URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Ο μύθος των επτά αδελφών

του Χρίστου Κυριάκου

Ο μύθος των επτά αδελφών

{…} η πολυµελής οικογένεια διέµενε στην Cambria, του Niagara County, στη Νέα Υόρκη. Απαρτιζόταν από 7 κόρες και ένα γιο, τις Sarah, Victoria, Isabella, Grace, Naomi, Dora, Mary και τον Charles. Τα παιδιά ήταν όλα γεννηµένα από το 1845 µέχρι το 1865, έτσι τουλάχιστον έλεγε ο πατέρας τους.

Η οικογένεια ζούσε πολύ φτωχικά, όπως όλος ο κόσµος, άλλωστε, την τότε εποχή. Το µόνο εισόδηµα που είχαν, ήταν από τη φάρµα που είχαν δίπλα από το σπίτι. Σ’ αυτήν, έκτρεφαν, κυρίως, γαλοπούλες άλλα και άλλα είδη πουλερικών. Οι γονείς, Mary και Fletcher Sutherland, µαζί µε τα 8 παιδιά, έδιναν καθηµερινό αγώνα επιβίωσης προκειµένου να µην λείψει τίποτα στα παιδιά τους.

Η µητέρα τους, που ήθελε το καλύτερο για τα παιδιά της, προσπαθούσε µε κάθε τρόπο, να βγάλει τη µιζέρια απ’ τα πρόσωπα των µικρών. Εξάλλου, κανένας γονιός δεν ήθελε να βλέπει τα παιδιά του να περπατάνε ξυπόλυτα σε µια φάρµα, µε ρούχα κουρελιασµένα. Καθηµερινά, τους έκανε µαθήµατα µουσικής, συγκεκριµένα φωνητικής. Αυτή, όταν ήταν µικρή, παρακολούθησε µερικά µαθήµατα φωνητικής, στη χορωδία της εκκλησίας, στη γειτονιά, έτσι µ’ αυτό τον τρόπο τους άλλαζε τη διάθεση. Όσον αφορά τα κορίτσια, τους άφηνε τα µαλλιά να µακρύνουν, όσο πιο πολύ γίνεται, αφού στη βικτοριανή εποχή, τα µακριά µαλλιά ήταν ιδιαίτερα διάσηµα. Πέραν αυτού, είχε παρασκευάσει µια αλοιφή, µε βάση το λάδι, που την άπλωνε στα µαλλιά των κοριτσιών, ώστε οι τρίχες τους να γίνουν δυνατότερες και πιο λαµπερές. Έτσι πίστευε η µητέρα τους, σε αντίθεση µε όλους τους άλλους, που έβλεπαν µια µάζα µαλλιών λαδωµένη που βρώµαγε απίστευτα. Τα κορίτσια, από την ντροπή τους, συνήθιζαν να κρύβονται, όταν πήγαιναν ξένοι στο σπίτι, µήπως δουν και µυριστούν τα µαλλιά τους.

Το 1867, ήταν µια δύσκολη χρονιά για τα παιδιά, αφού θα µείνουν ορφανά, από µητέρα. Ο πατέρας τους, που βλέπει τη ζωή να του γυρίζει την πλάτη, αναγκάζεται να αναλάβει και τους δύο ρόλους. Ο θάνατος της γυναίκας του, δυσκόλεψε αφάνταστα τη ζωή του, αλλά δεν ήταν διατεθειµένος να τα παρατήσει. Ήθελε να προκόψουν τα παιδιά και όχι να ζήσουν τη φτώχια και τη µιζέρια της δικής του ζωής.

Απ’ τα πρώτα πράγµατα που έκανε, µετά τον θάνατο της γυναίκας του, ήταν να πάρει τα παιδιά στη χορωδία της εκκλησίας. Ένιωθε πως αυτό θα άρεσε ιδιαίτερα στη γυναίκα του, έστω και µεταθανάτια. Εξάλλου τα παιδιά τραγουδούσαν πραγµατικά πολύ ωραία, κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα µετέπειτα.

Απ’ τις πρώτες κιόλας εµφανίσεις, που έκαναν στη χορωδία της εκκλησίας, τα παιδιά ξεχώρισαν. Όντως, οι φωνές τους ήταν πολύ καλύτερες.

