URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Ο εθιστικός ναρκισσισμός των *Millenials

του Ζανέττου Λουκά*

Ο εθιστικός ναρκισσισμός των *Millenials

*Το συγκεκριµένο άρθρο έχει γραφτεί από τον εκδότη του περιοδικού Ζανέττο Λουκά και έχει δηµοσιευθεί ξανά στο περιοδικό Vantage δύο χρόνια πριν, στο τεύχος 13.

Θα κάνω αυτό που οι µεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι κάνουν κατά καιρούς. Θα γκρινιάξω και θα πω τη νεότερη γενιά «τεµπέληδες». Η διαφορά µε αυτούς είναι ότι βασίζοµαι σε επιχειρήµατα και δεύτερο ανήκω σε αυτή τη γενιά!

Οι Millenials θεωρούνται αυτοί που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1980 µέχρι το 2000. Θεωρούνται από πολλούς ως οι «τεµπέληδες» λόγω της ευκολίας που είχαν και έχουν από τα computers και την εξέλιξη της τεχνολογίας. Λόγω του γοργού ρυθµού ανάπτυξης, της παγκοσµιοποίησης, του internet και των social media οι νέοι µοιάζουν µεταξύ τους πιο πολύ από ποτέ. Ακόµα και σε χώρες της Ασίας όπως Κίνα, Ιαπωνία και Κορέα όπου φηµίζονται για την αυστηρότητα στην παράδοση τους και την πειθαρχία στην κοινωνία τους, µετατρέπονται και αλλάζουν ραγδαία εξελίσσοντας τους εαυτούς τους σε ένα µοντέλο ανθρώπου: Τον Millenial!

Οι Millenials χαρακτηρίζονται για τις συµµετοχές τους σε όλα τα είδη ενασχόλησης κατά τη νεαρή τους ηλικία όπως φροντιστήρια, σχολές, ξένες γλώσσες, αθλητικές δραστηριότητες, µετατρέποντας τους σε υπεράνθρωπους πριν καν κλείσουν την ηλικία των είκοσι χρονών, αυξάνοντας επίσης το Self-esteem τους (προσωπική ικανοποίηση) σε υψηλά ποσοστά. Πρόσφατες στατιστικές από ψυχολόγους δείχνουν ότι οι στόχοι των περισσότερων αποφοίτων σήµερα είναι να γίνουν διευθυντές και CEO σε µεγάλες εταιρείες µέσα σε λιγότερο από πέντε χρόνια!

Τα ποσοστά ναρκισσισµού των νέων σήµερα είναι τριπλάσια από αυτά των νέων της δεκαετίας του 1920. Για την ακρίβεια το 58% των φοιτητών σήµερα βρίσκονται σε διπλάσια κλίµακα ναρκισσισµού από το 1982! Όλα αυτά τα υψηλά ποσοστά ναρκισσισµού βοηθάνε τους Millenials να βρούνε εύκολα δουλειά και να φτιάξουν εύκολα µία σχέση αλλά τους δυσκολεύει να κρατηθούν σε µία δουλειά και να παραµείνουν σε µία σχέση λόγω του εγωισµού που µεταφέρουν µέσα τους.

Η αύξηση της τεχνολογίας στις µέρες µας η οποία τρέχει µε ταχύτητες φωτός (βλ.«smart» phones, tablets, «smart» watches, apps και σύντοµα «smart» cars) έχει µετατρέψει τους Millenials σε πωρωµένα-µανιακά-εθισµένα στην τεχνολογία, βουτηγµένα στους διάσηµους-µικρούς-εσωτερικούς τους κόσµους.

Θεωρούνται ως η πιο ενθουσιώδης γενιά ανθρώπων µε µοναδική εξαίρεση τη γενιά των baby-boomers στη µεταπολεµική εποχή του 1940 απ’ όπου η βιοµηχανο-παραγωγική εξέλιξη ήταν στο πιο υψηλό επίπεδο παγκοσµίως!

