URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Ο Αντώνης Πιτταράς του Greek Economic Forum στο Vantage!

Ο Αντώνης Πιτταράς του Greek Economic Forum στο Vantage!

Συνέντευξη: Στέλλα Ρουσσοπούλου

Αισιοδοξία, ελπίδα, όνειρα, στόχοι, επιτυχία…είναι κάποιες από τις λέξεις που κυριεύουν τις σκέψεις μου μετά την συνάντησή μου με τον Αντώνη Πιτταρά. Ο Αντώνης είναι ένας νέος, που όλα αυτά που έχει καταφέρει μέχρι στιγμής στην ζωή του, σκιαγραφούν τη ζωή τουλάχιστον ενός μεσήλικα.

Γέννημα θρέμμα της Νάξου, με σπουδές στο Πολυτεχνείο Πατρών και μεταπτυχιακές σπουδές στην Γερμανία. Αξιοσημείωτη η συνεργασία του με τη Γερμανική Silberform, design center by Porche ως Σύμβουλος και Υπεύθυνος Ελληνικής Επενδυτικής Πλατφόρμας, κυρίως όμως η πρωτοβουλία του για τη δημιουργία μιας αστικής εταιρίας περιβάλλοντος της Green Aim, η οποία αναδείχθηκε στον χώρο των επιχειρήσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη. Μετά από αυτό, έρχεται η συμμετοχή του στα Greek Economic Forums, για να παγιώσει το όνομα του Αντώνη Πιτταρά ως ένα νέο Έλληνα ταλαντούχο και με πολλές φιλοδοξίες για τη χώρα του.

Ο Αντώνης, υπήρξε ένας από τους λίγους ανθρώπους που είδε, έστω και λίγο, φως στο τούνελ που είχε περιέλθει η Ελλάδα. Γι’ αυτό και ασχολήθηκε με τον εκσυγχρονισμό και την “αναδιάρθρωση” της καταπονημένης χώρας μας. Το σημαντικότερο όλων, φυσικά, είναι ότι με τις διάφορες δραστηριότητές του μετέδωσε τις ιδέες και τα όνειρά του για μια Σύγχρονη Ελλάδα, αφενός στους Έλληνες, αφετέρου στους Ευρωπαίους. Μέλημά του είναι και θα είναι οι νέοι Έλληνες και ο τρόπος που βλέπουν την ελληνική πραγματικότητα, καθώς τους δίνει και ευκαιρίες να δουν τα πράγματα διαφορετικά.

Ένα παιδί μεγαλωμένο στην επαρχία, συγκεκριμένα στη Νάξο, που άνοιξε τα φτερά του, σχετικά γρήγορα, και έχει ως αντίτιμο μεγάλες επιτυχίες, εντός και εκτός Ελλάδας. Αυτό είναι το συμπέρασμα κάποιου που διαβάζει το βιογραφικό σου. Είχες φανταστεί ποτέ αυτή την πορεία στη ζωή σου;

Αν άκουγα τον Γουλιέλμο Β´, “δεν υπάρχει ευνοϊκός άνεμος γι’ αυτόν που δεν ξέρει που πηγαίνει”. Από την άλλη, “οποίος ξέρει από πριν που θέλει να πάει, δεν πηγαίνει πολύ μακριά”, σύμφωνα με τον Ναπολέων Βοναπάρτη. Γι’ αυτό και εγώ άκουσα τον Αριστοτελη Ωνάση, δηλαδή, “ο κανόνας είναι ότι δεν υπάρχουν κανόνες”.

Τίποτα στην ζωή μου δεν ήρθε τυχαία, ό,τι συνέβη είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, αφοσίωσης και μεθοδικότητας. Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα με τον εαυτό μου. Ένα στοίχημα με το οποίο ήθελα να αποδείξω προπάντων σε εμένα, πως ένα παιδί που μεγάλωσε στην Νάξο και δεν είχε την ίδια αφετηρία με άλλους συνομήλικους του ορμώμενους από μεγάλα αστικά κέντρα, έχει δυνατότητα να ανελιχθεί και να εξελιχθεί όσο αυτός επιθυμεί.

