URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Peter Elfred Freuchen: O πιο ενδιαφέρον άνθρωπος στον πλανήτη

του Χρίστου Κυριάκου

Peter Elfred Freuchen: O πιο ενδιαφέρον άνθρωπος στον πλανήτη

Η ιστορία του Lorenz Peter Elfred Freuchen, ξεκίνησε στις 2 Φεβρουαρίου του 1886, στο Nykοbing Falster της ∆ανίας, εκεί όπου γεννήθηκε. Ήταν παιδί των Anne Petrine Frederikke και Lorentz Benzon Freuchen, µιας σχετικά φτωχής οικογένειας.

Ο Peter Freuchen έδειχνε από µικρός ότι δεν θα έµοιαζε σαν όλα τα άλλα παιδιά. Τίποτα δεν έβρισκε ενδιαφέρον στη συνηθισµένη ζωή που ζούσε ο περισσότερος κόσµος. Πάντοτε αναζητούσε την περιπέτεια και τη δράση. Η ήσυχη ζωή δεν τον ευχαριστούσε. Πιθανόν αυτά να έβλεπε ο ∆ανός Knud Johan Victor Rasmussen όταν του πρότεινε να διασχίσουν όλη τη Γροιλανδία. Αν και ο Peter Freuchen τότε σπούδαζε ιατρική, το γεγονός ότι θα διέσχιζαν 1000 χιλιόµετρα ανάµεσα σε χιόνια, πάνω σε έλκηθρο, όπου το έσερναν σκυλιά, τον έκανε να τα παρατήσει όλα και να πάει.

Το ταξίδι ήταν εξαιρετικά δύσκολο και για τους δύο, αλλά εντούτοις το περάτωσαν. Εκεί, εγκατέστησαν µια βάση, όπου αργότερα χρησιµοποιήθηκε από πολλούς ερευνητές. Στο ταξίδι, ο Peter Freuchen, γοητεύτηκε απ’ την κουλτούρα των Ινουίτ (=όνοµα των Εσκιµώων της Αλάσκας, της Γροιλανδίας και του Καναδά). Χωρίς να το σκεφτεί ιδιαίτερα αποφασίζει να παραµείνει πολλά χρόνια κοντά τους, ώστε να µάθει να ζει σ’ αυτούς.

Στο πρώτο χρόνο παραµονής, στα χιονισµένα τοπία, θα παντρευτεί µια Ινουίτ. Μαζί της θα κάνει δυο παιδιά. Ένα αγόρι που ονοµαζόταν Mequsaq Avataq Igimaqssusuktoranguapaluk και ένα κορίτσι που ονοµαζόταν Pipaluk Jette Tukuminguaq Kasaluk Palika Hager. Η γυναίκα του θα γίνει συνοδοιπόρος του σε πολλά ταξίδια πριν πεθάνει το 1921 απ’ την ισπανική γρίπη.

Σε όλα τα ταξίδια ο Peter Freuchen κρατούσε σηµειώσεις για τα µέρη που γνώριζε, για τους ανθρώπους, αλλά και γενικότερα για την κουλτούρα και τα έθιµα του κάθε τόπου. Τα περισσότερα απ’ όλα αυτά ήταν παντελώς άγνωστα στον απλό κόσµο, έτσι όταν αποφάσισε το 1927 να εκδώσει το πρώτο του βιβλίο, µε τίτλο “ Grønland, land og folk ” είδε τεράστια απήχηση απ’ το αναγνωστικό κοινό.

Εντωµεταξύ το 1924 θα παντρευτεί για δεύτερη φορά, την Magdalene Vang Lauridsen. Όπως και η πρώτη του γυναίκα, θα τον ακολουθεί κι αυτή παντού, απ’ τη χιονισµένη Σιβηρία µέχρι την ηλιοκαµένη Αφρική. Σ’ ένα απ’ τα πολλά του ταξίδια στην Ανταρτική θα χάσει το αριστερό του πόδι από κρυοπάγηµα. Αυτό βέβαια δεν τον ενόχλησε, αφού συνέχισε τα ταξίδια κανονικά. Απλά περπατούσε στο ένα πόδι, όπως συνήθιζε να λέει χαριτολογώντας.

Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής του θα εργαστεί ως αρχισυντάκτης στο περιοδικό “ Ude og Hjemme ” που είχε η οικογένεια της γυναίκας του. Την εποχή εκείνη, εισχώρησε στο κόµµα των σοσιαλδηµοκρατών και αρχίσε να γράφει, παράλληλα µε τα βιβλία του, πολιτικά κείµενα για τους σοσιαλδηµοκράτες στην εφηµερίδα “ Politiken ”.

Η φήµη του Peter Freuchen θα µεγαλώσει πολύ απότοµα. Αρχίζει και δίνει διαλέξεις σε διάφορα πανεπιστήµια για τη ζωή των Ινουίτ, αλλά και να γράφει σενάρια για διάφορες ταινίες που ήθελαν να χρησιµοποιήσουν τις εµπειρίες του. Το 1932 θα επιστρέψει και πάλι στην αγαπηµένη του Γροιλανδία αφού η αµερικάνικη κινηµατογραφική εταιρεία MGM θα του χρηµατοδοτήσει το ταξίδι, προκειµένου να τον έχουν σχολιαστή σε ένα ντοκιµαντέρ.

Ένα χρόνο αργότερα, η ίδια κινηµατογραφική εταιρεία, θα κερδίσει το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας για την ταινία “ Eskimo ” όπου ήταν βασισµένη στο βιβλίο του Peter Freuchen “ Der Eskimo and Die Flucht ins weisse Land ” το οποίο είχε γράψει το 1929. Στην ταινία παίζει και ο ίδιος ένα µικρό ρόλο.

Κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσµίου πολέµου θα προσχωρήσει στο δανέζικο αντιστασιακό κίνηµα και θα πολεµήσει εναντίον των Ναζί. Οι Γερµανοί που γνώριζαν ποιος ήταν, κατάφεραν και τον συνέλαβαν πολύ γρήγορα.

Φοβόντουσαν την επίδραση που θα είχε ο ίδιος στον υπόλοιπο κόσµο. Στις φυλακές θα βασανιστεί πολύ όµως µια µέρα πριν τη θανατική του ποινή, αν και µε ένα πόδι, θα καταφέρει να αποδράσει και να φύγει για τη Σουηδία.
Το 1944 θα χωρίσει απ’ τη δεύτερη γυναίκα του και θα παντρευτεί για τρίτη φορά, την Dagmar Cohn, η οποία δούλευε στο διάσηµο περιοδικό µόδας “Vogue”. Κάποια χρόνια αργότερα, το 1947, θα φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο τoυ περιοδικού, αφού δέχθηκε µια δελεαστική προσφορά, ώστε να παρουσιάσει γούνες απ’ τον οίκο του “Christian Dior”.

Το 1956 θα κληθεί να αγωνιστεί στο διάσηµο αµερικάνικο τηλεπαιχνίδι ερωτήσεων “ The $64,000 Question ” µε θέµα “The Seven Seas” (εφτά θάλασσες). Ο Peter Freuchen θα απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις σωστά κερδίζοντας το βραβείο των $64,000.

Προς τα τέλη της ζωής του θα γίνει φίλος µε πολλούς διάσηµους του Χόλυγουντ, αλλά και διάφορες βασιλικές οικογένειες κυρίως της Σκανδιναβίας. Θα αφήσει την τελευταία του πνοή στις 2 Σεπτεµβρίου του 1957 µετά από ανακοπή καρδίας αφήνοντας πίσω του 36 βιβλία, 3 βραβεία λογοτεχνίας (1938 – Sophus Michaëlis’ Legat – 1954 – Herman Bangs Mindelegat – 1955 – Kaptajn H.C. Lundgreens Legat) και αµέτρητες τιµές από διάφορους φορείς. Η τελευταία του επιθυµία, όπου και έγινε, ήταν οι στάχτες του σώµατός του να διασκορπιστούν σε ολόκληρη τη Γροιλανδία και Αλάσκα.