URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Ο εθιστικός ναρκισσισμός των *Millenials – Του Ζανέττου Λουκά

Ο εθιστικός ναρκισσισμός των *Millenials – Του Ζανέττου Λουκά

Θα κάνω αυτό που οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι κάνουν κατά καιρούς. Θα γκρινιάξω και θα πω τη νεότερη γενιά “τεμπέληδες”. Η διαφορά με αυτούς είναι ότι βασίζομαι σε επιχειρήματα και δεύτερο ανήκω σε αυτή τη γενιά!

Οι Millenials θεωρούνται αυτοί που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1980 μέχρι το 2000. Θεωρούνται από πολλούς ως οι “τεμπέληδες” λόγω της ευκολίας που είχαν και έχουν από τα computers και την εξέλιξη της τεχνολογίας.

Λόγω του γοργού ρυθμού ανάπτυξης, της παγκοσμιοποίησης,  του internet, και των social media οι νέοι μοιάζουν μεταξύ τους πιο πολύ από ποτέ. Ακόμα και σε χώρες της Ασίας όπως Κίνα, Ιαπωνία και Κορέα όπου φημίζονται για την αυστηρότητα στην παράδοση τους και την πειθαρχία στην κοινωνία τους, μετατρέπονται και αλλάζουν ραγδαία εξελίσσοντας τους εαυτούς τους σε ένα μοντέλο ανθρώπου: Τον Millenial!

Οι Millenials χαρακτηρίζονται για τις συμμετοχές τους σε όλα τα είδη ενασχόλησης κατά τη νεαρή τους ηλικία όπως φροντιστήρια, σχολές, ξένες γλώσσες, αθλητικές δραστηριότητες, μετατρέποντας τους σε υπεράνθρωπους πριν καν κλείσουν την ηλικία των είκοσι χρονών, αυξάνοντας επίσης το Self-esteem τους (προσωπική ικανοποίηση) σε υψηλά ποσοστά. Πρόσφατες στατιστικές από ψυχολόγους δείχνουν ότι οι στόχοι των περισσότερων αποφοίτων σήμερα είναι να γίνουν διευθυντές και CEO σε μεγάλες εταιρείες μέσα σε λιγότερο από πέντε χρόνια!

Τα ποσοστά ναρκισσισμού των νέων σήμερα είναι τριπλάσια από αυτά των νέων της δεκαετίας του 1920. Για την ακρίβεια το 58% των φοιτητών σήμερα βρίσκονται σε διπλάσια κλίμακα ναρκισσισμού από το 1982! Όλα αυτά τα υψηλά ποσοστά ναρκισσισμού βοηθάνε τους Millenials να βρούνε εύκολα δουλειά και να φτιάξουν εύκολα μία σχέση αλλά τους δυσκολεύει να κρατηθούν σε μία δουλειά και να παραμείνουν σε μία σχέση λόγω του εγωισμού που μεταφέρουν μέσα τους.

Η αύξηση της τεχνολογίας στις μέρες μας η οποία τρέχει με ταχύτητες φωτός (βλ.´smartª phones, tablets, ´smartª watches, apps  και σύντομα ´smartª cars) έχει μετατρέψει τους Millenials σε πωρωμένα-μανιακά-εθισμένα στην τεχνολογία, βουτηγμένα στους διάσημους-μικρούς-εσωτερικούς τους κόσμους.

Θεωρούνται ως η πιο ενθουσιώδης γενιά ανθρώπων με μοναδική εξαίρεση τη γενιά των baby-boomers στη μεταπολεμική εποχή του 1940 απ’ όπου η βιομηχανο-παραγωγική εξέλιξη ήταν στο πιο υψηλό επίπεδο παγκοσμίως!

Οι Millenials λόγω της εξέλιξης αρκετών προγραμμάτων αρχιτεκτονικής, γραφιστικής, φωτογραφίας, animation, φιλμ, λογιστικής αλλά και πολλών εφαρμογών που αναπτύσσονται (update) ανά λεπτό, έρχονται πλέον αντιμέτωποι σε σύγκρουση με εταιρείες κολοσσούς! Για να εξηγήσω καλύτερα ένας νεαρός στο σπίτι με τη βοήθεια της σημερινής τεχνολογίας, μπορεί να φτιάξει ένα πρόγραμμα για κινητή τηλεφωνία που να κάνει δωρεάν κλήσεις ανά το παγκόσμιο, τη στιγμή που μάταια μία εταιρεία με εκατό άτομα να προσπαθεί να καταφέρει. Ακόμα και ένας blogger ο οποίος δημιούργησε ένα δωρεάν blog στο διαδίκτυο, μπορεί σε άμεσο χρόνο να γίνει πιο δημοφιλής από αρκετές γνωστές εφημερίδες. Εκπληκτικό αλλά και ταυτόχρονα τρομακτικό!

