URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Μήνας βιβλίου στην Πτολεμαΐδα – της Στέλλας Ρουσσοπούλου

Μήνας βιβλίου στην Πτολεμαΐδα – της Στέλλας Ρουσσοπούλου

Tον μήνα Απρίλιο, μία ελληνική πόλη στην περιοχή της Μακεδονίας, “φοράει” τα γιορτινά της, καθώς γιορτάζει το βιβλίo. Η Πτολεμαΐδα, λοιπόν,αφιέρωσε τον Απρίλιο στο βιβλίο και συγκεκριμένα στην προώθησή του. Καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα, όπου στις 2 είναι η παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου και στις 23 η παγκόσμια ημέρα βιβλίου, διαδραματίζεται μια καμπάνια με την ονομασία “Παίρνω ένα βιβλίο, χαρίζω δύο”.

Σύμφωνα με την εμπνεύστρια αυτής της δράσης, Πίστη Κρυσταλλίδου, σκοπός της δράσης είναι να χαρίσεις από ένα βιβλίο σε δύο φίλους, γνωστούς, συγγενείς, γείτονες και αυτοί με τη σειρά τους να χαρίσουν από ένα βιβλίο σε άλλους δύο ανθρώπους.Κάπως έτσι διαμορφώνεται μια αλυσίδα βιβλίων στην Πτολεμαΐδα, όπου οι βιβλιοπώλες της πόλης στάθηκαν αρωγοί σε αυτή την κίνηση, κάνοντας μεγάλες εκπτώσεις στην αγορά βιβλίων.

Νομίζω ο καθένας μας θα ήθελε να μάθει τη διαδικασία σύλληψης μιας τέτοιας πρωτότυπης ιδέας προώθησης του βιβλίου. Θα θέλατε να την  μοιραστείτε μαζί μας;

Χάρισα πριν από καιρό σε δυο πολύ καλές μου φίλες από ένα βιβλίο της Μαλβίνας, ένα βιβλίο που το ψάχναμε καιρό και τελικά κατάφερε να το εντοπίσει ο σύντροφος μου στα πίσω ράφια ενός βιβλιοπωλείου! Όταν το πήραν στα χέρια τους, είχαν μια ωραία έκπληξη, ζήτησα λοιπόν να μου υποσχεθούν, ότι θα χαρίσουν και αυτές από ένα βιβλίο σε κάποιον. Η χαρά που είδα στα μάτια τους ήταν η αφορμή της ιδέας!

Έτσι, σκέφτηκα πως αν αυτό γινόταν  συντονισμένα και με τη συμμετοχή πολλών, θα ήταν ο καλύτερος τρόπος να «γιορτάσουμε το βιβλίο» στην πόλη μου, μιας και στις 2 του μηνός είναι η παγκόσμια μέρα παιδικού βιβλίου και στις 23 η παγκόσμια μέρα βιβλίου. Έτσι «γεννήθηκε» ο μήνας βιβλίου στην Πτολεμαΐδα!

Πώς θα περιγράφατε τη δράση σας σε κάποιον που δεν έχει ενημερωθεί για αυτή και τι θα υπερτονίζατε, ώστε να του κεντρίσετε το ενδιαφέρον;

Θα του έλεγα: Χάρισε από ένα βιβλίο σε 2 φίλους σου και ζήτησε τους να κάνουν το ίδιο! Έλα να φτιάξουμε μια όμορφη αλυσίδα δωρίζοντας βιβλία. Χάρισε χαρά στους φίλους σου, χάρισε τους βιβλία, γιατί μόνο με τα βιβλία ο κόσμος μας μπορεί να γίνει καλύτερος.

Συγκεκριμένα, ο καθένας μπορεί να αγοράσει οποιοδήποτε βιβλίο; Ακόμη και τελευταίες κυκλοφορίες βιβλίων;

Ναι φυσικά όποιο βιβλίο επιθυμεί, οι βιβλιοπώλες της Πτολεμαΐδας κάνουν έκπτωση σε όλα τους τα βιβλία! Και μάλιστα στην αντίστοιχη εκδήλωση που έχουμε φτιάξει στο facebook όσοι θέλουν και  συμμετέχουν στη δράση «προτείνουν» τις δικές τους επιλογές.

Στη διάρκεια της πολύχρονης πείρας σας, μήπως έχετε διαπιστώσει μια αποστροφή των συμπολιτών σας προς το βιβλίο;

Δεν  ξέρω αν η τετραετής θητεία μου ως πρόεδρος της Δημοτικής βιβλιοθήκης στην Πτολεμαΐδα θεωρείται «πολύχρονη», αλλά πραγματικά δεν διαπίστωσα αποστροφή των συμπολιτών μου προς το βιβλίο, αντίθετα τα έτη  2011-2014 (μια δύσκολη εποχή για την Ελλάδα), ο δανεισμός των βιβλίων από την βιβλιοθήκη μας πολλαπλασιάστηκε, έφτασε στις 17.000 περίπου! Ένας πολύ μεγάλος αριθμός  για μια επαρχιακή πόλη, δεν νομίζετε;

Σίγουρα  υπάρχει μια δυστοκία στην αγορά βιβλίων, παρόλ’ αυτά στις δεκάδες παρουσιάσεις βιβλίων με πολύ αξιόλογους συγγραφείς, που διοργάνωσε η Δημοτική βιβλιοθήκη μας, σε συνεργασία με βιβλιοπωλεία της πόλης και με πολιτιστικούς συλλόγους, η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη και το κοινό ενθουσιώδες.

