URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Οκτώβριος: μήνας Ενημέρωσης και Πρόληψης για τον καρκίνου του μαστού! – της Μελίνας Χατζηπαντελή

Οκτώβριος: μήνας Ενημέρωσης και Πρόληψης για τον καρκίνου του μαστού! – της Μελίνας Χατζηπαντελή

Σήμερα σκέφτηκα να αφιερώσω λίγες γραμμές για τον καρκίνο του μαστού. Ένα θέμα που αφορά όχι μόνο τις γυναίκες, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, αλλά και μικρό ποσοστό των αντρών. μιας και ο μήνας Οκτώβριος είναι ο μήνας ενημέρωσης και πρόληψης για τον καρκίνου του μαστού!

Πολλές φορές γυρίζουμε την πλάτη και μόνο στο άκουσμα της λέξης καρκίνος. Πρόκειται παρόλα αυτά για μια πραγματικότητα την οποία δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Κάθε γυναίκα μπορεί, αντί να κλείνει τα μάτια στον καρκίνο να αντιμετωπίσει την κατάσταση φροντίζοντας να κάνει κλινικές εξετάσεις και αυτοεξέταση.

ZAK_7645

Τι είναι ο «καρκίνος του μαστού»;
Ο όρος «καρκίνος του μαστού» αναφέρεται στη νοσηρή ανάπτυξη κακοήθους όγκου στην ευρύτερη περιοχή του μαστού. Αποτελεί μία από τις πλέον συχνότερα εμφανιζόμενες μορφές καρκίνου σε παγκόσμιο επίπεδο, πρώτη σε αριθμό κρουσμάτων μεταξύ του γυναικείου πληθυσμού, ιδιαίτερα στο δυτικό κόσμο. Αποτελεί, επίσης, τη δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου μεταξύ των Ευρωπαίων γυναικών και την πρώτη μεταξύ καρκινοπαθών .Ο καρκίνος του μαστού, στις διάφορες μορφές της νόσου, προκαλείται από άναρχο και αφύσικο πολλαπλασιασμό παθολογικών κυττάρων στους ιστούς του σώματος, που, συνακόλουθα, προκαλούν το σχηματισμό κακοήθους όγκου στην περιοχή του μαστού. Ας σημειωθεί πως η εμφάνιση της νόσου στους άντρες, παρ’ ότι σπανιότατη, δεν είναι άγνωστη. Όσον αφορά στις γυναίκες, ουσιαστικά όλες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου – όχι, όμως στον ίδιο βαθμό.

Ποια είναι τα συμπτώματα που θα με κάνουν να ανησυχήσω;
Ο καρκίνος του μαστού δεν αναγνωρίζεται με κάποιο πόνο στο σημείο του μαστού ή αλλού. Αν κάποια γυναίκα νιώσει κάτι από τα παρακάνω, πρέπει να ζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια:.

Ογκίδιο ή σκληρία στην ψηλάφηση
Διαταραχές στην εμφάνιση του δέρματος
Αλλοιώσεις της θηλής
Πόνος, ερυθρότητα και τοπικά αυξημένη θερμοκρασία
Ψηλαφητά ογκίδια στην μασχάλη

IMG_9982 IMG_9992

Πως θα κάνω έγκυρη διάγνωση;
H έγκαιρη διάγνωση είναι το σημαντικότερο όπλο που διαθέτουμε κατά του καρκίνου του μαστού σήμερα. Για την επίτευξη αυτού του στόχου συνιστώνται τα εξής:

Μία μαστογραφία αναφοράς στα 35
Αυτοεξέταση μία φορά το μήνα
Μαστογραφία μία φορά το χρόνο μετά τα 40 (ή υπερηχογράφημα σε περίπτωση πυκνού μαστού)
Κλινική εξέταση από ειδικό χειρουργό μία φορά το χρόνο μετά τα 40 (μετά τη μαστογραφία)

Μερικές από τις τροφές που θωρακίζουν τον οργανισμό απέναντι στον καρκίνο του μαστού είναι:

Μούρα:
Τα φυτοχημικά που περιέχουν βοηθούν να σταματήσει η ανάπτυξη και η εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων, περιορίζοντας παράλληλα τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων μορφών καρκίνου.
Ντομάτες:
Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε λυκοπένιο μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού.
Αβοκάντο:
Πλούσια πηγή ελαϊκού οξέος που το καθιστά βασικό σύμμαχο στη μάχη για την πρόληψη του καρκίνου.
Λαχανάκια Βρυξελλών:
Περιέχουν γλυκοσινολάτες, ουσίες που είναι ισχυροί «μαχητές» στον πόλεμο κατά του καρκίνου. Τα λαχανάκια Βρυξελλών συγκεκριμένα, φαίνεται να έχουν τον πιο επωφελή συνδυασμό των γλυκοσινολατών, όταν πρόκειται για την αποτροπή του καρκίνου του μαστού.
Γκρέιπ φρουτ:
Ανάμεσα στην πληθώρα ευεργετικών ιδιοτήτων του αποτελεί κυρίαρχο παράγοντα αναστολής εμφάνισης και πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων.
Αγκινάρες:
Σύμφωνα με μια ιταλική μελέτη το εκχύλισμα των φύλλων της αγκινάρας, μειώνει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων σε πολλούς τύπους καρκίνου, ενώ τα φλαβονοειδή στις αγκινάρες μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

IMG_9978 IMG_9994

Με 5 λόγια:
Αφορά 1 στις 10 γυναίκες
Έγκαιρη διάγνωση σημαίνει μεγαλύτερες πιθανότητες για ίαση
Μετά από μαστεκτομή μπορεί να γίνει πλαστική αποκατάσταση
Πολλές φορές είναι δυνατή η διατήρηση του μαστού έπειτα από επέμβαση για καρκίνο
Τα νεώτερης γενιάς φάρμακα έχουν αυξήσει σημαντικά το ποσοστό επιβίωσης στην διάρκεια της ζωής της γυναίκας-φορέα του γονιδίου.

Το γνωστό σύμβολο Pink Ribbon βρίσκει τη γλυκιά έκφραση του, στα χειροποίητα μπισκότα της MeliSoula Cupcakes. Με αυτό τον τρόπο, συμμετέχουμε στην Εκστρατεία Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού. Αποτελούν ένα μικρό δωράκι-υπενθύμιση προς όλες μας για το πόσο σημαντική είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Περισσότερες δημιουργίες της Μελίνας εδώ!
Φωτογραφίες: Ζάχος Χασιώτης.

ZAK_7645IMG_9982IMG_9992IMG_9978IMG_9994