Ένα πράγμα που λέω πάντα σε όλους τους ανθρώπους της ηλικίας μου είναι “Πολέμα δίχως σταματημό για τα ιδανικά σου, χωρίς να νοιάζεσαι για το αν χάσεις ή κερδίσεις, απλά πολέμησε”. Αυτό ήταν πάντα η φιλοσοφία μου, αυτό ήταν και εξακολουθεί να είναι η στάση ζωής που χαράσσω.

Το 2009, λοιπόν και κατά την διάρκεια των σπουδών σου, συλλαμβάνεις ένα μεγαλόπνοο και πολλά προσδοκώμενο σχέδιο, αυτό της εταιρίας Green Aim. Ποιο ήταν το κίνητρο ενός νέου, μη έμπειρου ακόμη ανθρώπου, να προβεί στην δημιουργία μιας τέτοιας εταιρίας και ποιος ήταν ο σκοπός σου;

Η κρίση στην οικονομία δεν άφησε τίποτα ανέπαφο, οδηγώντας σε περαιτέρω κρίση στην κοινωνία, στο περιβάλλον ακόμη και στους θεσμούς. Τον Φεβρουάριο του 2010, γεννήθηκε η Green Aim. Ξεκινήσαμε με πολλά όνειρα και ανεξάντλητες ελπίδες, γνωρίζοντας πως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είχε λάβει ήδη φθίνουσα πορεία. Σκοπός ίδρυσης της Green Aim ήταν να αποτελέσει μια καταλυτική και χρήσιμη παρουσία στον χώρο της πράσινης επιχειρηματικότητας.

Η αποστολή μας δεν ήταν εύκολη καθώς ο Έλληνας έχει μεγάλο έλλειμμα περιβαλλοντικής κουλτούρας, το οποίο δεν μπορεί να καλυφθεί εύκολα. Χρειάζονται ριζοσπαστικές αλλαγές νοοτροπίας. Μεγαλύτερο δυστύχημα ήταν η δυσκολία που αντιμετωπίσαμε στο να πείσουμε νέους ανθρώπους, από τους οποίους θα περίμενε κανείς τον ευαγγελισμό πιο ελπιδοφόρων κινήσεων. Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες, δεν το βάλαμε κάτω, αγωνιστήκαμε με αστείρευτη πίστη για το μέλλον και, έτσι, νομίζω πως καταφέραμε με την ευρωπαϊκή μας παρουσία να διαδώσουμε ένα δυνατό μήνυμα.

Το 2013 ηγήθηκες του Greek Economic Forum στις Βρυξέλλες. Ποια ακριβώς είναι η αποστολή του;

Το Greek Economic Forum είναι μια δεξαμενή σκέψης (ένα think tank), ένα πολυσχιδές οικοσύστημα ανάπτυξης σκέψεων, ιδεών. Ένας χώρος ελεύθερος, χώρος στοχευμένων και γόνιμων προτάσεων και θέσεων γύρω από ζητήματα τόσο της ελληνικής όσο και της διεθνούς πολιτικοκοινωνικής και οικονομικής σκέψης. Εννοιολογικά, το Greek Economic Forum είναι μια σύνθεση λύσεων, γνώσεων και θέσεων για τη σύγχρονη Ελλάδα. Πώς αλλιώς, αφού ήταν τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη που μας ενέπνευσαν να ξεκινήσουμε αυτό το ταξίδι. Έτσι, λοιπόν: «Πρέπει να γίνεις εσύ ήλιος για να φωτίσεις τους σβησμένους ήλιους των άλλων».