 Ποια η θέση του βιβλίου στη δική σας ζωή;

Προσπαθώ να είναι κυρίαρχη… όπως μου έμαθε η φιλόλογος μου κυρία Καββαδά Κατερίνα στην οποία οφείλω την αγάπη μου προς τα βιβλία!

Χαρμόσυνο είναι το γεγονός ότι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά σας όλοι οι κάτοχοι βιβλιοπωλείων της Πτολεμαΐδας. Ήταν κάτι που περιμένατε; Είχατε προσεγγίσει μήπως και κάποιο κρατικό φορέα για τη διεκπεραίωση της δράσης «Παίρνω ένα βιβλίο δώρο, χαρίζω δύο»;

Πραγματικά ήταν ευχάριστη έκπληξη το γεγονός πως όλοι οι βιβλιοπώλες της Πτολεμαΐδας  αποδέχτηκαν την πρόσκληση και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί κόπο να τους πείσω.

Βέβαια, την ιδέα της δράσης την στείλαμε και στο Εθνικό κέντρο Βιβλίου Ελλάδας, στο Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου, στο Επαγγελματικό Σωματείο Εκδοτών Βιβλιοπωλών Ελλάδος, στην Ένωση Ελληνικού Βιβλίου  και σε εκδοτικούς οίκους, αλλά δυστυχώς δεν πήραμε καμία απάντηση εκτός από έναν εκδοτικό οίκο που ενδιαφέρθηκε για τη δράση.

Ποια η αντίδραση των συμπολιτών σας για την κίνηση αυτή; “Αγκάλιασαν” τη δράση προώθησης του βιβλίου στην περιοχή ή την υποτίμησαν;

Ήταν πολύ θετική η ανταπόκριση του κόσμου, νομίζω πως πετύχαμε για πρώτη χρονιά τον στόχο μας, να δώσουμε αφορμή στους κατοίκους της Πτολεμαΐδας να χαρίσουν βιβλία.

Γενικότερα, γιατί πιστεύετε ότι παρατηρείται μία αποστροφή των ανθρώπων προς το βιβλίο; Συγχρόνως, θεωρείτε ότι δράσεις, όπως η δική σας, μπορούν να δώσουν λύση σε ένα τέτοιο πρόβλημα;

Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει αποστροφή, δυσκολία υπάρχει, ο κόσμος δεν έχει τη δυνατότητα  να αγοράσει βιβλία, δυστυχώς είναι χαμηλά στις προτεραιότητες του αναγκαστικά. Αυτό το εμπόδιο προσπαθήσαμε να υπερπηδήσουμε με τη δράση μας, οι βιβλιοπώλες της Πτολεμαΐδας κάνουν γενναίες εκπτώσεις και έτσι τα βιβλία γίνονται πιο προσιτά.

Τι προσφέρει η ανάγνωση ενός βιβλίου στον άνθρωπο και σε εσάς προσωπικά;

Ταξίδι, γνώση, εικόνες, δύναμη, φαντασία, ποιότητα, όνειρα, ακόμα-ακόμα και ήχους, μυρωδιές γεύσεις… και μπορώ να συνεχίζω για ώρα! Στα βιβλία βρίσκεις απαντήσεις, λύσεις και αφορμές. Δεν είναι σπουδαίο αυτό;

Σκεφτείτε ακόμη έναν αποτελεσματικό τρόπο προώθησης του βιβλίου σε μία επαρχιακή πόλη, όπως η Πτολεμαΐδα;

Είμαι σίγουρη  πως  «ο Μήνας βιβλίου» και το «Παίρνω ένα βιβλίο δώρο, χαρίζω δύο» είναι ένας ωραίος και αποτελεσματικός τρόπος προώθησης του βιβλίου και σας διαβεβαιώνω πως  τον Απρίλη του 2016 θα είναι ακόμα καλύτερος! Συζητάμε να τον εμπλουτίσουμε και με παράλληλες εκδηλώσεις, όπως μια έκθεση βιβλίου, παρουσιάσεις και διαδραστικά παιχνίδια για παιδιά. Του χρόνου θα έχουμε οργανωθεί ακόμα καλύτερα και είμαι σίγουρη για αυτό.

Τέλος, τι άλλο, πιστεύετε ότι είναι ανάγκη να αναδειχθεί και να “κινηθεί” περισσότερο στην πόλη σας;

Δεν είναι ευρέως γνωστό αλλά η Πτολεμαΐδα είναι μια ζωντανή εικαστικά πόλη, υπάρχουν αξιόλογες  θεατρικές ομάδες, μια καταπληκτική κινηματογραφική ομάδα, εργαστήρια εικαστικών, αεικίνητοι  πολιτιστικοί  και λαογραφικοί σύλλογοι, ωδεία,  υπάρχει ακόμα και εκδοτικός οίκος με εξαιρετικές εκδόσεις.

Σαφώς ο πολιτισμός ήταν ο πρώτος που χτυπήθηκε από την κρίση και σας πληροφορώ πως ήταν εξαιρετικά δύσκολο για μας, ως δημοτική αρχή να τον «υπερασπιστούμε». Παρόλα αυτά όμως  στάθηκε «όρθιος» και πραγματοποιήσαμε κορυφαίες εκδηλώσεις στην Πτολεμαΐδα τη περίοδο 2011-2014, Συμπόσιο γλυπτικής, εκθέσεις ζωγραφικής, ψηφιδωτών, κειμηλίων, φεστιβάλ φιλαρμονικών. Και όλα αυτά, χάρη στο μεράκι και το ταλέντο των ανθρώπων της πόλη μας!

*Η Στέλλα Ρουσσοπούλου είναι φοιτήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.