URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Νεφέλη Στεφοπούλου: Η μαθήτρια από τα Τρίκαλα που ξεχώρισε στον παγκόσμιο διαγωνισμό της Microsoft

Νεφέλη Στεφοπούλου: Η μαθήτρια από τα Τρίκαλα που ξεχώρισε στον παγκόσμιο διαγωνισμό της Microsoft

Ένας παγκόσμιος διαγωνισμός, χιλιάδες συμμετέχοντες από 100 χώρες, 10 νικητές και 1 από αυτούς ελληνικής καταγωγής. Αναφερόμαστε φυσικά στον διαγωνισμό Microsoft YouthSpark Challenge και την Νεφέλη Στεφοπούλου, μία μαθήτρια της Γ’ Λυκείου από τα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Η Νεφέλη συμμετείχε στο διαγωνισμό στα πλαίσια του Project L.I.N.C (Leading Impact through Nature Connection), στόχος του οποίου είναι να επιλύσει το πρόβλημα μόλυνσης νερού που αντιμετωπίζει ένας μεγάλος αριθμός σχολείων στην Κένυα.

Έτσι, ήδη μέσω αυτού του project, όπου συνεργάστηκαν παιδιά από το κέντρο ξένων γλωσσών “The school master” και δύο σχολεία από τις ΗΠΑ, έχουν συμβάλει στη δωρεά εφτά φίλτρων νερού που εγκαταστάθηκαν σε δύο σχολεία, παρέχοντας πόσιμο νερό σε περισσότερα από 500 παιδιά. Η Νεφέλη, όμως, θέλησε να συμβάλει ακόμη περισσότερο στο ζωτικής σημασίας πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στην άλλη πλευρά της γης και αυτή την ευκαιρία της έδωσε ο διαγωνισμός και πολύ περισσότερο το έπαθλο που κέρδισε!

Μία μαθήτρια της Γ’ Λυκείου με μία διάκριση που την κατέκτησες εν μέσω αυτής της δύσκολης για σένα χρονιάς. Από πού πληροφορήθηκες για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού; Ποιος σου έδωσε το έναυσμα να συμμετάσχεις;

Στο σχολείο ξένων γλωσσών μου “The School Master” αλλά και σε ένα σχολείο στην Αμερική ανακοινώθηκε η ύπαρξη του διαγωνισμού Microsoft YouthSpark Challenge for Change από τους καθηγητές μας. Όχι μόνο εγώ αλλά και πολλοί άλλοι μαθητές αποφασίσαμε να πάρουμε μέρος συμπληρώνοντας μια αίτηση και μια έκθεση με τις ιδέες μας. Υπήρξαν παγκοσμίως πολλές αιτήσεις και πραγματικά πολύ καλές συμμετοχές. Τολμώ να πω ότι ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος. Συμπλήρωσα την αίτηση μου με ελπίδα και πίστη να κερδίσω για να συνεισφέρω κι εγώ με το δικό μου τρόπο, να αναδείξω τη δουλεία όλων όσων συμμετείχαν και κυρίως να βοηθήσω τα παιδάκια και τους γονείς τους στα δύο σχολεία στην Κένυα.

«Η αλλαγή στην τοπική κοινωνία, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα» ήταν το ζήτημα που ανέθεσε το Microsoft YouthSpark Challenge for Change. Ποια ήταν η πρώτη σου σκέψη όταν το διάβασες και πώς κατέληξες στο δικό σου project, στο LINC;

Νομίζω ότι δεν θα μπορούσα να το αποκαλέσω project μου καθώς είναι ένα project συνεργασίας για το οποίο έχουν δουλέψει περίπου 1000 παιδιά. Είναι ένα project που μπορεί να διδάξει σε όλους μας ότι η συνεργασία μπορεί να κάνει θαύματα. Νιώθω πολύ τυχερή και περήφανη που είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω και που με τη νίκη μου θα λειτουργήσω ως ο πρεσβευτής όλου του Project LINC.

Συγκινημένη από τη προσπάθεια και το σθένος όλων των μαθητών που έχουν συμμετάσχει όταν ανακοινώθηκε ο διαγωνισμός, αποφάσισα να συμμετάσχω κι εγώ για να βοηθήσω όσο περισσότερο σε αυτόν τον ευγενή σκοπό αλλά και να λειτουργήσω σαν πρεσβευτής όλου του Project LINC!

Από πού πηγάζει η ευαισθητοποίηση σου σχετικά με τα περιβαλλοντικά θέματα; Έχει συμβάλλει σε αυτή σου τη στάση απέναντι στο περιβάλλον το σχολείο σου ή κάποιο μάθημα ή εργασία κατά τα σχολικά σου χρόνια;

Η εμπειρία μου ως εθελόντρια στο ινστιτούτο Prolepsis με ευαισθητοποίησε απέναντι στα τεράστια οικολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας και με ώθησε να θέλω να συμμετέχω ενεργά, όπου και όταν μπορώ. Μέσα από το Prolepsis συνειδητοποίησα ότι προβλήματα στην ποιότητα του νερού υπάρχουν ακόμη και στην Ελλάδα όπως π.χ. στον Ασωπό. Όταν το σχολείο μου ξεκίνησε το Project LINC ήταν μια ευκαιρία για εμένα να βοηθήσω ακόμη πιο πολύ.