Πώς κατάφερε το GEF να αποκτήσει τόσο γρήγορα τόσο μεγάλη δυναμική;

Στα 26 μου χρόνια μπορώ να πω πως νιώθω πολύ περήφανος και ευτυχής που βρίσκομαι ανάμεσα σε δημιουργικούς ανθρώπους και ομάδες και μαζί καταφέρνουμε, σε δύσκολες, είναι αλήθεια, αλλά συνάμα γεμάτες προκλήσεις εποχές, να φέρουμε το «εμείς» και πάλι ως δυναμική και φιλόδοξη πυξίδα ζωής και πορείας για όλους μας, στα δημιουργικά μας ταξίδια που σχεδιάζουμε καθημερινά. Να δουλέψουμε μαζί, να θέσουμε κοινούς στόχους και να καταφέρουμε τα μέγιστα. Το Greek Economic Forum αποτελείται από μια πολύ ικανή ομάδα νέων επιστημόνων που όλοι μαζί δουλεύουμε σκληρά για την ολοκλήρωση κάθε νέας πρόκλησης. Είμαστε όλοι μας νέοι άνθρωποι που έχουμε γευτεί την ζωή μακριά από Ελλάδα αλλά επιλέξαμε να επιστρέψουμε και να πολεμήσουμε ειρηνικά με τις ιδέες μας για την οικοδόμηση της Σύγχρονης Ελλάδας.

Γιατί γνωρίζω ότι είναι απολύτως λογικό και μάλιστα με όρους φυσικής, ότι όσο πιο μικρό είναι το βότσαλο τόσο μικρότεροι οι κύκλοι που δημιουργούνται μέσα στη λίμνη. Όσο μεγαλώνει όμως, όλο και περισσότερα νερά αναταράσσονται.

Ποιους δυο σταθμούς ορίζεις ως κομβικούς στην ζωή σου ως σήμερα;

Ως εμπνευστής του ελληνικού παραρτήματος της γερμανικής εταιρείας Silberform ηγήθηκα του project και σήμερα 30 Έλληνες φοιτητές εκπαιδεύονται στη Στουτγάρδη με απώτερο στόχο να στελεχώσουν την ελληνική βιομηχανική μονάδα.

Σήμερα το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο. Καθημερινά μου μεταφέρουν οι συνεργάτες μου προτάσεις νέων ανθρώπων για τη «Σύγχρονη Ελλάδα» που οραματίζονται, ενόψει των υποτροφιών του Greek Economic Forum για το συνέδριο που διοργανώνουμε στο Harvard.

Είναι υπέροχο να αντιλαμβάνεσαι πως εκατοντάδες νέοι άνθρωποι, με σπουδές, γνώσεις και ικανότητες, έχουν ιδέες και προτάσεις για να προσφέρουν στη χώρα μας και να ενισχύσουν τη δυναμική της. Για αυτό λοιπόν και εγώ, προσφέροντας από τα πρώτα χρόνια και χτίζοντας την ιδέα του GEF και μένοντας πιστός στο όραμα και τις αξιακές μου καταβολές, προτρέπω και ενθαρρύνω, αν μου επιτρέπουν, όλους αυτούς τους νέους ανθρώπους να μας ακούσουν, να μελετήσουν τους στόχους και τα σχέδιά μας και να γίνουν αρωγοί μαζί μας –μαζί με το Greek Economic Forum– μιας ειρηνικής επανάστασης ιδεών που έχουν ως κύριο στόχο το να μεταρρυθμίσουν και να εκσυγχρονίσουν την Ελλάδα σε ένα δυναμικό ευρωπαϊκό και παγκόσμια μεταβαλλόμενο γίγνεσθαι. Κινητήρια δύναμη αυτής της μεγάλης πρωτοβουλίας είναι το πάθος μας και η πίστη μας, αλλά, παράλληλα, οφείλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όλους όσοι μας στηρίζουν στην προσπάθειά μας αυτή και κυρίως τους χορηγούς μας του Greek Economic Forum, που, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικονομία, καταφέρνουν να δημιουργούν θαύματα εντός και εκτός της χώρας, αλώβητοι. Εταιρείες που στηρίζουν τη νέα γενιά και τους οφείλουμε πολλά.

