URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Μέσα από το φακό της Rita Frei

Μέσα από το φακό της Rita Frei

Όταν φωτογραφίζει, επικεντρώνεται στις συµπεριφορές, στις αντιδράσεις, στο συναίσθηµα, τα χαρακτηριστικά που κάνουν κάθε άνθρωπο µοναδικό. Το να «δεις» µέσα από τον φακό της Rita Frei είναι σαν να ξεδιπλώνεται όλη η οµορφιά ενός ατόµου µπροστά σου.

Ρίτα, πότε κατάλαβες ότι ήθελες να γίνεις φωτογράφος;
∆εν ήµουν από τους τυχερούς που ήξεραν από µικρή ηλικία ότι ήθελαν να ασχοληθούν µε τη φωτογραφία. ∆ούλευα ως Sales Director για µια ελληνική εταιρεία στην Ουγγαρία, κατά τη διάρκεια της οποίας είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω σε πολλές χώρες. Από κει και πέρα η απόφασή µου να ασχοληθώ µε τη φωτογραφία ήρθε πριν από έξι χρόνια. Στην Κυπρο ήρθα για πρώτη φορα πριν απο τεσσερα χρονια ως τουριστας. Είχα εντυπωσιαστεί τόσο πολύ από τον κόσµο εδώ, το πόσο χαρούµενοι είναι, αλλά και µε τους στενούς οικογενειακούς δεσµούς που υπάρχουν ανάµεσά τους. Όλα αυτά µου ξύπνησαν έντονα συναισθήµατα που ήθελα να τα αποτυπώσω. Ένιωσα ότι βρήκα ενα µέρος που µου ταιριάζει πολύ. Ένα µέρος που θα µπορούσα να το χαρακτηρίσω ως σπίτι µου.

Τι σου αρέσει να φωτογραφίζεις;
Στην Ουγγαρία κάνω φωτογραφήσεις για το Νο1 περιοδικό Γάµου, για περιοδικά µόδας, και συνεργάζοµαι µε µερικούς από τους καλύτερους κοµµωτές και make up artist της χώρας. Επίσης, τα τελευταία χρόνια ασχολούµαι ιδιαίτερα µε το makeover, ένα project που θελήσαµε να φέρουµε και στην Κύπρο.

Τι έχεις να πεις γι’ αυτούς που λένε ότι δεν τους αρέσει να φωτογραφίζουν τον εαυτό τους;
Όντως, υπάρχουν άνθρωποι που λένε ότι µισούν τις φωτογραφήσεις, πως δεν πετυχαίνουν ποτέ και γι’ αυτό δεν τους αρέσει να βγάζουν φωτογραφίες. Πιστεύω παίζει µεγάλο ρόλο µε ποιο τρόπο έχουν φωτογραφηθεί παλιά. Προσωπικά, προτιµώ να σπαταλώ χρόνο για να µάθω στους ανθρώπους πώς πρέπει να κινούνται µπροστά στο φακό και ποιες πόζες τους ταιριάζουν περισσότερο, µε βάση το σωµατότυπο, το πρόσωπο και τη συµπεριφορά τους. Μου αρέσει να παρουσιάζω την όµορφη πλευρά του ανθρώπου.

Στην Κύπρο γνωρίζω ότι έχεις αναλάβει και αρκετές φωτογραφήσεις γάµου. Πόσο εύκολο είναι να αναλάβεις κάποιο γάµο εδώ;
Σαφώς,δεν είναι εύκολο να πείσεις άτοµα που δεν σε γνωρίζουν καν, να σε εµπιστευτούν για µια τόσο ξεχωριστή µέρα. Έχω κάνει αρκετούς φίλους εδώ στην Κύπρο, µε τους οποίους συνεργάζοµαι και µε βοήθησαν πολύ στο ξεκίνηµα της καριέρας µου εδώ. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι πελάτες συζητώντας µαζί µου και βλέποντας τη δουλειά µου, στο τέλος µε εµπιστεύονται, γιατί αναγνωρίζουν την αγάπη και το πάθος µου για τη δουλειά µου.

