URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Κλείσε τα παντζούρια και βγες εξω! – Της Βέρας Κοσμά

Κλείσε τα παντζούρια και βγες εξω! – Της Βέρας Κοσμά

Όσο θυµάµαι τη ζωή µου έλεγα πως είµαι καλοκαιρινός τύπος. Και συνεχίζω να το λέω. Αλλιώς λειτουργώ όταν η µέρα είναι µεγάλη, όταν κάθοµαι στην παραλία µε τη µαργαρίτα στο χέρι και όταν όλα τα εστιατόρια και οι καφετέριες µεταφέρονται σε εξωτερικούς χώρους και αυλές µακριά από την κλεισούρα του χειµώνα.

Πώς όµως καταφέρνω να περνάω τόσο ωραία καλοκαίρια, ειδικά όταν βλέπω πολλούς γύρω µου να τα περνάνε σαν «ένα ακόµη τρίµηνο» µε λίγη θάλασσα;

Κάποιοι φέτος µε είχαν ρωτήσει αν τελικά τα καλοκαίρια µου είναι όπως τα φανταζόµουν και αν συνεχίζω να πιστεύω πως αυτή είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου. Η αλήθεια είναι πως µεγάλωσα µε την ιδέα ότι θα δουλεύω όλη τη χρονιά και το µήνα Αύγουστο θα περιπλανιέµαι στα γραφικά σοκάκια των ελληνικών νησιών µε καλό, παραδοσιακό φαγητό συνοδευόµενο πάντα µε ένα ποτήρι κρασί ή ούζο ζώντας στιγµές ξεγνοιασιάς και απόλαυσης. Τα τελευταία καλοκαίρια όµως µε τον ένα ή τον άλλο τρόπο ασχολήθηκα µε τον τοµέα του τουρισµού και αυτό σηµαίνει καθόλου διακοπές για τους µήνες αυτούς.

Εντάξει, δεν είναι ότι θα είχα πρόβληµα να παραµείνω στο αρχικό µου σχέδιο και να κάνω αυγουστιάτικες διακοπές αλλά το να δουλεύεις σε ένα τουριστικό µέρος, όπως η Αγία Νάπα και ο Πρωταράς, είναι σαν να ταξιδεύεις σε µια άλλη χώρα και να έρχεσαι σε επαφή µε άτοµα που είναι κεφάτα, φιλικά, ευδιάθετα και που σε καµία άλλη περίπτωση για διάφορους λόγους δε θα γνώριζες ποτέ. Αυτό το συναίσθηµα νοµίζω το νιώθουν όλοι όσοι ασχολούνται µε το συγκεκριµένο τοµέα. Όταν δουλεύεις εδώ, έχεις µια αίσθηση ελευθερίας. Η ζωή σου εκ των πραγµάτων δεν µπορεί να γίνει ρουτίνα, όλο και κάτι διαφορετικό θα συµβαίνει κι έτσι είναι αδύνατον να νιώσεις εγκλωβισµένος σε µια πραγµατικότητα που δε σε καλύπτει.

Καταρρίπτοντας εποµένως τη θεωρία ότι η δουλειά τον Αύγουστο είναι σκλαβιά, παραµένω στην αρχική µου άποψη: «Σαν το καλοκαίρι δεν έχει» κι αν διαβάζει το άρθρο µου κάποιος από Λευκωσία: «Σαν το καλοκαίρι εν έσιει». Έτσι για να µιλάµε την ίδια γλώσσα.

Και επειδή ο καλός Θεούλης ξέρει αυτή µας την αγάπη, κυρίως για τον Αύγουστο, προνόησε και φέτος µας στέλνει πέντε Παρασκευές, πέντε Σάββατα και πέντε Κυριακές. Αυτό το φαινόµενο, λένε, συµβαίνει µόνο κάθε 823 χρόνια. Οι τελευταίοι άνθρωποι που έζησαν το φαινόµενο είναι νεκροί και εµείς θα έχουµε την ευκαιρία να το ζήσουµε φέτος. Αυτό σηµαίνει περισσότερα ρεπό, περισσότερες έξοδοι, περισσότερα µπάνια και περισσότερα διήµερα.

Είτε εργάζεσαι είτε όχι, το καλοκαίρι πάντα υπάρχει λίγος χρόνος για χαλάρωση και διασκέδαση, αν το θελήσουµε. ∆ική µου συµβουλή; Πάρε µαζί σου τα αγαπηµένα σου άτοµα, άφησε το κινητό στο σπίτι και απόλαυσε τον Αύγουστό σου. Μην µπεις σε facebook, twitter και instagram. Βγάλε λιγότερες σέλφι και µην κάνεις check in πουθενά. Το µήνα Αύγουστο ζήσε πρώτα για εσένα και µετά για τους άλλους. Ακόµη εδώ είσαι; Κλείσε τα παντζούρια και βγες έξω. Για πες; Πού θες να πας;