URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Maurice Tillet – Η ιστορία του πραγματικού “Shrek”. Του Χρίστου Κυριάκου

Maurice Tillet – Η ιστορία του πραγματικού “Shrek”. Του Χρίστου Κυριάκου

«Ήθελα να σπουδάσω Νομική, να γίνω δικηγόρος, αλλά μ’ αυτήν την μουλαρίσια φωνή που θα πήγαινα; Αλήθεια, ποιος θα με έβαζε υπόψη;» Maurice Tillet

Εφημερίδα Lowell sun 1943

Όπως όλοι, έτσι κι’ αυτός, είχε όνειρα. Όνειρα ταπεινά. Δυστυχώς, η μοίρα θα του παίξει άσχημο παιχνίδι. Το προσωνύμιο «άγγελος», που είχε λόγω της ομορφιάς του, θα καταλήξει να τον στοιχειώνει. Βέβαια ποτέ δεν τα παράτησε. Θα το παλέψει, με τα ίδια του τα χέρια, κυριολεκτικά, μέχρι το τέλος.

Από μικρός, ο Maurice Tillet, είχε τρεχάματα στην ζωή του. Η ζωή στην Ρωσία, όπου γεννήθηκε (23 Οκτωβρίου), δεν ήταν πλέον η ίδια. Η επανάσταση, του 1917, θα τους ωθήσει για το μεγάλο ταξίδι. Ο προορισμός ήταν η Γαλλία, η πόλη Ρεν. Πριν κιόλας εγκατασταθούν, ο Maurice, θα χάσει τον πατέρα του, θα ορφανέψει. Η μητέρα του, καθηγήτρια ξένων γλωσσών, θα τον μεγαλώσει μονάχη της.

Σε μικρή ηλικία, ο Maurice, άρχισε να ξεδιπλώνει το ταλαντούχο εαυτό του. Φανερά επηρεασμένος, από την μητέρα του, μαθαίνει να μιλάει απταίστως 5 ξένες γλώσσες. Το προσωνύμιο, «άγγελος», του δίδεται από της γυναίκες στην γειτονιά. Το πρόσωπο του ήταν αγγελικά πλασμένο. Όλοι μιλούσαν για το μικρό αγόρι, το γιο της καθηγήτριας.

Το 1920, όταν ήταν 17, παρατήρησε το κορμί του να παραμορφώνεται. Το κεφάλι του άρχισε να μεγαλώνει, τα μέλη του διπλασιάστηκαν. Ο γιατρός τον διέγνωσε με μεγαλακρία. Λύση στο πρόβλημα, δεν υπήρχε. Ο γιατρός είχε πει «δεν μπορώ να ξέρω που θα σταματήσει αυτό». 

Αν και άριστος μαθητής, η εμφάνιση του, στάθηκε εμπόδιο στις φιλοδοξίες του. Ο κόσμος τον έβλεπε περίεργα. Συχνά πυκνά άκουγε την λέξη φρικιό. Αυτό του σπάραζε την καρδιά. Αναγκάζεται να υποδυθεί, σε αρκετές ταινίες, κάποιο τέρας, λόγω της εμφάνισης του. Αν και δεν του άρεσε, είχε ανάγκη από χρήματα. Κανονική δουλειά, όπως όλος ο απλός κόσμος, δεν έβρισκε.

Σε κάποια φάση, το 1932, θα καταφύγει στο ναυτικό. Δεν μπορούσε άλλο. Η αντιμετώπιση του κόσμου, του χαλούσε την ψυχική του υγεία. Ο «άγγελος» που ήταν κάποτε άρχισε να το στοιχειώνει. Σ’ ένα ταξίδι, στην Σιγκαπούρη, το 1937, γνωρίζει τον επαγγελματία παλαιστή Karl Pojello. Θα του μιλήσει για την επαγγελματική πάλη και θα τον πείσει να δοκιμάσει τις δυνάμεις του.

