URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Μεγαλώνοντας με τον Χρiστο

Συνέντευξη στη Βέρα Κοσµά

Μεγαλώνοντας με τον Χρiστο

Το περιοδικό Vantage σας παρουσιάζει µια ακόµα ιστορία που αφορά τους νέους µε ιδιαιτερότητες. Αυτή τη φορά σας παρουσιάζουµε την προσωπική ιστορία του Χρίστου Περέρα, έναν νέο 18 χρονών, ο οποίος διαγνώστηκε µε αυτισµό όταν ήταν δύο χρονών.

Ο Χρίστος διαγνώστηκε µε αυτισµό όταν ήταν δυόµιση χρονών. Όπως µας περιγράφει η αδερφή του, ∆ώρα Περέρα, οι γονείς της κατέρρευσαν εκείνη την περίοδο. Αν και έβλεπαν τον Χρίστο να είναι διαφορετικός: να σηκώνεται στην ηλικία των έξι µηνών, να περπατά στην ηλικία των δέκα µηνών και να κάνει παζλ στα δύο του χρόνια, δεν ήταν προετοιµασµένοι να ακούσουν τις λέξεις «ο µικρός σας γιος έχει αυτισµό». Μετά από όλες τις εξετάσεις που έκαναν, κατάλαβαν πολύ καλά πως ο Χρίστος δεν θα µεγάλωνε όπως τα υπόλοιπα παιδιά, δεν θα ήταν ένα «φυσιολογικό» παιδί, ένας «φυσιολογικός» έφηβος, ένας «φυσιολογικός» ενήλικας. Αυτό όµως που εννοούσαν οι γιατροί είναι πως ο Χρίστος θα µετατρεπόταν σ’ ένα εξαιρετικό παιδί.

«Μας πήρε λίγο χρόνο για να το συνειδητοποιήσουµε. Όταν ακούς τη λέξη «αυτισµός» η γη θρυµµατίζεται κάτω από τα πόδια σου. Πρώτα έρχεται η άρνηση, είναι πάρα πολύ δύσκολο να το δεχτείς, στη συνέχεια, το κλάµα και η απόγνωση, και η πολύ συχνή ερώτηση «γιατί σ’ εµάς;». Κάθε γονέας περνά µέσα από αυτά τα στάδια. Χρειάστηκε κάποιος χρόνος για να συνειδητοποιήσουµε ότι ο γιος που µας είχε στείλεί ο Θεός, είναι ένας άγγελος στη ζωή µας. Ο Χρίστος έχει µια αθώα καρδιά, µας εκπλήσσει κάθε µέρα µε το πόσο έξυπνος είναι και η καθηµερινότητα µαζί του είναι κάθε άλλο παρά µονότονη. Έχουµε µάθει τόσα πολλά από αυτόν, ο ίδιος έχει προσθέσει τεράστια αξία στη ζωή µας, και πλέον δεν µπορούµε καν να φανταστούµε τη ζωή µας διαφορετικά», περιγράφουν οι γονείς του Ajith και Χριστίνα.

Το πιο δύσκολο κοµµάτι της ζωής µε τον αυτισµό είναι η αρχή. Όταν οι γονείς µου αποδέχτηκαν το γεγονός, παρακολούθησαν σεµινάρια, διάβασαν βιβλία, µελέτησαν από το διαδίκτυο πληροφορίες και αντάλλαξαν εµπειρίες µε άλλους γονείς αυτιστικών παιδιών. Και στο τέλος προσπάθησαν να του δώσουν την καλύτερη ανατροφή.

«Το να µεγαλώνεις µ’ ένα παιδί µε αυτισµό αυτό σηµαίνει ότι όλη η προσοχή και ο χρόνος των γονιών, αλλά και όλης της οικογένειας, είναι εξ ολοκλήρου σ’ αυτό το παιδί. Έτσι ήταν και µε εµάς. Όλα µου τα παιδικά χρόνια και όλη µου η ζωή είναι αφιερωµένη στον Χρίστο», µας λέει η ∆ώρα και συνεχίζει: «ο Χρίστος αγνοεί ότι είναι µοναδικός. Οι ξένοι, τα άγνωστα φαγητά, οι άγνωστες λέξεις, οι ήχοι, η µουσική, οι σερβιτόροι, όλα αυτά εµπνέουν φόβο στον Χρίστο. Γι’ αυτό και εµείς σταµατήσαµε να πηγαίνουµε σε εστιατόρια και πάρτι, επειδή ήταν δύσκολο γι’ αυτόν. Τα απογεύµατά µου είχαν να κάνουν µε ασκήσεις οµιλίας, το δικό του πρόγραµµα και ό,τι άλλο µπορούσε να τον κάνει να αισθάνεται άνετα».