Πιστεύεις ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να ανακάμψει στο προσεχές μέλλον;

Μπορεί και πρέπει να ανακάμψει. Αυτό είναι εξάλλου και το μεγάλο διακύβευμα που καλούμαστε εμείς, η νέα γενιά να φέρουμε εις πέρας. Για να σηκώσουμε τα μανίκια και να οικοδομήσουμε την Σύγχρονη Ελλάδα που οραματιζόμαστε, οφείλουμε να πιστέψουμε πως η χώρα σώζεται.

Δεν είμαστε πολιτικοί, δεν είμαστε υφασμένοι στο σύστημα, δεν είμαστε δέσμιοι κανενός. Αυτό είναι το μεγάλο μας πλεονέκτημα. Είμαστε μια φωνή λογικής, χωρίς κανένα φόβο άλλα με έντονο το πάθος να αλλάξουμε σελίδα στην χώρα.

Προτρέπεις τους νέους να αναζητήσουν ευκαιρίες εργασίας στην Ελλάδα; Σε βρίσκει σύμφωνο η φράση που συνηθίζει να λέει ο απλός λαός, “η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της”;

Όχι απλά τους προτρέπω. Το θεωρώ απαραίτητη προϋπόθεση για να καταφέρουμε να αλλάξουμε τον ρου της ιστορίας αυτή την δύσκολη στιγμή. Η Ελλάδα είναι η χώρα με τον υψηλότερο δείκτη μόρφωσης στην Ευρώπη, φαινόμενο το οποίο δεν συμβαδίζει με την σημερινή πραγματικότητα.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το σημαντικότερο κεφάλαιο αυτής της χώρας είναι η νέα γενιά. Οι νέοι επιστήμονες που διαπρέπουν εντός και εκτός της χώρας μας, οι νέοι άνθρωποι που θα πρέπει να τους δοθεί «βήμα» και «χώρος» να οδηγήσουν τη χώρα ξανά μπροστά. Με γνώμονα αυτό, το Greek Economic Forum έχει ανακοινώσει 5 υποτροφίες, δίνοντας τη δυνατότητα να ακουστούν αυτοί οι νέοι που με τις ιδέες τους και την τεχνογνωσία τους θα συνθέσουν μια νέα Ελλάδα.

Ήρθε η ώρα να βάλουμε τα θεμέλια. Θεμέλια για μια Ελλάδα που εκσυγχρονίζεται, έχοντας σε πρώτο πλάνο τους νέους. Μια Ελλάδα που βαδίζει με σιγουριά σε ένα δρόμο επαναστατικής καινοτομίας. Έναν ανηφορικό δρόμο που επαναπροσδιορίζει το μοντέλο της κοινωνίας. Ένα δρόμο που αναζητεί τα πρόσωπα αυτά που θα ηγηθούν της νέας προσπάθειας προς τη βιωσιμότητα. Μία Ελλάδα με όραμα και φιλοδοξία. Μία Ελλάδα που χαμογελά, ελπίζει και πετυχαίνει. Μία σύγχρονη και δυνατή Ελλάδα, με δυνατούς Έλληνες, αισιόδοξους, έτοιμους να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Το πιστεύετε; Περιμένουμε τις αιτήσεις σας μέχρι τις 31/3/2015.

Το 2015, σε βρίσκει μπροστά σε ένα ακόμη μεγάλο εγχείρημα. Λόγος γίνεται, φυσικά, για το Greek Economic Forum στο Harvard. Μια μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα διοργάνωση με στόχο της δημιουργία της ” Σύγχρονης Ελλάδας”.

Όταν πριν από τρία χρόνια ξεκίνησε το ταξίδι του Greek Economic Forum με αφετηρία τις Βρυξέλλες, γνωρίζαμε πως η διαδρομή θα είναι δύσκολη, γεμάτη φουρτούνες και άγνωστα νερά, αλλά ήμασταν εξαρχής πεπεισμένοι πως το ταξίδι θα ήταν συναρπαστικό. Κανένας δεν φανταζόταν πως θα φτάναμε σήμερα εδώ, κανένας δεν είχε την συναίσθηση πως μέσα από αυτό το εγχείρημα τείνει να δημιουργηθεί μια “εθνική Ελλάδος” που θα θέσει τις βάσεις για την Ελλάδα, που οραματίζεται η νέα γενιά και έχει όλα τα εχέγγυα να δημιουργήσει.