Το Νοέμβριο του 2013 η λέξη “selfie”  (αυτοπροσωπογραφία με κινητό ή ψηφιακή φωτογραφική μηχανή) ανακοινώθηκε ως η ´λέξη της χρονιάςª από το Oxford English Dictionary, λόγω της μανιακής τάσης των ανθρώπων να ποζάρουν στα κινητά τους αναρτίζοντας τις φωτογραφίες τους σε διάφορα social media, ανακυκλώνοντας και φρεσκάροντας ´το προφίλ τους.ª Το 1950, βάση στατιστικής μελέτης, ένας σαραντάρης είχε μέσο όρο τρεις φωτογραφίες στο σαλόνι του. Μία από το σχολείο, μία από το στρατό και μία από το γάμο του. Το 2013 ένας δεκαοκτάχρονος έχει μέσο όρο 2.500 – 4.000 φωτογραφίες στο κομπιούτερ του και 500 φωτογραφίες από το κατοικίδιό του!

Κάτι επίσης εκπληκτικό, που οι Millenials έχουν καταφέρει, είναι να αφαιρέσουν τη μυθική διάσταση και όλο αυτό το μυθικό περίβλημα από τους μεγάλους μύθους κατά την άφιξή τους. Ο πρώτος έχει να κάνει με την απομυθοποίηση των διάσημων ανθρώπων του star-system, όπως ηθοποιοί, τραγουδιστές κτλ δια του λόγου ότι οι Millenials ασχολούνται με το δικό τους ´famousª κόσμο και δεν τους ενδιαφέρουν οι άλλοι famous. Ο άλλος μύθος έχει να κάνει με τους πολιτικούς απ’ όπου οι Millenians αγνοούν μέρα παρά μέρα. Ουσιαστικά οι Millenials δεν μασάνε!

Αρκετοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι ο ναρκισσισμός ξεκινά από την παιδική ηλικία, όπου οι γονείς επιδεικνύουν στα παιδιά τους ότι είναι τα καλύτερα-μοναδικά-διαλεκτά παιδιά, τα ονομάζουν ´little princessª και ´Λιονέλ Μέσιª αφήνοντας τα όταν μεγαλώσουν να προσγειωθούν απότομα από  το βαθμό απογοήτευσης της σκληρής κοινωνίας.  Ένας διδάκτωρ σε πανεπιστήμιο της Αγγλίας αναφέρει συνεχώς στους τελειόφοιτους μαθητές του την εξής φράση: ´Σκαρφαλώστε στο πιο ψηλό βουνό για να δείτε τον κόσμο, όχι για να δει ο κόσμος εσάςª Σοφό!

Τέλος αναφέρω το χρόνο και τον τρόπο πληροφόρησης των νέων διαφόρων γενεών. Ένας νέος τη δεκαετία του 50’ δεχόταν γύρω στις 150 καινούργιες πληροφορίες μέσα σε διάστημα ενός μήνα. Ένας Millenial δέχεται 150 πληροφορίες σε διάστημα τριών λεπτών. Όσο δηλαδή σου πήρε εσένα να διαβάσεις αυτό το άρθρο!

Έχουμε κλείσει επισήμως δύο χρόνια ως περιοδικό Vantage και γι’ αυτό επιλέξαμε να κάνουμε κάποιες αλλαγές. Όντως πιστεύουμε ακράδαντα ότι η αισθητική και η καινοτομία μετατρέπουν το Vantage σε ένα καλό περιοδικό,  με το οποίο ο αναγνώστης έχει ιδιαίτερη σχέση.Έτσι αποφασίσαμε να του δώσουμε ένα ακόμη αέρα αλλαγής. Έχουμε ετοιμάσει αρκετές εσωτερικές αλλαγές και βασιστήκαμε στη φιλοσοφία του ´less is moreª για αρκετές από τις σελίδες μας, μετατρέποντας το τεύχος που κρατάτε σε φρέσκο και μοντέρνο έντυπο. Όσον αφορά την ιστοσελίδα μας, επιλέξαμε να εμπλουτίσουμε την αρθρογραφία μας δίνοντας το λόγο σε ανθρώπους με ελεύθερη γνώμη. Τέλος σχεδιάσαμε τα δικά μας stands τα οποία θα κοσμούν διάφορα hot-spots όπως καφετέριες και περίπτερα (βλ. φώτο στα περιεχόμενα) για όσους δεν προμηθεύονται στο σπίτι τους, ή στην επιχείρηση τους το Vantage. Κι όλα αυτά έγιναν σε διάστημα 2 εβδομάδων!