URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Όνειρα γλυκά!

Της Χαρίκλειας Γιάγκου

Όνειρα γλυκά!

Για τα όνειρα είχα το θάρρος να γράψω πολλές φορές. Γιατί τα όνειρα, τα πιστεύω… τα πιστεύω πολύ. Πολλές φορές κατάφερα να εκφράσω την πίστη µου στη δύναµη που έχουν τα όνειρα στις ανθρώπινες ζωές, τουλάχιστον στο δικό µου µυαλό, αλλά ποτέ δεν µπόρεσα να γράψω για όλα εκείνα τα όνειρα που χάθηκαν και την ιδιαίτερη σηµασία που έχουν.

Πολλά όνειρα µας χάθηκαν, σκορπίστηκαν µέσα σε µια στιγµή στον αέρα, είτε γιατί φανήκαµε µικροί και φοβηθήκαµε να τα κυνηγήσουµε, είτε γιατί έγιναν αναµνήσεις χωρίς καν να το καταλάβουµε, είτε γιατί κάποιος µε κάποιο τρόπο µας τα στέρησε. Αυτά τα όνειρα, είναι δικά µας και δεν πρέπει να τα ξεχνάµε, ακόµη κι αν χάθηκαν, γιατί σίγουρα έχουν τόσα πολλά να µας διδάξουν, τόσες πολλές έννοιες πίσω τους κρυµµένες, γιατί έχουν τόσα πολλά να µας δώσουν. Και εµείς; Πρέπει να αγαπάµε όλα µας τα όνειρα το ίδιο, είτε τα αποτυχηµένα, είτε τα επιτυχηµένα, γιατί η αξία του καθενός είναι ξεχωριστή και το ίδιο ακριβώς σηµαντική.

Τελικά, έχω τόσα πολλά να γράψω και τόσα πολλά να σας πω για τα όνειρα, ακόµη και για τα «αποτυχηµένα».

Κάποτε, κάπου µια πένα έγραψε σε ένα χαρτί:

´Κι ἂν πτωχικὴ τὴν βρῇς, ἡ Ἰθάκη δὲν σὲ γέλασε.
Ἔτσι σοφὸς ποὺ ἔγινες, μὲ τόση πείρα,
ἤδη θὰ τὸ κατάλαβες ᾑ Ἰθάκες τί σημαίνουνª.

– Όλοι ξέρουµε αυτούς τους στίχους, που έγραψε πριν πολλές δεκαετίες ο Κωνσταντίνος Π. Καβάφης. Σήµερα, τόσα χρόνια µετά, θα το επικαλεστώ για να µοιραστώ τις σκέψεις µου µαζί σας. Πόσο δίκιο είχε όταν έγραφε αυτά τα λόγια; Μάλλον τούτος είναι ο λόγος που το ποίηµα αυτό πέρασε στην αιωνιότητα, γιατί τα λόγια αυτά µόνο σοφά µπορούν να χαρακτηριστούν. –

Η Ιθάκη, είναι το όνειρο µας. Εκείνος ο ονειρικός πόθος και στόχος που θέσαµε στον εαυτό µας. Πολλές φορές και για διάφορους λόγους, πολλοί από εµάς δεν φτάσαµε στην Ιθάκη µας.

Παρ’ όλα αυτά, η Ιθάκη δεν είναι µόνο εκείνη που κρύβει πίσω της την αξία, αλλά όλη η διαδροµή προς την πολυπόθητη αυτή Ιθάκη. Καθ΄ όλη την πορεία προς αυτήν, είχαµε να αντιµετωπίσουµε πολλούς Λαιστρυγόνες και πολλούς Κύκλωπες, πολλά παθήµατα, που αν µας έγιναν µαθήµατα τότε θα είµαστε σοφότεροι και πιο έτοιµοι για να παλέψουµε για το επόµενο µας όνειρο.

Ένα όνειρο που χάθηκε, είναι µόνο µια µάχη, δεν είναι ολόκληρος ο πόλεµος, κι αν το πιστέψουµε, αν το θελήσουµε µπορούσε να αναµετρηθούµε µε τον εαυτό µας, να ζυγίσουµε τα θετικά και τα αρνητικά από τη χαµένη µάχη, για να µπούµε πιο ετοιµοπόλεµοι από ποτέ, στην επόµενη δική µας µάχη. Κι αν χαθεί ξανά µια µάχη, το τέλος δεν έρχεται τόσο εύκολα.

Όσο υπάρχει «πόλεµος», για άλλο τόσο θα υπάρχουν µάχες! Από τον «πόλεµο» µην τα παραιτηθείτε. Μην αφήσετε µέσα σας την ελπίδα να ραγίσει ποτέ, γιατί τα όνειρα είναι οι ελπίδες µας, γιατί τα όνειρα είναι αυτά που µας κρατούν ζωντανούς µέσα στον «πόλεµο» που λέγεται ζωή.

Τα όνειρα ίσως να αποτελούν τα σηµαντικότερα, τα πολυτιµότερα και τα οµορφότερα αγαθά για tον άνθρωπο. Τα όνειρα αποτελούν αναφαίρετο δικαίωµα του καθενός από εµάς ξεχωριστά, γιατί κανείς δεν µπορεί να µας τα στερήσει. Κανείς δεν µπορεί να µας σταµατήσει από το να ονειρευόµαστε. Κανείς δεν µπορεί να µας στερήσει να δηµιουργούµε στο µυαλό µας τις δικές µας ιστορίες, να φτιάχνουµε τα δικά µας θέλω και να ζωγραφίζουµε τις δικές µας εικόνες. Τα όνειρα, είναι συνώνυµο της ελπίδας. Της δικιάς µας ελπίδας, της ελπίδας για ένα οµορφότερο αύριο. Όσο ονειρευόµαστε, για τόσο θα µπορούµε να ελπίζουµε. Όσο υπάρχει πόλεµος, για τόσο θα υπάρχουν µάχες. Θα υπάρχουν πολλές Ιθάκες και πολλές πορείες προς αυτές, κάποιες φορές θα φτάσουµε στις Ιθάκες µας, µα άλλες δεν θα τα καταφέρουµε.

Το θέµα είναι στις αποτυχηµένες µας να προσπάθειες, να σκεφτούµε ότι «δεν είναι και τόσο αποτυχηµένες», αντιθέτως είναι εµπειρίες γεµάτες νοήµατα, που κρύβουν πίσω τους χιλιάδες σηµασίες, κι αν εµείς τρέξουµε να βρούµε αυτά τα βαθυστόχαστα νοήµατα και τα εσωτερικεύσουµε, τα κάνουµε αναπόσπαστο κοµµάτι του εαυτού µας, τότε όταν θα έρθει η επόµενη µάχη θα είµαστε σοφότεροι, έτσι ώστε να διεκδικήσουµε τη νίκη µε όλες µας τις δυνάµεις. Για το όνειρο, για τα όνειρα.

Υ.Γ. (1) Άνθρωποι που παύουν να ονειρεύονται, παύουν και να υπάρχουν.
Υ.Γ. (2) Να αγαπάτε όλα σας τα όνειρα το ίδιο, ακόµη και τα αποτυχηµένα, γιατί που ξέρετε; Μπορεί να κρύβουν πίσω τους το κλειδί για το επόµενο όνειρο. Μπορεί να κρύβουν πίσω τους το κλειδί για το επόµενο επιτυχηµένο όνειρο!
Υ.Γ. (3) Τα όνειρα, µην ξεχνάτε πως είναι κοµµάτια του εαυτού µας. ∆ηµιουργήµατά µας.