O Maurice, που δεν είχε τίποτα να χάσει, ταξιδεύει στην Αμερική, μαζί με τον Karl για εντατικές προπονήσεις. Εκεί, ο Paul Bowser, αναλαμβάνει να τον προμοτάρει. Του δίνει το προσωνύμιο «French Angel». Στον πρώτο κιόλας αγώνα, στις 24 Ιανουαρίου 1940, ο Maurice, δείχνει τις δυνατότητες του. Το στάδιο κατακλύστηκε από κόσμο. Όλοι ήρθαν να δουν το τέρας να παλεύει. Στο τέλος του αγώνα, ομάδα επιστημόνων, από το φημισμένο Harvard, του ζητάνε να μετρήσουν τις διαστάσεις του. Έκπληκτοι θα παραμείνουν, όλοι, ακόμη και ο ίδιος, όταν θα ανακαλύψουν ότι οι διαστάσεις του, είναι οι πλησιέστερες που βρέθηκαν ποτέ με τον άνθρωπο  Neanderthal. Το όλο θέμα γίνεται πρωτοσέλιδο. Αυτό είχε και αντίκτυπο στην καριέρα. Πλέον γίνεται ευρέως γνωστός στο κοινό.

O Maurice, τον Μάιο του 1940, θα κερδίσει τον τίτλο του World Heavyweight Championship. Για 19 μήνες θα παραμείνει αήττητος. Το 1945 θα καταφέρει να τον κερδίσει και για δεύτερη φορά. Του δίνεται η ευκαιρία να ταξιδέψει σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Γνωρίζει πολλούς ανθρώπους. Όσοι τον γνωρίζουν μένουν έκθαμβοι. Δεν πιστεύουν στα μάτια τους. Δεν μπορούν να καταλάβουν πως το τέρας, που βλέπουν στα ρινγκ, είναι ένας ευγενέστατος κύριος, με γλυκιά ψυχή, με κλίση στην ποίηση και την λογοτεχνία.

Προς τα τέλη του 40’ η υγεία του άρχισε την κατρακύλα. Αναγκάζεται, λόγω καρδιακών προβλημάτων, να σταματήσει να παλεύει. Το νοσοκομείο, άρχισε να γίνεται το δεύτερο του σπίτι. Οι γιατροί, του δίνουν ελάχιστο χρόνο ζωής. Η καρδιά του είχε μεγαλώσει πάρα πολύ. Στις 4 Σεπτεμβρίου το 54’, ο Maurice Tillet, θα χάσει τον «αγώνα». Λίγο νωρίτερα, την ίδια μέρα, πεθαίνει και ο καλός του φίλος Karl Pojello. Θα τους θάψουν και τους δυο στον ίδιο τάφο, στο Ιλινόις. Ο τάφος αναγράφει, «φίλοι που δεν τους χώρισε ούτε ο θάνατος».

Χρόνια αργότερα ο Maurice Tillet θα επανέλθει στο προσκήνιο. Ο χαραχτήρας κινουμένων σχεδίων, Shrek, του έμοιαζε καταπληκτικά. Όχι μόνο στην εμφάνιση αλλά και στον χαρακτήρα. Η εταιρεία παραγωγής, του Shrek, DreamWorks Animation ποτέ δεν παραδέχθηκε από πού εμπνεύστηκε ο πετυχημένος χαρακτήρας του. Βέβαια η ιστορία και οι εικόνες άλλα δείχνουν. Ο Maurice Tillet έστω και μεταθανάτια θα κερδίσει για δεύτερη φορά τις καρδιές του κόσμου μέσω κινουμένων σχεδίων.

Υ.Γ.

Ο Maurice Tillet, θα δώσει κίνητρο και σε άλλα άτομα, με το ίδιο πρόβλημα, να προσέλθουν στον χώρο της επαγγελματικής πάλης. Αξιοσημείωτες αναφορές είναι ο Andre The Giant και ο Big Show.

Maurice-Tillet-shrek-3maurice-tillet-the-real-world-shrek-4Life Mag 1939 - 3 Maurice Tilletlife-mag-1939-4-maurice-tillet10f6fqcDorian-Leigh-Maurice-Tillet-194540d8e0129efd81b01326565372297fa40f6f26521e9f7a8acd5bdbda9cbea60c2-maurice-tillet-shrek-roar-1365780811tilletshrek