URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Let’s Move! – της Στέλλας Ρουσσοπούλου

Let’s Move! – της Στέλλας Ρουσσοπούλου

Kαθημερινά γινόμαστε δέκτες πολλών προτροπών που σκοπό έχουν τη διατήρηση της καλής κατάστασης της υγείας μας, όπως είναι η άσκηση σε συνδυασμό με σωστή διατροφή, η “εγκατάλειψη” του τσιγάρου, η μη κατανάλωση ποτού και πολλές άλλες. Όταν όμως μία προτροπή, προέρχεται από την Michele Obama, σαφώς αποκτά άλλο κύρος!

Η Πρώτη Κυρία των Η.Π.Α λοιπόν, στρέφει το βλέμμα όλου του κόσμου στα παιδιά, και συγκεκριμένα στη διατροφή τους. Η καμπάνια που πρεσβεύει, τιτλοφορείται ως “Let’s move”. Η παιδική παχυσαρκία είναι αυτό που προβληματίζει τη Michele Obama και εκμεταλλευόμενη την αυξημένη δημοτικότητά της, προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο να αμβλύνει ένα πρόβλημα που ταλανίζει την σύγχρονη κοινωνία.

Πολλοί είναι οι γιατροί που χαρακτηρίζουν την παιδική παχυσαρκία το μεγαλύτερο πρόβλημα της Παγκόσμιας Υγείας. Το φαινόμενο αυτό, λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις στις Η.Π.Α. Συγκεκριμένα, από μελέτες που έγιναν σε παιδιά ηλικίας 5-17 μετά το 1990, πληροφορούμαστε ότι το ποσοστό της παιδικής παχυσαρκίας φθάνει στο 30% στη Β.Αμερική, στο 20% στην Ευρώπη, στο 15% στην Εγγύς και Μέση Ανατολή, στην Ασία και στην Αφρική στο 5%. Επιπροσθέτως, επισημαίνεται από τους ειδικούς ότι συνήθως τα παχύσαρκα παιδιά, γίνονται και παχύσαρκοι ενήλικες. Αυτό βέβαια έχει ως αποτέλεσμα να “βαραίνει” σημαντικά ο πληθυσμός της Γης και σε πολλές περιπτώσεις, η παχυσαρκία να αποτελεί αιτία θανάτου.

Στην αντίπερα όχθη, βρίσκονται όλοι οι φανατικοί καλοφαγάδες, ανά τον κόσμο. Κατά γενική ομολογία, η γαστρονομία κατά τον 21ο αιώνα έχει περάσει σε άλλο επίπεδο και δεν αφήνει παραπονεμένο ακόμη και τον πιο απαιτητικό-λιλιπούτειο ουρανίσκο. Στο μενού της σύγχρονής γαστρονομίας, συγκαταλέγεται και το junk food, από το οποίο και θέλγεται το παιδικό στομάχι. Και κάπως έτσι καταλήγουμε 1 στα 10 παιδιά, παγκοσμίως, να είναι παχύσαρκα.

Για αυτό λοιπόν, η Πρώτη Κυρία και ως μητέρα δύο κοριτσιών, καλεί μέσω της καμπάνιας “Let’s move” τον παιδικό και εφηβικό πληθυσμό να αλλάξει διατροφικές συνήθειες. Μέσα από αυτή την κίνησή της, θέλει να επισημάνει τα θετικά της υγιεινής διατροφής και της σωματικής άσκησης κατά την παιδική ηλικία. Το junk food, τα αναψυκτικά και όλες οι πολυαγαπημένες λιχουδιές των παιδιών, απαγορεύονται αυστηρά και κατηγορηματικά από την κυρία Obama.

Το “Let’s move” είναι μια εκστρατεία, εν μέσω της οποίας γίνονται πολλές ενέργειες, όπου η πρέσβειρά της με σκοπό να αναδείξει την πληθώρα επιλογών για υγιεινή διατροφή, έχει διαμορφώσει ένα δικό της λαχανόκηπο στον Λευκό Οίκο με περισσότερα από 30 είδη λαχανικών. Πρόσφατα μάλιστα, ανέβασε ένα βίντεο στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter για την ενίσχυση της καμπάνιας. Στο βίντεο, η Πρώτη Κυρία, εμφανίζεται χορεύοντας στους ρυθμούς του Αμερικάνου ράπερ Lil Jon, ενώ κρατά στο χέρι της ένα γογγύλι. Η ίδια λέει στο βίντεο “Turnip for what?”, δηλαδή “Γογγύλι γιατί;”.

“Turnip for what?”, αναρωτιέται η Michele Obama και όλοι εμείς θα πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στις μη υγιεινές διατροφικές συνήθειες των παιδιών. Ας σταματήσουμε να “πλάθουμε” εύσωμα, μη ενεργητικά παιδιά. Ας τα προτρέψουμε να διαπεράσουν τα όρια της τηλεόρασης, του υπολογιστή και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, να σηκωθούν από τους βολικούς καναπέδες…να τρέξουν, να παίξουν και ακόμη καλύτερα να ασχοληθούν με τον αθλητισμό.

Let’s move, λοιπόν!

Η Στέλλα Ρουσσοπούλου είναι φοιτήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

9FA06B92-8F05-40FC-A76D-B8DEDDB6C2D1_mw1024_s_n