URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Μην ξεχνάς να χαμογελάς… – Της Δρ Αγγέλας Κολοκούδια

Μην ξεχνάς να χαμογελάς… – Της Δρ Αγγέλας Κολοκούδια

Το αµερικανικό µοντέλο ‹‹τυποποιηµένου›› χαµόγελου µε την οµοιόµορφη οδοντοφυΐα, τύπου σταρ Χόλιγουντ, όπου όλα τα δόντια είναι πάλλευκα χωρίς ατέλειες, θεωρώ ότι µειονεκτεί απέναντι σε ένα χαµόγελο φυσικής οµορφιάς. Το χαµόγελο µας είναι µοναδικό και θεωρείται ένα ισχυρό επικοινωνιακό µέσο. Εκπέµπει θετική ενεργεία, δείχνει αυτοπεποίθηση και είναι  µέσο έκφρασης καλής θέλησης και φιλικότητας απέναντι στους άλλους  ανθρώπους.

Ένα ελκυστικό χαµόγελο αποτελεί προσόν. Μελέτες έχουν δείξει ότι το όµορφο χαµόγελο έχει θετικό αντίκτυπο στο ίδιο το άτοµο και µπορεί να το βοηθήσει να ζει καλύτερα και να έχει µεγαλύτερες επαγγελµατικές ευκαιρίες. Παρόλο που σήµερα δίνεται µεγάλη έµφαση στην υγεία και την οµορφιά, είναι σηµαντικό να µπορούµε να φτάσουµε στην επιθυµητή αισθητική, διατηρώντας, πρωτίστως, την καλή στοµατική υγεία.

Η εξατοµικευµένη φυσική εµφάνιση, όσον αφορά την οδοντική τελειότητα, ξεκινά µε µια συζήτηση µε τον οδοντίατρο σας. Η πρώτη συζήτηση θα αφορά τις διαδικασίες βελτίωσης του χαµόγελου και θα απαντά σε πολλές απορίες σας.

Σήµερα οι οδοντίατροι, χρησιµοποιώντας έναv συνδυασµό µεθόδων και τεχνικών, µπορούν να αλλάξουν το χαµόγελο σας σε πολύ σύντοµο χρονικό διάστηµα κάνοντας το, όπως το ονειρευόσασταν πάντα. Επιπλέον, αυτές οι βελτιωµένες οδοντιατρικές διαδικασίες δεν ταλαιπωρούν τον ασθενή. Είναι συντηρητικές σε ό,τι αφορά την επέµβαση στα δόντια και, ως επί το πλείστον, ανώδυνες. Μερικές απ’ αυτές µπορούν να ολοκληρωθούν µέσα σε λίγες ώρες και κάποιες άλλες µέσα σε µια ή σε δυο οδοντιατρικές συνεδρίες.

Τα συνωστισµένα δόντια (στραβά και πυκνά) είναι πολύ δύσκολο να καθαριστούν, γεγονός που θεωρείται πολύ επικίνδυνο για τη δηµιουργία τερηδόνας και ουλίτιδας. Αυτό συµβαίνει, γιατί τα µεσοδόντια διαστήµατα δεν είναι δυνατόν να καθαριστούν σωστά. Σε αυτές τις περιπτώσεις συστήνεται, απαραιτήτως, η χρήση οδοντικού νήµατος καθώς και η επίσκεψη σε ορθοδοντικό για την εξάλειψη του συνωστισµού µε τη µετακίνηση των δοντιών.

Η ορθοδοντική θεραπεία για ενήλικες γίνεται όλο και πιο διαδεδοµένη. Στην πράξη δεν υπάρχει όριο ηλικίας για την πραγµατοποίηση ορθοδοντικής θεραπείας, γιατί οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, έχουν καλύτερη υγεία σε σχέση µε το παρελθόν και διατηρούν περισσότερο τα φυσικά τους δόντια.

