URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Μακριά τα χέρια από τον Πολιτισμό – του Άντρου Γ. Καραγιάννη

Μακριά τα χέρια από τον Πολιτισμό – του Άντρου Γ. Καραγιάννη

Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει πλήξει αισθητά τον πολιτισμό και τις τέχνες, αφαιρώντας έτσι το δικαίωμα από τους πολίτες να παρακολουθούν και να λαμβάνουν μέρος αθρόα σε διάφορα πολιτιστικά δρώμενα. Η Κύπρος έχει μια μακροχρόνια παράδοση στον πολιτισμό, την οποία φέρουμε την ευθύνη ως Τοπικές Αρχές να συνεχίσουμε, παρ’ όλες τις δυσκολίες που προκύπτουν.

Ο Δήμος Δερύνειας καταφέρνει να διοργανώνει κάθε χρόνο αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις, αφουγκραζόμενος τις ανάγκες του κόσμου και του φιλόμουσου κοινού, παρά το γεγονός ότι δε διαθέτει πολιτιστικό λειτουργό. Κατά την περσινή πολιτιστική περίοδο τιμήσαμε τους Γιώργο Κοτσώνη, Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζιδάκι και αρκετούς άλλους καταξιωμένους μουσικοσυνθέτες, αξιοποιώντας τα δικά μας πολιτιστικά σύνολα και τους εθελοντές μέλη τους.

Υποδεχτήκαμε για πρώτη φορά τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, αλλά και το Διεθνές Φεστιβάλ ‘Κύπρια’, σ’ ένα κατάμεστο από κόσμο Δημοτικό Αμφιθέατρο. Καθιερώσαμε επίσης τις ανοικτές διαλέξεις για το κοινό, υπό τον τίτλο «Πανεπιστήμιο για Όλους», ενώ φιλοξενήσαμε το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και το Υπαίθριο Φεστιβάλ προβολής βραβευμένων ταινιών Κυπρίων σκηνοθετών στη Δερύνεια, αξιοποιώντας τους υπέροχους χώρους των Μουσείων μας.

Κατά τους χειμερινούς μήνες, η συχνότητα των πολιτιστικών μας εκδηλώσεων μειώνεται, λόγω έλλειψης Αίθουσας Πολιτισμού. Παρ’όλα αυτά, για τους σκοπούς διαλέξεων και άλλων παρουσιάσεων αξιοποιούμε τους χώρους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Αμμοχώστου και των κλειστών αιθουσών των σχολείων μας.

Στο φετινό προϋπολογισμό του Δήμου Δερύνειας έχουν γίνει μειώσεις δαπανών της τάξης του 15% για τις πολιτιστικές υπηρεσίες, κάτι που μας αναγκάζει να μειώσουμε τις εκδηλώσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να στηρίξει τον τομέα του πολιτισμού διαθέτοντας κονδύλια από τη νέα περίοδο 2014-2020, για επενδύσεις στον αναφερόμενο τομέα. Θα πρέπει, επίσης, να επενδύσουμε στην κουλτούρα και στο κοινωνικό πνεύμα αποσπώντας πόρους για τον πολιτισμό, που θα μπορούσαν να επενδυθούν στην αναβάθμιση των δημοτικών βιβλιοθηκών, ούτως ώστε να γίνουν και ηλεκτρονικά πιο προσβάσιμες στους χρήστες και να αξιοποιηθούν ως χώροι μελέτης, έρευνας και κοινωνικοποίησης.

Ο πολιτισμός έχει μεγάλη σημασία για την κοινωνία μας, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο και η παγοποίηση πολιτιστικών δρώμενων θα καταστήσει τους πολίτες αδρανείς και απαθείς. Η ενεργή συμμετοχή του κοινού στις Τέχνες και στον Πολιτισμό, αυξάνει το προσδόκιμο ζωής τους, τους καθιστά καινοτόμους και δημιουργικούς. Μέσω των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, οι ενεργοί πολίτες μπορούν να ενταχθούν πιο εύκολα στην τοπική κοινωνία, να ευαισθητοποιηθούν και να νιώσουν υπεύθυνοι για αυτήν, έτσι ώστε να συμβάλουν δραστικά στην επίλυση κοινωνικών προβλημάτων, αποκτώντας έτσι το συναίσθημα του χρήσιμου πολίτη. Ως μέτρο ενίσχυσης αυτής της δραστηριότητας  αλλά και ανταπόδοσής της, οι τοπικές αρχές θα πρέπει να παρέχουν άμεσα πολιτιστικές υπηρεσίες προς τον κόσμο, δίνοντας του πρόσβαση σε μουσεία, γκαλερί και εργαστήρια τέχνης, χώρους κοινωνικού αθλητισμού κ.ά. Σε μια δημοκρατική κοινωνία ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα στην πολιτιστική εμπειρία και η αειφορία του πολιτισμού θα πρέπει να ενισχυθεί από τη σωστή αντιμετώπιση, από μέρους του ευρύτερου κράτους.

Ο πολιτισμός δεν πρέπει να λείπει ούτε από την παγκόσμια ατζέντα. Η πολυπολιτισμικότητα μας δίνει το δικαίωμα ένταξης μας στην κοινωνία που εμείς επιθυμούμε κάνοντας τις δικές μας επιλογές.  Αν και ο κάθε πολίτης αποτελεί αυτόνομη μονάδα με ξεχωριστές προσωπικές προτιμήσεις, εντούτοις όλοι ανήκουμε στο ίδιο κοινωνικό σύνολο, όπου ο πολιτισμός αποτελεί τη βασική συνιστώσα της κοινωνικής ένταξης και αρμονικής συνύπαρξης διαφόρων ομάδων πληθυσμού.

Ο πολιτισμός έχει τις ρίζες του στην παράδοση διάφορων λαών και αποτελεί ένα από τους βασικούς πυλώνες αειφόρου ανάπτυξης, στη στρατηγική «Ευρώπη 2020». Ο Δήμος Δερύνειας καλείται υπό τις περιστάσεις να δώσει την ευκαιρία στην κοινωνία των πολιτών να εμπλακούν με καινοτόμες ιδέες στην οργάνωση του πολιτιστικού πλάνου των τοπικών αρχών κι έχει αποδείξει πως το καταφέρνει. Αυτό που απομένει είναι οι πολίτες να αδράξουν αυτές τις ευκαιρίες, να λάβουν ενεργό ρόλο σε αυτές τις πολιτιστικές δραστηριοποιήσεις και να επωφεληθούν από τα πολλαπλά προτερήματα αυτής της διαδραστικής τους ενασχόλησης.

Άντρος Γ. Καραγιάννης, Δήμαρχος Δερύνειας