Όνειρό μας εξαρχής ήταν να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες, ώστε η Ελλάδα να αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει. Ότι η χώρα μας μπορεί να σταθεί ανάμεσα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αντάξια. Να πρωταγωνιστεί στις διεθνείς εξελίξεις με καινοτομία και ανάπτυξη – χωρίς στασιμότητα και ελλείμματα οικονομίας και ηθικής. Να επαναπροσδιορίσουμε την ταυτότητά της. Όχι απλά να ανακτήσουμε τη λάμψη του παρελθόντος, αλλά να δείξουμε ότι μπορεί να έχει ένα εξίσου λαμπρό ή και καλύτερο μέλλον.

Σήμερα εξακολουθεί η αποστολή μας να έχει το ίδιο όραμα. Να χτίσουμε μια σύγχρονη Ελλάδα. Αυτό καλείται να κάνει μεταξύ 11 και 15 Μαΐου το Greek Economic Forum στο Harvard των ΗΠΑ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Σε έναν κόσμο που εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς, η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να υπερβεί τον εαυτό της, να μετατραπεί σε μια σύγχρονη χώρα, που με σταθερά βήματα οδεύει προς το μέλλον. Ήρθε η στιγμή να πάρουμε θέση. Να προβάλλουμε την εθνική αναγκαιότητα για ένα νέο αναπτυξιακό και μεταρρυθμιστικό πρότυπο, ώστε να έχουμε ένα νέο μοντέλο χώρας και κοινωνίας.

Κάνοντας μια ανασκόπηση σε όλα αυτά που έχεις επιτύχει μέχρι στιγμής, είσαι ευχαριστημένος από τον εαυτό σου; Είναι κάτι για το οποίο έχεις μετανοιώσει και θα ήθελες να αλλάξεις; Και τέλος, κατά πόσο στην ζωή ενός νέου, μπορεί να είναι εφικτός ο συγκερασμός επαγγελματικής και προσωπικής ζωής;

Ο άνθρωπος οφείλει να φυτέψει τουλάχιστον ένα δέντρο. Να γεννήσει τουλάχιστον ένα παιδί. Να γράψει τουλάχιστον ένα βιβλίο. Το πρώτο το έχω κάνει πολλάκις. Για τα άλλα δυο επιφυλάσσομαι.

Στα 26 χρόνια της ζωής μου, όσο αντιφατικό και αν ακούγεται, έχω ζήσει πολλά και έχω δει ακόμα περισσότερα. Βιώματα και αξιώματα που με κάνουν πολύ “χορτασμένο”. Μέχρι πρότινος δεν είχα τους αισθητήρες να διαχωρίσω την επιτυχία από την ευτυχία. Θεωρούσα πως ευτυχισμένος είναι ο άνθρωπος που ζει την επιτυχία του. Έκανα λάθος.

Είμαι ευχαριστημένος, όχι γιατί κατάφερα να φθάσω στους προορισμούς που έθετα κατά διαστήματα. Είμαι ικανοποιημένος, γιατί μπόρεσα να βιώσω έντονα κάθε στιγμή της διαδρομής. Μπόρεσα να δημιουργήσω ανθρώπινες σχέσεις, να νιώσω συναισθήματα, να χτίσω ομάδες, να δουλέψω σκληρά. Μπόρεσα να οικοδομήσω συμμαχίες και να πιστέψω σε ανθρώπους. Όλα αυτά με κάνουν ευτυχισμένο και δυνατό. Με κάνουν να θέλω να συνεχίσω. Εξάλλου ένα είναι σίγουρο. Δεν υπάρχει σύντομος δρόμος για την ευτυχία!