URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Ποιοι στήνουν Greek Trash Party στην καρδιά του Λονδίνου;

της Στέλλας Ρουσσοπούλου

Ποιοι στήνουν Greek Trash Party στην καρδιά του Λονδίνου;

Trash ArtΠολλοί αναρωτιούνται, πώς είναι δυνατό να θεωρούμε το ‘Trash’μορφή τέχνης. Μπορούν «σκουπίδια» να μεταμορφώνονται σε θέαμα προς τέρψη; Κι όμως, η ιδιαίτερη μορφή τέχνης που τα τελευταία χρόνια ήρθε στο προσκήνιο, έχει γοητεύσει μεγάλη μερίδα κοινού και συνεχώς διαδίδει τη φήμη της. Σε Ελλάδα και Κύπρο δεν είναι ευρέως διαδεδομένη η τέχνη του Trash. Ωστόσο, σε μία γωνιά της Ευρώπης ορισμένοι φιλόδοξοι καλλιτέχνες εμπνεύστηκαν από την Ελλάδα και οργάνωσαν μία έκθεση-πάρτυ αφιερωμένη στο Greek Trash.

Στο κέντρο του Λονδίνου, λοιπόν, το Σάββατο 23 Απριλίου, Έλληνες και μή, καλλιτέχνες trash εξέθεσαν τα έργα τέχνης που φιλοτέχνησαν με επίκεντρο τα «ελληνικά σκουπίδια». Ανέδειξαν διάφορες πτυχές του ελληνικού πολιτισμού και θα ξεδίπλωσαν τις εκφάνσεις της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας με το δικό τους σαρκαστικό τρόπο. Την εκδήλωση διοργάνωσε το CUNTemporary, ένας οργανισμός που ερευνά τον τρόπο που εκφράζεται σήμερα ο φεμινισμός, καθώς και θέματα από την LGBTG κοινότητα, μέσα από καλλιτεχνικές πρακτικές ατόμων η ομάδων. Το CUNTemporary επιμελήθηκε, επίσης, πολλά καλλιτεχνικά γεγονότα στο πρώτο Cyprus Pride.

Δύο από τους καλλιτέχνες που λαμβάνουν μέρος στο Greek Trash Party είναι οι Έλληνες, Παναγιώτης Ποιμενίδης και Philip Prokopiou, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην αγγλική πρωτεύουσα και συγκεκριμένα στο δικό τους χώρο, το Studio Prokopiou. Έτσι σκεφτήκαμε ότι αυτό το δίδυμο είναι το, πλέον, κατάλληλο για να μας κατατοπίσει σχετικά με τη γιορτή του Greek Trash που «στήθηκε» στο Λονδίνο.

Αν σας ζητούσα να περιγράψετε  την τέχνη του ‘trash’ με 3 λέξεις ποιες θα ήταν αυτές;

Χιούμορ, ανατρεπτική, πολιτική.

Τί σας ώθησε να ασχοληθείτε με αυτή τη μορφή τέχνης και τί σας δελεάζει περισσότερο στην ενασχόλησή σας με αυτή;

Η δουλειά μας περιέχει τόσο στοιχεία του Trash, του κιτς αλλά και του γκλάμουρ. Στοχεύοντας να δημιουργήσουμε εικόνες με υψηλή αισθητική, θέλουμε να καλέσουμε τον θεατή σε έναν διάλογο και να τον παροτρύνουμε να ξεφύγει από την πραγματικότητα. Μέσα από την δουλειά μας δημιουργούμε κόσμους που πρώτα εμείς θα θέλαμε να ζήσουμε.

Το studio Prokopiou που συμμετείχε στο Greek Trash party παρουσίασε ένα τρίπτυχο φωτογραφιών. Ονοματήστε καθεμία από τις φωτογραφίες σας.

Η δουλειά μας παρουσιάζει τις τρεις αδερφές της Μοίρας: την Κλωθώ, την Λάχεσις και την Άτροπος. Γνωστές ως Μοίρες και αυτός είναι ο τίτλος του έργου.

Σύγχρονη Ελλάδα, trash, ελληνική μυθολογία. Πώς συνδέετε αυτά τα τρία;

Οι μοίρες συμβολίζουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Εμείς σχολιάζουμε την πολιτική αστάθεια της χώρας τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά, την αβεβαιότητα των μειονοτήτων όπως της LGBTG κοινότητας και το μέλλον της κοινωνικής συνοχής.  Τα μοντέλα είναι μέρος της underground υποκουλτούρας του Λονδίνου με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ο καθένας, αλλά κι ένα κοινό, το ότι δεν προσδιορίζουν το φύλο τους ως άνδρες ή γυναίκες.

Η Ελλάδα του 2016 πώς φαντάζει στα μάτια  νέων καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό;

Η Αθήνα φαίνεται να κερδίζει το ενδιαφέρον του κόσμου της τέχνης παγκοσμίως, γεγονός που είναι σημαντικό. Πάρολ’ αυτά ο χρόνος θα δείξει πώς αυτή η κινητικότητα θα αφομοιωθεί και τι είδους βάσεις θα αναπτυχθούν για το μέλλον.

Το Greek Trash party απευθύνεται μόνο σε Έλληνες του Λονδίνου ή στόχος είναι να κεντρίσει το ενδιαφέρον ανθρώπων από διάφορες εθνικότητες;

Το Λονδίνο ήταν και θα είναι μια πόλη πολυπολιτισμική. Ζούμε μεταξύ εθνικοτήτων από όλο τον κόσμο, πράγμα που δημιουργεί μια εξαιρετική δυναμική και έδαφος για δημιουργικότητα και έμπνευση. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον είναι σίγουρο πως το Greek Trash απευθύνεται σε όλους.

Γιατί το ‘CUNTemporary ‘αφιέρωσε ένα event αποκλειστικά σε μία έκφανση της ελληνικής κουλτούρας;

To CUNTemporary είναι ένας οργανισμός όπου εξερευνά τον τρόπο που εκφράζεται σήμερα ο φεμινισμός και θέματα της LGBTG κοινότητας, μέσα από καλλιτεχνικές πρακτικές ατόμων η ομάδων. Δηλαδή διοργανώνουν ομιλίες, προβολές, παραστάσεις και εκθέσεις κυρίως με βάση το Λονδίνο αλλά και το εξωτερικό. Το CUNTemporary επίσης επιμελήθηκε πολλά καλλιτεχνικά γεγονότα στο πρώτο Cyprus Pride.

Πιστεύετε ότι το event αυτό θα μπορούσε να διοργανωθεί στην Ελλάδα και τι αποτελέσματα θα είχε; Συγχρόνως, τα “δημιουργήματα” του studio Prokopiou μπορούμε να τα δούμε κάπου στην Ελλάδα ή την Κύπρο;

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι στα σχέδια, αλλά  φυσικά περιμένουμε και είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις για νέες συνεργασίες. Φυσικά και θα μπορούσε να διοργανωθεί στην Ελλάδα! Είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις και συνεργασίες προκειμένου να επικοινωνήσουμε τις εικόνες μας σε όλο τον κόσμο για μία πιο ανεκτική κοινωνία. Glamour και αντίσταση, τώρα!

Στέλλα Ρουσσοπούλου είναι φοιτήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.