URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Ποιοι είναι τελικά αυτοί οι Λάικονς;

Συνέντευξη: Βέρα Κοσμά

Ποιοι είναι τελικά αυτοί οι Λάικονς;

Και γιατί στο καλό ονομάζονται έτσι;

Με πολύ πάθος και αγάπη γα τη µουσική τα µέλη του νεανικού συγκροτήµατος ΛΑΪΚΟΝΣ µιλούν στο περιοδικό Vantage για τη συνάντησή τους, τη δουλειά τους, τα ακούσµατά τους και τους στόχους τους.

Τέσσερεις εξαιρετικοί νέοι, µε πάθος για τη µουσική δηµιουργούν µια πολύτιµη φιλία που εξελίχθηκε σε καλλιτεχνική δράση. Κοινός τόπος: η αγάπη τους για την ελληνική µουσική. Ο Πάνος Κουµάσης, ο Παναγιώτης Σκούρου, ο Αντώνης Κωνσταντίνου και ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου ενώνουν τις δυνάµεις τους και µας συστήνονται ως ΛΑΪΚΟΝΣ το καλοκαίρι του 2014. Αυτό που τους έδεσε και τους οδήγησε στη δηµιουργία του συγκροτήµατος είναι ότι γνωρίζονταν από παιδιά και ήταν µια αφορµή να δείξουν στον κόσµο αυτό που οι ίδιοι λατρεύουν.

Συναντηθήκαµε µαζί τους πριν λίγες ηµέρες και δεν µας πήρε πολύ χρόνο να καταλάβουµε πως αυτά τα παιδιά σφύζουν από αγάπη για τη µουσική, είναι γεµάτοι ενέργεια και χαρίζουν σε όλους µας πολλά χαµόγελα. Για τις ανάγκες της φωτογράφησης τους βάλαµε να «βουτήξουν» στα παγωµένα νερά του Πρωταρά και το έκαναν χωρίς δισταγµό. Γι’ αυτούς ήταν µια πρόκληση, κάνοντας µε αυτό τον τρόπο το έργο µας πολύ πιο εύκολο απ’ όσο φανταζόµασταν.

Πώς κατέληξαν στο όνοµα ΛΑΪΚΟΝΣ; «Καθόµασταν ένα βράδυ µε φίλους αφού τελειώσαµε την πρόβα, και σκεπτόµασταν πώς θα ονοµάσουµε την µπάντα. Σιγά – σιγά φτάσαµε σε αυτή την όµορφη ιδέα “ΟΙ ΛΑΪΚΟΝΣ”, επειδή εµείς αντιπροσωπεύουµε καθαρά το λαϊκό τραγούδι. Αυτό ήταν το πιο έξυπνο όνοµα».

Το ύφος της µουσικής τους δεν θα µπορούσε να είναι άλλο από το λαϊκό ρεπερτόριο. Από µικρή ηλικία είχαν ακούσµατα από διαφορετικά είδη µουσικής. Μεγαλώνοντας, όµως, κατάλαβαν ότι κλίνουν προς το ποιοτικό λαϊκό ρεπερτόριο. Οι επιρροές τους προέρχονται από τραγούδια της καθηµερινότητάς τους, τα οποία δεν είναι απαραίτητα λαϊκά. Το µόνο σίγουρο είναι ότι τα ακούσµατα του και το πρόγραµµά τους είναι καθαρά ελληνικό.

«Φυσικά, εµείς το λαϊκό το εξηγούµε µε την σωστή του έννοια, το οποίο σηµαίνει το τραγούδι του λαού, δηλαδή αυτό που αρέσει περισσότερο στον κόσµο. Γι ‘αυτό έχουµε τη δυνατότητα να παίξουµε ό,τι γουστάρει ο κόσµος».

Ο Πάνος Κουµάσης είναι στο τραγούδι και στην κιθάρα, ο Παναγιώτης Σκούρου στο µπουζούκι, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου είναι επίσης στο τραγούδι και στο µπάσο και τέλος ο Αντώνης Κωνσταντίνου στα ντραµς. Μουσικές σπουδές έχει κάνει µόνο ο Πάνος. Ο Αντώνης και ο Κωνσταντίνος, οι οποίοι είναι δίδυµα αδέλφια ,έχουν σπουδάσει λογιστική στην Αγγλία, ενώ ο Παναγιώτης έχει σπουδάσει κοµµωτική. Παρόλο που έχουν διαλέξει να σπουδάσουν κάτι διαφορετικό, εντούτοις η µουσική είναι και θα είναι κάτι σηµαντικό στη ζωή τους και αυτό το δείχνουν κάθε φορά που συναντιόνται οι τέσσερις τους στη σκηνή.

Αν και υπάρχουν πολλά συγκροτήµατα, αυτό που κάνει τους ΛΑΪΚΟΝΣ διαφορετικούς είναι η µακρόχρονη στενή φιλία τους, η οποία βοήθησε στο δέσιµο τους ως µπάντα. «Λίγο η ενέργεια, λίγο τα τραγούδια µας καταφέρνουµε να φτάνουµε στο καλύτερο αποτέλεσµα που µπορούµε να δώσουµε».

Για το υπόλοιπο του χειµώνα θα εµφανίζονται στο “KOURSAROS ROCK BAR” κάθε Σάββατο. Τα παιδιά έχουν ήδη αγαπηθεί από ντόπιους και ξένους οι οποίοι φροντίζουν να κάνουν τις κρατήσεις τους από πριν. Κάθε Σάββατο λοιπόν ανεβαίνουν στη σκηνή και µας χαρίζουν όµορφες ελληνικές βραδιές. Επιλέγουν ανάµεσα σ’ ένα πλούσιο και διαχρονικό ρεπερτόριο να ερµηνεύσουν άσµατα αγαπηµένα, νέων και µεγαλύτερων ολοκληρώνοντας µε τον καλύτερο τρόπο το πρόγραµµά τους. Στόχος τους είναι να γίνονται καλύτεροι κάθε φορά, να τους αγαπήσει ο κόσµος και φυσικά να ανεβάζουν τους ρυθµούς του Σαββάτου όσο πιο ψηλά γίνεται.

*Φωτογραφία: Έλενα Παρασκευά