Ο πατέρας τους, βλέποντας τη θετική ανταπόκριση του κόσµου αρχίζει να σκέφτεται πώς θα τα προωθήσει. Ως πρώτη σκέψη, θα δανειστεί διάφορα µουσικά όργανα, από διάφορους χώρους και θα κάνει µια µεγάλη τουρνέ, στις εκκλησίες της επαρχίας, αλλά και σε διάφορα θέατρα, κατενθουσιάζοντας τα πλήθη µε την µπάντα του, που ονοµαζόταν “Sutherland Concert of Seven Sisters, and one Brother.”. Αυτό που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στον κόσµο, δεν ήταν µόνο οι κρυστάλλινες φωνές τους, αλλά και τα πολύ όµορφα µακριά µαλλιά των κοριτσιών, που τότε, είχαν µακρύνει πάρα πολύ και έφταναν µέχρι τις κνήµες τους. Εννοείται ότι µετά τον θάνατο της µητέρας τους έπαψαν να βάζουν την αλοιφή που βρωµούσε απίστευτα.

Ο πατέρας τους, βλέποντας όλο αυτό το σούσουρο, γύρω από τα ονόµατα των παιδιών του, προσπαθεί να βρει διάφορους τρόπους, ώστε να το εκµεταλλευτεί, αφού, σχεδόν καθηµερινά, στις τοπικές εφηµερίδες, υπήρχαν αναφορές στα παιδιά του. Σκεπτόµενος το µέλλον της µπάντας, θα αφαιρέσει το γιο του από το σόου, αφού ,βλέπει πως τα κορίτσια και ειδικότερα τα µαλλιά τους, µαγνητίζουν τα βλέµµατα του κόσµου.

Τα κορίτσια, δεν θα µείνουν ανεπηρέαστα απ’ όλη αυτή τη φάση. Πλέον δεν είναι κάποιοι φτωχοί που ζουν σε µια φάρµα, αλλά είναι τα “The Seven Wonders” (τα εφτά θαύµατα), όπως τους αποκάλεσε µια εφηµερίδα. Αρχίζουν και παρατηρούν την παραµικρή λεπτοµέρεια, ώστε να µην χάνουν από την εικόνα που ήδη έκτισαν. Όταν έβγαζαν φωτογραφίες, µε τρόπο ώστε να διαφηµίζουν τα µαλλιά τους, έβαζαν την Sarah να κάθεται, ώστε να µην φαίνεται ότι είχε πιο κοντά µαλλιά από τις άλλες. Η τεράστια διασηµότητα, αρχίζει να προκαλεί εκκεντρικότητα στους χαρακτήρες τους, που καθηµερινά, ταλανίζουν τους δηµοσιογράφους µε τα περίεργα καµώµατά τους.

Το 1882, ο πατέρας τους, θα τους κλείσει συµφωνία µε το “W.W. Coles Colossal Shows” όπου και κάνουν τουρνέ σε ολόκληρη την χώρα. Την ίδια χρονιά, σκέφτηκε να πατεντάρει την αλοιφή της γυναίκας του και να την κάνει καλύτερη, ώστε να την πωλεί ως φάρµακο για το µαλλί. Εξάλλου, όλος ο κόσµος ήθελε να έχει µαλλιά σαν τις κόρες του. ∆ύο χρόνια αργότερα, θα κλείσει συµφωνία µε ένα άλλο κολοσσό, το “Barnum and Bailey’s Greatest Show on Earth”, όπου ήταν, ίσως, το πιο διάσηµο τσίρκο στη χώρα. Αυτή η συµφωνία, θα φέρει ευχάριστα µαντάτα στην οικογένεια αφού, η Naomi, θα παντρευτεί τον J. Henry Bailey, όπου ήταν ξάδερφος µε τον ζάµπλουτο ιδιοκτήτη του τσίρκου. Πέρα απ’ αυτό, θα τους βοηθήσουν να προωθήσουν την αλοιφή ως φάρµακο για τα µαλλιά. Θα δηµιουργήσουν κιόλας εταιρεία, που θα φέρει την επωνυµία “Sutherland Sisters Corporation”. Ο πατέρας τους, που πλέον ήταν ειδήµων στο µάρκετινγκ, θα πάρει και συγκατάθεση από χηµικό, ότι το συγκεκριµένο προϊόν είναι απαλλαγµένο από ζηµιογόνες ουσίες και βοηθά στην τόνωση και µήκυνση των µαλλιών. Μετά από όλα αυτά, οι πωλήσεις της νεοσύστατης εταιρείας έκαναν πάταγο. Βέβαια, δεν έµειναν µόνο στην αλοιφή, αλλά προχώρησαν και έβγαλαν και άλλα διάφορα προϊόντα όπως µυρωδικά, λαδάκια, κρέµες προσώπου και άλλα τέτοια.

