URBAN.CULTURE.MAGAZINE

«Μια όμορφη ρουτίνα θα σου προσφέρει μια πιο όμορφη ζωή»

Της Βέρας Κοσμά

«Μια όμορφη ρουτίνα θα σου προσφέρει μια πιο όμορφη ζωή»

“∆ηµιούργησε µια όµορφη ρουτίνα, που θα σου προσφέρει µια ακόµη πιο όµορφη ζωή.”

Πρόσφατα βρέθηκα σε µια γυναικοπαρέα και οι συζητήσεις µας περιορίστηκαν στη ρουτίνα της καθεµίας.
∆ουλειά, σπίτι… σπίτι, δουλειά. Τα ίδια και τα ίδια. Μόνο στις διακοπές αλλάζει το σκηνικό. Φεύγεις νωρίς, γυρίζεις αργά. Υποχρεώσεις, δουλειές, εκκρεµότητες… κούραση, πίεση, άγχος.

Οι µέρες διαδέχονται η µια την άλλη και απλά περνούν. Τα ίδια και τα ίδια. Βαρέθηκες. Είναι καλοκαίρι, αλλά η ρουτίνα ακόµα να σπάσει.
Μιλάς δυσάρεστα για τη ρουτίνα σαν να πρόκειται για ένα κλουβί, µέσα στο οποίο ζεις και επιθυµείς τη δραπέτευση. Μαζί σου και εγώ. Ψάχνω για µια αλλαγή, για κάτι το διαφορετικό.

Μια ώρα µετά σε µια κακή στιγµή, καθώς οδηγώ, χάνω τον έλεγχο του αυτοκινήτου και αρχίζω να κάνω σβούρες µέσα στον αυτοκινητόδροµο. Απολογισµός της βραδιάς: “Τρεις φοβισµένες φίλες και ένα αυτοκίνητο εντελώς κατεστραµµένο”.

Αλλά σε ποιον να παραπονεθώ και τι να πω; Ήθελα να αλλάξει η καθηµερινότητά µου. Ορίστε, λοιπόν!
Κάνεις παράπονα για την καθηµερινότητά σου, αλλά κατά πόσο είσαι έτοιµος να δεχτείς την αλλαγή;

Γιατί αλλαγή δε σηµαίνει µόνο κέρδισες το τζόκερ ή έκλεισες ένα ταξίδι στις Μπαχάµες. Αλλαγή είναι και δυσάρεστα γεγονότα, όπου το ένα αρνητικό θα διαδέχεται το άλλο και θα αναζητάς την ηρεµία, που είχες από τη «ρουτινιασµένη καθηµερινότητά» σου. Γιατί πράγµατι, οι συνήθειες µπορεί να σε κουράζουν µερικές φορές, αλλά ταυτόχρονα σου παρέχουν κι ένα αίσθηµα ασφάλειας.

Πληκτρολογώντας στο Google τη λέξη «ρουτίνα» στις πρώτες σελίδες εµφανίστηκαν άρθρα και συµβουλές για το πώς να ξεφύγεις από αυτή. Να αναφέρω πως η ρουτίνα, ετυµολογικά προέρχεται από τη γαλλική λέξη route (=δρόµος) η οποία συνδέεται και µε τη λατινογενή ρίζα rota (=ρόδα). Μετά από αρκετό ψάξιµο βρήκα ένα άρθρο που έλεγε: «Μια όµορφη ρουτίνα θα σου προσφέρει µια πιο όµορφη ζωή», και εµένα σήµερα, τη δεδοµένη στιγµή, µε εκφράζει απόλυτα.

Αν σε ενοχλεί κάτι στην καθηµερινότητά σου άλλαξε το, αλλά αν αγαπάς τη ρουτίνα σου κράτα την και απόλαυσέ την. Τίποτα δεν είναι δεδοµένο και από τη µια στιγµή στην άλλη αυτά που είχες χθες, αύριο θα τα αναζητάς.

Γιατί εκτός από την κακή ρουτίνα, υπάρχει και η καλή ρουτίνα. Έχε στο µυαλό σου το εξής: “Η πραγµατικότητα είναι η αντίληψη που έχεις εσύ για αυτήν”. Οι Άγγλοι το λένε: “Perception is Reality”. Έχει να κάνει µε το πώς βλέπεις εσύ τα πράγµατα. Σιχαινόµουν το αυτοκίνητό µου, αλλά σήµερα που δεν το έχω για να πάω στη δουλειά, µου λείπει.

Βαριόµουν να πηγαίνω καθηµερινώς γυµναστήριο, αλλά τώρα που δεν πηγαίνω καθηµερινά (και πάλι λόγω του αυτοκινήτου) αντιλαµβάνοµαι πως η καθηµερινή ρουτίνα της γυµναστικής αυξάνει την παραγωγικότητά µου. Μαζί δεν κάνουµε και χώρια δεν µπορούµε, εγώ και η ρουτίνα µου.

Η ρουτίνα, ως δρόµος και ως ρόδα, δοµεί την καθηµερινότητα µε συνήθειες και µικρές τελετουργίες. Κι’ αυτό δεν είναι καθόλου κακό. Υπάρχει µια καλή ρουτίνα στο πρωινό ξύπνηµα, στις καθηµερινές συνήθειες, στις µακροχρόνιες σχέσεις, στις δουλειές.

Τι πιο όµορφο από το να ξυπνάς το πρωί, να βουρτσίζεις τα δόντια σου, να τρως πρωινό, να πηγαίνεις γυµναστήριο, µετά στη δουλειά, ακολούθως στο σπίτι και να κουλουριάζεσαι στον καναπέ µε τα άτοµα που αγαπάς;

Τα µικρά καθηµερινά πράγµατα που κάνουµε είναι αυτά που τελικά µας καθορίζουν κι όχι τα εξαιρετικά γεγονότα που ηχούν και εκφράζονται ως πυροτεχνήµατα…