Τι είναι, λοιπόν, το project με το οποίο διακρίθηκες, το LINC και τι συμπεριλαμβάνει;

Το Project LINC είναι ένα project στο οποίο έχουν συμμετάσχει 5 σχολεία και 3 Ήπειροι και ξεκίνησε σαν μια μικρή ιδέα τον Ιανουάριο, η οποία εξελίχθηκε σε αυτό το υπέροχο παγκόσμιο project. Όταν οι δάσκαλοι μας άκουσαν για το πρόβλημα νερού στο Nairobi αποφάσισαν να συνεργαστούν ώστε να φέρουν μια θετική αλλαγή στον κόσμο. Μαθητές και δάσκαλοι από το σχολείο ξένων γλωσσών ΤHE SCHOOL MASTER (Τρίκαλα, Ελλάδα) και από το Andover Middle School (Κάνσας, Η.Π.Α) συνεργάστηκαν για να βρούνε λύσεις για τη μόλυνση νερού στο Ναϊρόμπι. Όλοι οι μαθητές συμμετείχαμε σε πολλές μαθησιακές δραστηριότητες τις οποίες οποιοσδήποτε μπορεί να δει στην ιστοσελίδα του Project LINC (projectlinc.clubefl.gr).

Πώς χρησιμοποίησες τα εργαλεία της Microsoft για την περαίωση του project;

Τα εργαλεία της Μicrosoft ήταν αναπόσπαστο κομμάτι του project. Skype για επικοινωνία. Microsoft Word και OneNote για σημειώσεις. Sway και Power Point για παρουσιάσεις!

Ποιο είναι το έπαθλο για αυτή σου τη διάκριση ανάμεσα σε μαθητές από όλο τον κόσμο και πώς σκέφτεσαι να το αξιοποιήσεις;

Με αυτή τη νίκη έχω την ευκαιρία να λειτουργήσω ως ο πρεσβευτής του Project αλλά και της Microsoft και θα επενδύσω το χρηματικό ποσό με τέτοιο τρόπο ώστε να βοηθήσω περαιτέρω τα δύο σχολεία στην Αφρική. Θα δώσω ένα μέρος το χρημάτων για να αγοράσω φίλτρα νερού για τις οικογένειες των παιδιών στα δύο σχολεία που συμμετείχαν στο Project LINC και θα διαθέσω ένα ποσό για να δημοσιευτεί ένα παραμύθι γραμμένο από μικρούς μαθητές του σχολείου των αγγλικών μου, τα κέρδη του οποίου θα δοθούν, επίσης, για την αγορά φίλτρων νερού. Μπορεί κάποιος να βρει πληροφορίες για το παραμύθι στην ιστοσελίδα του Project LINC.

Θα ήθελες κάποια στιγμή να ταξιδέψεις στην άλλη πλευρά του πλανήτη και δεις με τα ματιά σου την κατάσταση εκεί και να προσφέρεις βοήθεια;

Εύχομαι κάποια στιγμή να καταφέρω να τους επισκεφτώ. Θα ήθελα να γνωρίσω από κοντά όλα αυτά τα παιδιά που λίγο νερό τους έχει αλλάξει τη ζωή!

Θα προέτρεπες και άλλους συνομήλικούς σου να ασχοληθούν με ανάλογους διαγωνισμούς; Πιστεύεις ότι έχεις τη δύναμη πλέον να τους παροτρύνεις σε αυτό; Εσύ πώς συνδύασες το διάβασμα σου με την προετοιμασία του project σου; Διέθεσες πολύ χρόνο σε αυτό;

Όταν υπάρχει ένα σκοπός που μπορεί να σε εμπνέει και όταν συνειδητοποιείς ότι μπορείς να κάνεις έστω και λιγάκι τον κόσμο καλύτερο, τότε συνειδητοποιείς ότι το να αφιερώσεις λίγο χρόνο είναι ευχάριστο και δημιουργικό. Για εμένα ήταν ένα διάλλειμα στην καθημερινότητα μου και νομίζω ότι όλοι οι νέοι και όλοι οι μαθητές με τα σωστά ερεθίσματα και εάν τους δοθεί η ευκαιρία μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Μόλις τελείωσες τις πανελλήνιες και σίγουρα θα έχεις θέσει τους πρώτους στόχους για το μέλλον σου. Τι θα ήθελες να σπουδάσεις και πώς σκέφτεσαι να σχετίζεται το μελλοντικό σου επάγγελμα με ζητήματα όπως αυτό που ασχολήθηκες στο LINC;

Περιμένω τα αποτελέσματα! Αμφιταλαντεύομαι για το τμήμα σπουδών που θα δηλώσω και θα περιμένω τα αποτελέσματα πριν πάρω μια απόφαση! Η κατεύθυνση μου ήταν η Θεωρητική, όποτε θα εισαχθώ σε μια από τις σχολές αυτού του πεδίου και ίσως στη Θεσσαλονίκη! Ωστόσο, από όποια σχολή κι αν είμαι θα προσπαθήσω να βοηθήσω τους ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη.

Με μία πρόταση θέλω να περιγράψεις τι ήταν αυτό που κέρδισε η Νεφέλη από το διαγωνισμό της Microsoft;

Όταν κάνεις όνειρα, ακόμη κι αν φαίνονται άπιαστα, με επιμονή, υπομονή και σκληρή δουλειά μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Το όνειρο μου ήταν και είναι να βοηθήσω αυτά τα μικρά παιδιά να έχουν πρόσβαση σε καθαρό και πόσιμο νερό και τώρα θα γίνει πραγματικότητα. Έμαθα λοιπόν ότι πρέπει να ακολουθούμε τα όνειρά μας!

Επιμέλεια Συνέντευξης: Στέλλα Ρουσσοπούλου