Πλέον η µπάντα έγινε απίστευτα διάσηµη για πολλούς λόγους. Πέραν των εµφανίσεων τους στο τσίρκο, σε ακριβά θέατρα και άλλες πολλές διοργανώσεις, η εταιρεία αρχίζει να γίνεται παγκόσµια, αφού ανοίγει γραφεία σε πολλές χώρες, όπως για παράδειγµα στην Κούβα. Τα άτοµα, που δούλευαν στην εταιρεία, ήξεραν πολύ καλά να προωθούν τα προϊόντα κι έτσι η οικογένεια έγινε ζάµπλουτη. Ένα από τα σλόγκαν που χρησιµοποιούσαν, για προώθηση των προϊόντων ήταν: “Να θυµάστε κυρίες µου, είναι τα µαλλιά όχι το καπέλο, που σε κάνει όµορφο”.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1888, θα πεθάνει ο πατέρας τους, έτσι θα πάρουν στα χέρια τους την ιδιοκτησία της εταιρείας. Τα κέρδη, από όλες τις εργασίες τους, τρέλαναν τα κορίτσια που έπρατταν µε τον πιο περίεργο και εκκεντρικό τρόπο. Για παράδειγµα, όταν πέθανε η Naomi, το 1893, έκτισαν ένα τεράστιο µαυσωλείο, που κόστισε 30000 δολάρια! Όσον αφορά την προσωπική τους ζωή, τη ζούσαν στο ζενίθ. Αγόραζαν τα πιο ακριβά ρούχα που υπήρχαν στην αγορά, µεταχειρίζονταν τα κατοικίδια τους ζώα, λες και ήταν βασιλιάδες, και άλλα πολλά περίεργα, που έκαναν τον τύπο να τις τρέχει ξοπίσω σε κάθε τους βήµα. Από τα πιο περίεργα που έκαναν, ήταν που πέθανε ο Γάλλος ευγενής, ο Frederick Castlemaine, ένας τύπος που παντρεύτηκε την Isabella, ασχέτως ότι ήταν σε σχέση µε την άλλη της αδερφή, την Dora! Όταν αυτοκτόνησε, το 1897, ο Castlemaine, έβαλαν το πτώµα του σε ένα γυάλινο δοχείο, που αγόρασαν πανάκριβα και για δέκα µέρες πήγαιναν και του τραγουδούσαν πάνω απ’ το πτώµα του! Μετά τις δέκα µέρες, οι γείτονες τους έκαναν παράπονα, αφού το πτώµα µύριζε απαίσια και δεν µπορούσαν άλλο πλέον την µπόχα. Η Isabella που δεν µπορούσε να ξεπεράσει τον θάνατο του καλού της συνέχισε να του τραγουδά για τα επόµενα δυο χρόνια, πάνω από το µνήµα του, ώσπου και γνώρισε κάποιον Alonzo Swain και τον ξέχασε!

Η Victoria, που ήταν πλέον 50 χρονών θα παντρευτεί ένα 19χρονο. Αυτό θα εξοργίσει τα άλλα κορίτσια και θα την πετάξουν έξω από το σπίτι τους. Μετά από αυτό η οικογένεια πήγαινε από το κακό στο χειρότερο. Η Victoria, δυο χρόνια αργότερα, θα πεθάνει µονάχη της χωρίς καµιά να ενδιαφερθεί. Το 1919, θα πεθάνει και η Sarah. Αυτό καταρρακώνει τα κορίτσια που κλαίνε συνεχώς και αρνούνται να τη θάψουν. Αν και σε κάθε θάνατο προσλάµβαναν άλλο κορίτσι µε µακριά µαλλιά, αυτό δεν τους έσωζε. Πια, δεν ήταν τα κορίτσια που ξεκίνησαν και το σόου τους αρχίζει να γίνεται άθλιο.

Η Mary, που πλέον περνάει µια περίεργη φάση, δεν θέλει να βλέπει κανένα και γίνεται αντικοινωνική. Τα κορίτσια, δεν την αντέχουν και την κλειδώνουν συνεχώς, µε το ζόρι, στο δωµάτιο της. Το τελειωτικό κτύπηµα για την οικογένεια ήταν που πέθανε η Dora, σε αυτοκινητιστικό δυστύχηµα, λίγους µήνες µετέπειτα που έχασαν την Sarah. Έκτοτε τα οικονοµικά της οικογένειας έπιασαν πάτο. ∆εν είχαν λεφτά για τίποτα και αναγκάστηκαν να πωλήσουν τα πάντα, προκειµένου να ζήσουν. Πλέον, έµειναν ακριβώς, όπως ξεκίνησαν. Στα τελευταία στάδια της ζωής, των εναποµείνοντων κοριτσιών, θα νιώσουν την κατακραυγή του κόσµου που πλέον τους κοροϊδεύει. Τα µόνα που έµειναν για να τις θυµίζουν είναι οι όµορφες φωνές τους, τα µακριά µαλλιά και τα καλλυντικά.