«Πάντα αντιµετωπίζαµε τον Χρίστο ως αδερφό, ως γιο και ως εγγονό. Ως οικογένειά του, είµαστε περήφανοι για τα κατορθώµατά του και ο ίδιος µε τη σειρά του νιώθει περήφανος για τον εαυτό του. ∆εν συµβιβάζεται µε τον αυτισµό, απλά ζει τη ζωή του. Γελάει όταν ακούσει κάτι πραγµατικά αστείο, φωνάζει όταν είναι θυµωµένος, αγαπάει την οικογένειά του και τη ζωή του. Είναι ένα άτοµο µε σκέψεις και συναισθήµατα».

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά ενός παιδιού µε αυτισµό είναι δυσκολίες στη κοινωνική κατανόηση, δυσκολίες στη συναισθηµατική αµοιβαιότητα, δυσκολίες στον τρόπο επικοινωνίας και στη γλώσσα και περιορισµένο επαναλαµβανόµενο ρεπερτόριο δραστηριοτήτων και ενδιαφερόντων, ενώ στη συµπεριφορά επικρατούν ιδιόρρυθµα ενδιαφέροντα και ενασχολήσεις. Η αδερφή του, ∆ώρα, τώρα βρίσκεται στην Αγγλία και, όπως µας λέει, προσπαθεί να µιλήσει µε τον Χρίστο µέσω Skype αλλά είναι αρκετά δύσκολο. Ο Χρίστος δεν θα απαντήσει στις πιο συνηθισµένες ερωτήσεις: «Πώς είσαι;» και «Τι κάνεις;». Όταν µιλάει µε τη ∆ώρα απλά της λέει τι θέλει να φάει. Παρόλα αυτά η ∆ώρα δεν µπορεί να φανταστεί ότι θα περάσει µέρα και να µην µιλήσει στον αδερφό της.

Ο Χρίστος τους καλοκαιρινούς µήνες ξυπνάει καθηµερινά στις 8 το πρωί, παρόλες τις προσπάθειες των γονιών του, για να µείνει λίγο περισσότερο στο κρεβάτι. Φτιάχνει µόνος του το πρόγευµά του και βλέπει κινούµενα σχέδια µέχρι τις 11:30. Το µεσηµεριανό του το τρώει καθηµερινώς στις 12. Το απόγευµα λατρεύει να πηγαίνει θάλασσα και να κολυµπάει µόνος του. Να κάνει ντους στις 18:15 και να τρώει παγωτό ή τοστ. Κατά τους χειµερινούς µήνες ο Χρίστος πηγαίνει σχολείο και το απόγευµα του αρέσει να παίζει µε το game boy και να βλέπει κινούµενα σχέδια. Του αρέσει να έχει πρόγραµµα και να το ακολουθεί καθηµερινώς. Αυτό τον κάνει να νιώθει ασφάλεια.

Στις 6 Μάιου ο Χρίστος κλείνει 18 χρονών. Προς τιµή αυτού του ξεχωριστού χρόνου, για να γιορτάσει την απίστευτη πρόοδο του Χρίστου και τα 18 του χρόνια, η ∆ώρα έχει ξεκινήσει ένα πρόγραµµα ευαισθητοποίησης για τον αυτισµό. «Έχω 324 κάρτες που χωρίστηκαν σε 18 οµάδες από 18 κάρτες και στάλθηκαν σε φίλους και οικογένεια σε 18 διαφορετικές χώρες. Όταν παραλήφθηκαν οι κάρτες, τον Μάρτιο, οι καταπληκτικοί άνθρωποι που δέχτηκαν να µας βοηθήσουν χωρίς δισταγµό, άφησαν τις κάρτες αυτές σε χώρους, όπου είναι πιθανό να τις βρουν περαστικοί. Οι κάρτες ζητούν κάτι πολύ απλό – ένα ‘Χρόνια Πολλά’ στον Χρίστο, στο [email protected] Είναι ένα project που βασίζεται αποκλειστικά στην καλή θέληση και την καλοσύνη αγνώστων».

Για περισσότερες πληροφορίες µπορείτε να επισκεφτείτε το blog που δηµιούργησε η αδερφή του ∆ώρα και παρουσιάζει την καθηµερινότητα του Χρίστου: christos90.wordpress.com

IMG_7121IMG_7121