Τι πρέπει να προσέξει ένας φωτογράφος γάµου;
Ένας καλός φωτογράφος πρέπει πρώτα να γίνει ένας καλός φίλος µε το ζευγάρι. Ο φωτογράφος είναι αυτός που θα αποτυπώσει αυτή την ξεχωριστή ηµέρα για εσένα. Θα είναι δίπλα σου από το πρωί µέχρι το τέλος της ηµέρας. Αν δεν είναι ικανός να σε φωτογραφήσει ως φίλος, σε στιγµές που θα φαίνεται το συναίσθηµα, τότε θεωρείται αποτυχηµένος. Το συναίσθηµα που πρέπει να βγαίνει από κάθε φωτογραφία είναι το πιο σηµαντικό. Ο φωτογράφος πρέπει να κανει το ζευγάρι να νιώθει ηρεµία, και το κυριότερο, είναι εκεί για να θυµίζει στη νύφη ότι εκείνη η ηµέρα είναι για εκείνη και τον άντρα της.

Μέχρι πότε θα βρίσκεσαι στην Κύπρο;
Τα τελευταία δύο χρόνια µένω εδώ ολόκληρη την καλοκαιρινή σεζόν, αλλά πηγαινοέρχοµαι ανά διαστήµατα, καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου για φωτογραφίσεις. ‘Ηδη έχουµε µια καινούργια ιδέα για χριστουγεννιάτικες οικογενειακές φωτογραφίσεις, οπόταν θα βρίσκοµαι στην Κύπρο πολύ συχνά.

Πως δηµιουργήθηκε η ιδέα για τα Makeover Days;
Ακολουθώντας, κυρίως, τις απαιτήσεις της εποχής. Ο κόσµος, όπως όλοι γνωρίζουµε, βγάζει ολοένα και περισσότερες σέλφι. Πλέον υπάρχει η ανάγκη να αναφέρεις τι συµβαίνει στη ζωή σου διαµέσου των µέσων κοινωνικής δικτύωσης. Γι’ αυτό και είναι πολύ σηµαντικό να ξέρεις πώς πρέπει να παρουσιάζεις τον εαυτό σου χωρίς να τον εκθέτεις. Από την εφηβική ηλικία ξεκινάς να συµπεριφέρεσαι ως γυναίκα και τα makeover βοηθούν στο να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου. Επίσης, κάθε γυναίκα θα ήθελε να νιώσει µοντέλο έστω για λίγο και αυτή είναι η ευκαιρία της. Κάπως έτσι δηµιουργήθηκε και η ιδέα για τα Makeover Days.

Τι ακριβώς ειναι τα Makeover Days;
Είναι ένα καινούριο πρόγραµµα για την Κύπρο, υπάρχει όµως σε όλο τον κόσµο. Στα Makeover Days στην Κύπρο, σε συνεργασία µε την Μαρία Βασιλείου από το Artizan Hair Designs, αναλαµβάνουµε κάθε φορά ένα άτοµο, το οποίο θεωρούµε και ως αποστολή µας. Στα Makeover Days όποια κοπέλα επιθυµεί θα έρθει σε εµάς και µετά από συζήτηση µαζί της, για να µάθουµε το στυλ και την προσωπικότητά της, θα ακολουθήσουν συµβουλές για µακιγιάζ, χτένισµα και γενικα το total look. Τέλος, θα ακολουθήσει φωτογράφηση, όπου η κοπέλα θα κρατήσει τις φωτογραφίες για προσωπική της χρήση. Το συγκεκριµένο πακέτο είναι πολύ ωραίο να δίνεται και ως δώρο. Υπάρχουν πολύ ωραία και φθηνά πακέτα τα οποία µπορεί κάποιος να βρει στη σελίδα µας στο facebook.

Σε ποια άτοµα απευθύνεται;
Απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες που θέλουν να αφιερώσουν µια µέρα στον εαυτό τους. Υπάρχουν βέβαια και οι άντρες που θέλουν να κάνουν φωτογραφήσεις αλλά αυτό είναι πιο σπάνιο. Εξαιτίας των έντονων ρυθµών της καθηµερινότητας οι γυναίκες δεν αφιερώνουν πλέον ιδιαίτερο χρόνο στον εαυτό τους. Μαζί µας µπορούν να απολαύσουν µια ήρεµη µέρα µόνο γι’αυτες. Με το πέρασµα του χρόνου, η γυναίκα αλλάζει, γι’αυτό χρειάζεται βοήθεια από επαγγελµατίες για να µπορεί να φαίνεται όσο πιο όµορφη γίνεται σε κάθε ηλικία της. Η οµορφιά κάθε γυναίκας είναι µοναδική και αυτό είναι που την κάνει τόσο πολύτιµη και σπάνια. Γι’αυτό και εµείς είµαστε εδώ, για να τις βοηθήσουµε να αναγνωρίσει την ασύγκριτη οµορφιά της.