Οι Millenials λόγω της εξέλιξης αρκετών προγραµµάτων αρχιτεκτονικής, γραφιστικής, φωτογραφίας, animation, φιλµ, λογιστικής αλλά και πολλών εφαρµογών που αναπτύσσονται (update) ανά λεπτό, έρχονται πλέον αντιµέτωποι σε σύγκρουση µε εταιρείες κολοσσούς! Για να εξηγήσω καλύτερα, ένας νεαρός στο σπίτι µε τη βοήθεια της σηµερινής τεχνολογίας, µπορεί να φτιάξει ένα πρόγραµµα για κινητή τηλεφωνία που να κάνει δωρεάν κλήσεις ανά το παγκόσµιο, τη στιγµή που µάταια µία εταιρεία µε εκατό άτοµα να προσπαθεί να καταφέρει. Ακόµα και ένας blogger ο οποίος δηµιούργησε ένα δωρεάν blog στο διαδίκτυο, µπορεί σε άµεσο χρόνο να γίνει πιο δηµοφιλής από αρκετές γνωστές εφηµερίδες. Εκπληκτικό αλλά και ταυτόχρονα τροµακτικό!

Το Νοέµβριο του 2013 η λέξη “selfie” (αυτοπροσωπογραφία µε κινητό ή ψηφιακή φωτογραφική µηχανή) ανακοινώθηκε ως η «λέξη της χρονιάς» από το Oxford English Dictionary, λόγω της µανιακής τάσης των ανθρώπων να ποζάρουν στα κινητά τους αναρτίζοντας τις φωτογραφίες τους σε διάφορα social media, ανακυκλώνοντας και φρεσκάροντας «το προφίλ τους.» Το 1950, βάση στατιστικής µελέτης, ένας σαραντάρης είχε µέσο όρο τρεις φωτογραφίες στο σαλόνι του. Μία από το σχολείο, µία από το στρατό και µία από το γάµο του. Το 2013 ένας δεκαοκτάχρονος έχει µέσο όρο 2.500 – 4.000 φωτογραφίες στο κοµπιούτερ του και 500 φωτογραφίες από το κατοικίδιό του!

Κάτι επίσης εκπληκτικό, που οι Millenials έχουν καταφέρει, είναι να αφαιρέσουν τη µυθική διάσταση και όλο αυτό το µυθικό περίβληµα από τους µεγάλους µύθους κατά την άφιξή τους. Ο πρώτος έχει να κάνει µε την αποµυθοποίηση των διάσηµων ανθρώπων του star-system, όπως ηθοποιοί, τραγουδιστές κτλ δια του λόγου ότι οι Millenials ασχολούνται µε το δικό τους «famous» κόσµο και δεν τους ενδιαφέρουν οι άλλοι famous. Ο άλλος µύθος έχει να κάνει µε τους πολιτικούς απ’ όπου οι Millenians αγνοούν µέρα παρά µέρα. Ουσιαστικά οι Millenials δεν µασάνε!

Αρκετοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι ο ναρκισσισµός ξεκινά από την παιδική ηλικία, όπου οι γονείς επιδεικνύουν στα παιδιά τους ότι είναι τα καλύτερα-µοναδικά-διαλεκτά παιδιά, τα ονοµάζουν «little princess» και «Λιονέλ Μέσι» αφήνοντας τα όταν µεγαλώσουν να προσγειωθούν απότοµα από το βαθµό απογοήτευσης της σκληρής κοινωνίας. Ένας διδάκτωρ σε πανεπιστήµιο της Αγγλίας αναφέρει συνεχώς στους τελειόφοιτους µαθητές του την εξής φράση: «Σκαρφαλώστε στο πιο ψηλό βουνό για να δείτε τον κόσµο, όχι για να δει ο κόσµος εσάς» Σοφό!

Τέλος αναφέρω το χρόνο και τον τρόπο πληροφόρησης των νέων διαφόρων γενεών. Ένας νέος τη δεκαετία του 50’ δεχόταν γύρω στις 150 καινούριες πληροφορίες µέσα σε διάστηµα ενός µήνα. Ένας Millenial δέχεται 150 πληροφορίες σε διάστηµα τριών λεπτών. Όσο δηλαδή σου πήρε εσένα να διαβάσεις αυτό το άρθρο!