URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Ο έρωτας στα χρόνια της ξεπέτας – της Μαρίας Παρδάλη

Ο έρωτας στα χρόνια της ξεπέτας – της Μαρίας Παρδάλη

Η εφαρμογή Tinder εμφανίστηκε από το πουθενά και τάραξε το online dating. Δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 2012, δοκιμάστηκε αρχικά στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, απέσπασε το Crunchie Award ως «Καλύτερη νέα start up του 2013» και έφτασε να κυριαρχεί στα ραντεβού της σύγχρονης εποχής και να μονοπωλεί τις συζητήσεις των απανταχού αδέσμευτων και μη.

Η μέχρι στιγμής πιο επιτυχημένη online εφαρμογή για ραντεβού, αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως εφαρμογή για casual sex καθώς σου βρίσκει πιθανά ταίρια με βάση τη χιλιομετρική τους απόσταση από εσένα. Αριθμεί περί τους 50.000.000 ενεργούς χρήστες οι οποίοι τσεκάρουν τους λογαριασμούς τους 11 φορές ημερησίως, κάνουν 21 εκατομμύρια matches και ξοδεύουν κατά μέσο όρο 90 λεπτά την ημέρα απασχολούμενοι με την εφαρμογή.

tinder 1

Λειτουργεί εξαιρετικά απλά. Βρίσκει την τοποθεσία σου με το GPS, μετά χρησιμοποιεί τις πληροφορίες σου από τη σελίδα στο Facebook για να δημιουργηθεί το προφίλ χωρίς, όμως, να εμφανιστεί κάτι στο Facebook. Το Tinder προφίλ περιλαμβάνει μόνο το μικρό σου όνομα, την ηλικία, μερικές φωτογραφίες κατόπιν δικής σου επιλογής, όσες σελίδες έχεις πατήσει like και σου δίνει έως και 500 χαρακτήρες για να κάνεις μια σύντομη περιγραφή του εαυτού σου. Είναι πλέον διαθέσιμο σε 24 γλώσσες και χρησιμοποιείται ευρέως σε Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία.

Βρίσκει τα πιθανά matches κοντά σε εσένα ανάλογα με τη γεωγραφική τους θέση και η αναζήτηση μπορεί να περιοριστεί διαμορφώνοντας τις προτιμήσεις ανακάλυψης όσον αφορά την επιθυμητή ηλικία των υποψηφίων καθώς και τη χιλιομετρική απόσταση η οποία φτάνει μέχρι και τα 160χλμ. Αν σου αρέσει κάποιος, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πατήσεις την επιλογή της καρδούλας στα δεξιά, διαφορετικά το x στα αριστερά. Αν σου έχουν πατήσει και αυτοί καρδούλα, bingo! It’s a match και παρέχεται η δυνατότητα ανταλλαγής μηνυμάτων. Ο εκάστοτε χρήστης μπορεί να δει πότε το κάθε match του έκανε τελευταία log in στο λογαριασμό του, κανονικότατη παρακολούθηση δηλαδή.

Τον Ιούνιο του 2014, το Tinder λάνσαρε τα Tinder moments, για να γνωρίσουν τα επίδοξα ταίρια καλύτερα το ένα το άλλο. Τραβάς μια φωτογραφία η οποία εμφανίζεται σε όλα τα ταίρια, τη βλέπουν και μπορούν να πατήσουν like. Είναι σαν το Snapchat διότι οι φωτογραφίες εξαφανίζονται 24 ώρες μετά και σαν το Instagram γιατί μπορείς να γράψεις πάνω σε αυτές και να τις επεξεργαστείς με φίλτρα. Η επιλογή των ανθρώπων γίνεται βασιζόμενη καθαρά σε επιφανειακά και εμφανισιακά κριτήρια όπως κι αν ήσουν σε μια βραδινή έξοδο. Το app είναι σχεδιασμένο για χρήστες κινητών και tablet ώστε να το χρησιμοποιούν όλη μέρα, εύκολα και γρήγορα όπου κι αν βρίσκονται.

tinder 5

Έχουμε φτάσει σε σημείο να ασχολούμαστε όλοι τόσο πολύ με την τεχνολογία που καταντάμε να περνάμε τις ώρες μας μπροστά από έναν υπολογιστή ή ένα κινητό, μιλώντας στεγνά με ανθρώπους χωρίς να μπαίνουμε στη διαδικασία να τους γνωρίσουμε από κοντά, να τους αγγίξουμε, να τους ζήσουμε. Τι απέγιναν, άραγε, εκείνες οι τυχαίες συναντήσεις, οι ηλεκτρισμένες στιγμές που βλέπαμε έναν άνθρωπο, μας έκανε το κλικ, τον πλησιάζαμε και ξεκινούσαμε να τον προσεγγίζουμε πρόσωπο με πρόσωπο; Γιατί αντικαταστάθηκαν με τις μέρες που περπατάμε με τα κινητά ανά χείρας, ψάχνοντας εναγωνίως αν είχαμε κάποιο καινούργιο tinder match;

Πρέπει να αρχίσουμε να επενδύουμε επειγόντως πιο πολύ και πιο ουσιαστικό χρόνο στις ανθρώπινες γνωριμίες και σχέσεις. Να δουλεύουμε τις κοινωνικές μας δεξιότητες, να επιδιώκουμε την επαφή με τους άλλους, τις βόλτες, τα σινεμά, τα τραγελαφικά ραντεβού, τα ανεπανάληπτα ραντεβού. Βγείτε έξω, μιλήστε, ζήστε στον πραγματικό κόσμο και παρατήστε ό,τι συμβαίνει μπροστά από μια άψυχη οθόνη. Κανένα emoticon χαμόγελου δε συγκρίνεται με το αληθινό χαμόγελο που σου δίνει ένας άνθρωπος και που εισπράττεις εσύ από αυτόν. Από κοντά!

*Η Μαρία Παρδάλη είναι δικηγόρος.

tinder 1tinder 5