URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Ο άνθρωπος είναι αυτό που σκέφτεται!

του Ζανέττου Λουκά

Ο άνθρωπος είναι αυτό που σκέφτεται!

Σε όλους τους ανθρώπους που ψάχνουν για επιτυχία και ευτυχία στη ζωή τους έχω µόνο ένα να τους πω: Πιστέψτε στον εαυτό σας. Πιστέψτε στις δυνατότητες σας. Για να πετύχετε στη ζωή σας, θα πρέπει να έχετε αυτοπεποίθηση στις δικές σας δυνάµεις.

Αρκετές φορές όταν µιλάω µε διάφορους ανθρώπους αναγνωρίζω στα µάτια τους τον φόβο που βασιλεύει µέσα τους. Ο ίδιοι ίσως να µην το γνωρίζουν ή και περισσότερες φορές να µην το παραδέχονται, όµως είναι φανερό ότι ζουν στην αιχµαλωσία διάφορων φόβων που τους κρατάνε παράλυτους νοητικά. Οι ψυχολόγοι το αποκαλούν «σύµπλεγµα κατωτερότητας» (inferiority complex). Σύµφωνα µε την ατοµική ψυχολογία του Αυστριακού ψυχίατρου Άλφρεντ Άντλερ, το σύµπλεγµα κατωτερότητας είναι ένα σύµπλεγµα, το οποίο χαρακτηρίζεται από συναισθηµατικά χρωµατισµένες ιδέες που προέρχονται από καταπιεσµένους φόβους σχετιζόµενους µε υπαρκτή ή φαντασιακή κατάσταση κατωτερότητας του ατόµου σε σχέση µε τους γύρω του. Συνηθισµένο αποτέλεσµα του συµπλέγµατος αυτού είναι η κοινωνική αποµόνωση του ατόµου και το κλείσιµο στον εαυτό του.

Ένα από τα µεγαλύτερα προβλήµατα, που αρκετοί άνθρωποι υποφέρουν µε αυτό, είναι η έλλειψη αυτοπεποίθησης. Άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη καθηµερινά αµφισβητούν τις δυνάµεις τους και χάνουν την αυτόνοµη κυριαρχία τους προς τον ίδιο τους τον εαυτό. Σιγά – σιγά µαζεύονται, συµπιέζονται και κλείνονται στον εαυτό τους. Στην πορεία ξεκινούν να υποφέρουν συνειδητά από τις ανασφάλειές τους. Νιώθουν νικηµένοι και αφήνουν µέρα µε την ηµέρα, µήνα µε µήνα, χρόνο µε χρόνο τον φόβο να κυλάει µέσα στο αίµα τους.

Είναι πολύ απλό. Αν το µυαλό σου είναι γεµάτο από ενοχές, σκέψεις, φόβο και ανασφάλειες είναι διότι άφησες εσύ ο ίδιος στα χρόνια τις αρνητικές επιρροές να σε κατακυριεύσουν. Η µόνη λύση για να το σταµατήσεις είναι οι συνεχείς επαναλήψεις θετικών σκέψεων λέγοντας! «θα τα καταφέρω», «θα παλέψω», «θα βγω νικητής.» Είναι απλές ασκήσεις του µυαλού, οι οποίες εκπαιδεύουν το µέσα σου να γίνει άτρωτο. ∆οκίµασε το. Σκέψου το πρόβληµα που έχεις µέσα σου τώρα όποιο και αν αυτό είναι. Επανάφερέ το στην µνήµη σου και επανέλαβε δυνατά τρεις φορές. “ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΩ!”

Αν αφήσεις τις αρνητικές σκέψεις να σε κυριαρχήσουν, και σκέφτεσαι συνεχώς «τι θα γίνει αν δεν τα καταφέρω» «τι κι αν αποτύχω» το µόνο που θα καταφέρεις είναι στο τέλος να αποτύχεις. Αν το πάρουµε επιστηµονικά, ουσιαστικά καλείς το σύµπαν να συνωµοτήσει µε τις κακές σου σκέψεις και απλά στο τέλος θα γίνει αυτό που επιθυµείς. Να αποτύχεις.

Ένα από τα χειρότερα πράγµατα στους ανθρώπους που προσωπικά απεχθάνοµαι είναι ότι πέρα από τους προσωπικούς τους φόβους, φοβούνται και για σένα. Θέλουν να µεταφέρουν τον φόβο, τον πόνο την ανησυχία, τη συµπόνια τους, το άγχος τους σε εσένα. Να πάτε για ένα καφέ, να τους πεις τα προβλήµατα σου, να τα βγάλεις έξω. Ακούγοντας τα προβλήµατα σου, το µόνο που πραγµατικά θέλουν είναι να εφησυχαστούν διότι ο µόνος τρόπος να ξεχάσουν τα δικά τους είναι να ακούσουν τα δικά σου. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς δεν ξέρεις ποτέ αν πραγµατικά συµπάσχουν µε τα προβλήµατα σου ή αν από µέσα τους κατά βάθος χαίρονται που έχεις και εσύ προβλήµατα.

Σταµάτα να καλλιεργείς τον φόβο σου διότι θα µεγαλώσει και θα αιχµαλωτίσει το µυαλό σου. Και επειδή το σώµα ακολουθεί το µυαλό, στο τέλος θα παραλύσει και το ίδιο σου το σώµα, εννοώντας ότι θα κάθεσαι σπίτι και δεν θα έχεις όρεξη για να κάνεις πράγµατα.

Ένας µεγάλος φιλόσοφος είπε «ο άνθρωπος είναι αυτό που σκέφτεται». Το απόσταγµα της φράσης είναι ότι αυτό που εσύ σκέφτεσαι και καθηµερινά οραµατίζεσαι στο τέλος θα απογίνεις. Μην απογίνεις µίζερος!

Αν η αυτοπεποίθησή σου είναι σε ψηλά σηµεία και είσαι ευτυχισµένος, τότε έχεις ένα σοβαρό πλεονέκτηµα να αποκτήσεις αυτά που ονειρεύεσαι. Φρόντισε πάντα µέσα σου να υπάρχει πίστη, αγάπη και καλοσύνη. Τα τρία αυτά στοιχεία, τα οποία αποκαλώ «το τρίπτυχο της καλής ζωής», είναι οι βάσεις για µία επιτυχηµένη ζωή.

Φρόντισε καθηµερινά να απολαµβάνεις τη ζωή σου. Για να φτάσεις όµως σε τέτοιο σηµείο θα πρέπει να µάθεις να σκέφτεσαι διαφορετικά. Φαντάσου τον εαυτό σου σε µία φωτογραφία να είναι γεµάτος ικανοποίηση και αυτοπεποίθηση. Κράτα ψηλά τη φωτογραφία, έτσι ώστε να την βλέπεις καθηµερινά!

Το τεύχος είναι αφιερωµένο στους ανθρώπους που φροντίζουν καθηµερινά όλους εµάς ώστε να έχουµε µία σωστή και ασφαλής ζωή. Στους αστυνοµικούς, πυροσβέστες, στρατιώτες και αξιωµατικούς, δασονόµους, ναυαγοσώστες και γενικά όλους όσους ασχολούνται µε την ασφάλεια του κράτους και του πολίτη.

Καλό Καλοκαίρι και καλές διακοπές!