URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Όταν το motocross µεσουρανούσε

Γράφει η Βέρα Κοσµά

Όταν το motocross µεσουρανούσε

Τη χαρακτηρίζουν “καθαρόαιµη” και µαζί µε την µοτοσικλέτα του ο αθλητής καλείται να δαµάσει το σκληρότερο µηχανοκίνητο άθληµα της ιστορίας… Σ’αυτό το αφιέρωµα κάνουµε µια αναδροµή στην ιστορία και τη χρυσή εποχή του motocross.

Η γέννηση του motocross εντοπίζεται από το 1909 στο Ηνωµένο Βασίλειο µετά από αγώνες τοπικών λεσχών µε µοτοσικλέτες trail και scramble. Η ανάπτυξη του µοτοκρός έρχεται τη δεκαετία του 1940, αφού κατά τη διάρκεια του πολέµου η BSA εταιρεία παραγωγής στρατιωτικών µοτοσικλετών, αναπτύσσει τις µοτοσικλέτες της κυριαρχώντας στους αγώνες της δεκαετίας που ακολούθησαν. Η δηµοτικότητα του µοτοκρός τη δεκαετία του 1950 αναγκάζει και άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες παραγωγής να αναπτύξουν και να προωθήσουν τις µοτοσικλέτες τους, δίνοντας ώθηση στο άθληµα όπου κυριάρχησαν σαν κατασκευαστές. Τη δεκαετία του 1970 εισέρχονται στο παιχνίδι και οι ιαπωνικές εταιρείες, αναπτύσσοντας ακόµα περισσότερο τις µοτοσικλέτες και το άθληµα γενικότερα. Το µοτοκρός από αυτή την περίοδο είχε συνεχή ανοδική πορεία, κατατάσσοντάς το ένα από τα θεαµατικότερα και σκληρότερα αθλήµατα στον κόσµο.

2

3

Η ιστορία της Κυπριακής Οµοσπονδίας Μοτοσικλέτας ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 όταν φίλοι των αγώνων µοτοσικλέτας λάµβαναν µέρος σε αγώνες motocross, οι οποίοι διοργανώνονταν από την Αγγλική Λέσχη Μοτοσικλετιστών. Οι Κύπριοι φίλοι του αθλήµατος της µοτοσικλέτας σταδιακά αυξάνονταν και έτσι το 1978 ιδρύθηκε επίσηµα η Κυπριακή Οµοσπονδία Μοτοσικλέτας (ΚΟΜ). Το 1979, η ΚΟΜ διοργάνωσε το πρώτο πρωτάθληµα Motocross µε πολλές δυσκολίες και οικονοµικά προβλήµατα, αφού δεν υπήρχαν ούτε πίστες µε προδιαγραφές ούτε κανονισµοί motocross.

Στη δεκαετία του 1980 και µε υποστηρικτή την καπνοβιοµηχανία Β.Α.Τ, η ΚΟΜ διοργανώνει µε µεγάλη επιτυχία πρωταθλήµατα Motocross, τα οποία σηµείωσαν τεράστια επιτυχία σε ολόκληρη την Κύπρο, αποκτώντας χιλιάδες φίλους του αγωνίσµατος. Την ίδια εποχή η ΚΟΜ διοργανώνει και αγώνες ENDURO και TRAIL, τα οποία ήταν πρωτόγνωρα στους φίλους της µοτοσικλέτας.

Η ΚΟΜ άρχισε να έχει µια υπόσταση και να ενδυναµώνεται σταδιακά, όταν αθλητές της Οµοσπονδίας, οι οποίοι έλαβαν µέρος σε διεθνείς αγώνες στην Ελλάδα και στο Ισραήλ, βραβεύτηκαν από τον Πρόεδρο της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας.

4 5

Κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής, η οποία ονοµάστηκε ως η «Χρυσή Εποχή της Μοτοσικλέτας» δηµιουργήθηκε και η πίστα της Λίµνης Παραλιµνίου, όπου φιλοξένησε πολλούς και σηµαντικούς αγώνες. Αυτή την περίοδο δηµιουργήθηκαν, επίσης, αγώνες στην Αγία Νάπα µε πολλή επιτυχία, όπου προσέλκυσαν κόσµο από όλη την Κύπρο και το εξωτερικό.

Η χρυσή εποχή της ΚΟΜ κράτησε µέχρι τις αρχές του 1990, όταν λόγω της κυπριακής νοµοθεσίας, η χορηγία από τις καπνοβιοµηχανίες απαγορεύτηκε, µε αποτέλεσµα οι οικονοµικοί πόροι που χρειαζόταν η ΚΟΜ, για να διοργανώνονται αγώνες επιπέδου, στέρεψαν.

Το 1997 εκλέγεται καινούριο ∆ιοικητικό Συµβούλιο που σκοπός του ήταν να ενεργοποιήσει ξανά το άθληµα της µοτοσικλέτας και να αλλάξει την αρνητική εικόνα του γνήσιου µοτοσικλετιστή και του αθλητή, που µέχρι εκείνη την εποχή επικρατούσε ανάµεσα στην κυπριακή κοινωνία. Επίσης, ξεκίνησε µια πιο στενή συνεργασία µε τις Επαρχιακές και Περιφερειακές Λέσχες Μοτοσικλετιστών. Έτσι προς το τέλος του 1999 το ∆.Σ. της ΚΟΜ έθεσε αποφασιστικά νέες βάσεις, µετά από καταστατική συνέλευση, έγιναν ριζικές αλλαγές στο καταστατικό της ΚΟΜ.