Σε ασθενείς που δε θέλουν να τοποθετηθούν στο στόµα τους τα συνήθη ορθοδοντικά σύρµατα κι ενδιαφέρονται για συντοµότερο χρόνο θεραπείας, γίνεται η επανόρθωση των δοντιών µε τη χρησιµοποίηση όψεων ή και στεφάνων. Για παράδειγµα τα δόντια µπορούν να αδροποιηθούν ελαφρά για να δεχθούν όψεις (λεπτά φύλλα από κεραµικό υλικό) που συγκολλούνται µε τα δόντια. Αυτές οι όψεις µπορούν να µοιάζουν µε τα φυσικά δόντια χωρίς να εµφανίζουν ατέλειες. Με τη µέθοδο της κατασκευής όψεων άµεσου τύπου µε σύνθετη ρητίνη, κεραµικών όψεων και ολοκεραµικών στεφάνων, όπου αυτό είναι αναγκαίο, µπορούµε επίσης να διορθώσουµε τα κενά µεταξύ των δοντιών (αραιοδοντία) ή δόντια µε δυσχρωµία που δεν είναι ευθυγραµµισµένα, έχουν περιστραφεί και παρουσιάζουν ρωγµές και σπασίµατα. Ο οδοντίατρός σας µπορεί να σας υποδείξει την καλύτερη και ασφαλέστερη µέθοδο απαλλαγής των δυσχρωµιών µε τη διαδικασία της λεύκανσης.

Τόσο οι εσωτερικές όσο και οι εξωτερικές χρώσεις επηρεάζουν αρνητικά το χρώµα των δοντιών. Οι εξωτερικές χρώσεις που είναι επιφανειακές και επηρεάζουν µόνο την επιφάνεια της αδαµαντίνης, σχετίζονται µε τη χρήση τσαγιού, καφέ, καπνίσµατος, µασήµατος καπνού, χρήση τροφών, όπως τα βατόµουρα και το κόκκινο κρασί. Η εξωτερική χρώση µπορεί να αφαιρεθεί µε µηχανικά µέσα.

Οι εσωτερικές χρωστικές, που αποχρωµατίζουν τους ιστούς του δοντιού (αδαµαντίνη, οδοντίνη), σχετίζονται µε την υπερβολική λήψη φθορίου η τη χορήγηση αντιβιοτικών για µεγάλο χρονικό διάστηµα. Σχετίζοντας επίσης µε το τραύµα δοντιού που έχει σαν αποτέλεσµα τη νέκρωση του. Μπορούν να αφαιρεθούν µε τη διαδικασία της λεύκανσης. Επιπλέον, η οδοντική δυσχρωµία που σχετίζεται µε την ηλικία, µπορεί να αντιµετωπιστεί σχετικά εύκολα µε τη λεύκανση.

Η λεύκανση είναι απόλυτα ασφαλής θεραπεία, εφόσον γίνεται µε την καθοδήγηση του οδοντιάτρου. Η επιτυχηµένη λεύκανση εξαρτάται από τη σωστή διάγνωση και επιλογή σχεδίου θεραπείας. Έχει αποτέλεσµα µόνο στα φυσικά δόντια γι’ αυτό πρέπει να γίνεται πριν από οποιαδήποτε άλλη αποκαταστατική θεραπεία δοντιών π.χ. εµφράξεις, στεφάνες. Υπάρχουν δυο µέθοδοι λεύκανσης: στο ιατρείο µε τη χρήση ενός gel λευκαντικού παράγοντα υψηλής συγκέντρωσης, συνήθως υπεροξειδίου του υδρογόνου 25-30% και στο σπίτι µε υπεροξείδιο του καρβαµιδίου (10-20%). Ο συνδυασµός και των δυο είναι η καλύτερη και η πιο αποτελεσµατική µέθοδος λεύκανσης.

Εν κατακλείδι, οι οδοντίατροι βρίσκονται στη µοναδική θέση να παίζουν ενεργό ρόλο στην ενθάρρυνση και εκπαίδευση των οδοντιατρικών ασθενών, µε γνώµονα πάντα την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσµατος, µε σεβασµό στην επιθυµία και στις προσδοκίες του κάθε ασθενή. Ας µην ξεχνάµε: Ένα χαµόγελο, χίλιες λέξεις!