δείχνεις σκληρός, φοβάσαι να πεις πολλά, να αισθανθείς έντονα, να αφήσεις τους ανθρώπους να γνωρίζουν τι σηµαίνουν για εσένα. Το να εκφράσεις σε κάποιον τι νιώθεις γι’ αυτόν δεν θα σε κάνει ευάλωτο. Θέλει δύναµη στις µέρες µας να πεις όσα νιώθεις. Και οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να ακούσουν όµορφα πράγµατα. Πες στη µητέρα σου πόσο την αγαπάς, στον άνθρωπό σου πόσο νοιάζεσαι. Εκφράσου, µην κλείνεσαι. Η µεγαλύτερη δύναµη του ανθρώπου είναι αυτά που νιώθει.

Καταστρέφεις τη ζωή σου µε το να ανέχεσαι τα πιο πάνω. Στο τέλος της ηµέρας θα πρέπει να είσαι ενθουσιασµένος που είσαι ζωντανός. Όταν συµβιβαστείς µε οτιδήποτε λιγότερο από αυτό που επιθυµείς, θα καταλήξεις να εξαπατάς τον εαυτό σου και τις δυνατότητές σου.