Μια εκ των ουσιαστικών µεταρρυθµίσεων ήταν η ισότιµη αντιπροσώπευση των Λεσχών στο ∆.Σ της ΚΟΜ. Έτσι, µια νέα εποχή ξεκίνησε για την ΚΟΜ µε τους Κύπριους Μοτοσικλετιστές και φίλους της µοτοσικλέτας να συµµετέχουν ενεργά, µέσω των λεσχών, στην προσπάθεια της ΚΟΜ για αναβάθµιση και αναδιοργάνωση του µοτοσικλετισµού στην Κύπρο.

8 11 10

Το 1999 κρίνεται αναγκαίο η πίστα στην Λίµνη Παραλιµνίου να µεταφερθεί πιο δυτικά της Λίµνης Παραλιµνίου έτσι και γίνεται. Τα επόµενα περίπου δέκα χρόνια στην περιοχή Αµµοχώστου και στην πίστα της Λίµνης Παραλιµνίου δηµιουργήθηκαν οι καλύτεροι αγώνες του κυπριακού εδάφους, µε τους διοργανωτές να παίρνουν σχεδόν κάθε χρόνο το βραβείο για τη καλύτερη διοργάνωση των αγώνων.

∆υστυχώς, για ακόµη µια φορά, η πίστα στη λίµνη Παραλιµνίου έπρεπε να µετακινηθεί. Αυτή τη φορά λόγω του ότι η συγκεκριµένη περιοχή εντάσσεται στο Natura. Τότε τα µέλη της Λέσχης Φίλων Μοτοσικλέτας Αµµοχώστου ξεκινούν να κτυπούν πόρτες, να πηγαίνουν από δήµο σε δήµο αλλά οι προσπάθειές τους µάταιες. Τα χρόνια περνούσαν και απάντηση για µια πίστα στην επαρχία Αµµοχώστου δεν έπαιρναν. Οι αθλητές µειώθηκαν σηµαντικά γιατί δεν είχαν κάπου να κάνουν προπόνηση, κάτι έπρεπε να γίνει για να εξευρεθεί πίστα.

Τελικά, αποφάσισαν για να κινήσουν τα νήµατα, να στήσουν ξανά την πίστα τους στη Λίµνη. Ο στόχος τους επιτεύχθηκε. Την επόµενη µέρα κινητοποιήθηκαν όλοι, περιβαλλοντιστές, τµήµα περιβάλλοντος και δηµαρχείο δίνοντας τους περιοχή στη λίµνη που δεν εντάσσεται στο Natura. Μετά από περίπου οχτώ χρόνια δηµιουργείται ξανά πίστα στην περιοχή Αµµοχώστου µε ευρωπαϊκές προδιαγραφές για να µπορούν να φιλοξενούν τόσο κυπριακούς όσο και διεθνείς αγώνες. Η πίστα ολοκληρώθηκε 5 Οκτωβρίου και ακόµα εκκρεµούν οι κερκίδες, η γραµµατεία, τα αποχωρητήρια και η καντίνα. Όλα αυτά θα γίνουν λυόµενα για να µην επηρεάζουν το περιβάλλον και να µην χρειάζονται πολεοδοµικές άδειες. Ο στόχος για να ολοκληρωθούν όλα αυτά είναι µέχρι τον Σεπτέµβριο του 2017.

14646596_10209940682701303_1204875340_o 14689871_10209940683061312_769295208_o

Τα οφέλη που πηγάζουν από τη δηµιουργία πίστας µοτοκρός στην επαρχία µας είναι πολλά, όπως η διοργάνωση αγώνων κυπριακού και διεθνούς επιπέδου µε σκοπό την προσέλκυση ντόπιων και ξένων επισκεπτών, να εµπλουτίσει και να δώσει εναλλακτικές πηγές αθλητικού τουρισµού, καθώς επίσης θα δώσει νέα πρότυπα αθλητών στους νέους µακριά από ουσίες. Τέλος, έχει στόχο να φέρει νέους από τον δρόµο σε ασφαλή χώρο και να τους εντάξει στο άθληµα της µοτοσικλέτας, να εµπεδώσει στους νέους την ασφάλεια των αγώνων, µεταφέροντάς τη στο δρόµο, αφού οι αγώνες διεξάγονται κάτω από τους αυστηρούς κανονισµούς ασφάλειας της Κυπριακής Οµοσπονδίας Μοτοσικλέτας.

Σηµειώνεται ότι η λέσχη, πέραν των αγωνιστικών δραστηριοτήτων της, έχει αναπτύξει σεµινάριο οδικής ασφάλειας, παρουσιάζοντάς το σε νεαρούς µοτοσικλετιστές αλλά και µη, σε κοινότητες και δηµαρχεία της επαρχίας µας, µε στόχο την ευαισθητοποίηση τους στην αµυντική οδήγηση στον δρόµο, τη χρήση κράνους και προστατευτικού εξοπλισµού, δωρίζοντας κράνη σε συµµετέχοντες.

23456811101214646596_10209940682701303_1204875340_o14689871_10209940683061312_769295208_o