URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Κερδίσαμε τον σεβασμό που μας άξιζε!

Κερδίσαμε τον σεβασμό που μας άξιζε!

Ο Γιώργος Κοσµά ανέλαβε πριν µερικούς µήνες το τιµόνι της ποδοσφαιρικής οµάδας της Αγίας Νάπας και κατέκτησε ένα στόχο που φάνταζε ακατόρθωτος. Ιδιαίτερα σοβαρός, µε µια σιγουριά για το τι θέλει και τι σκέφτεται να κάνει στην οµάδα που ανέλαβε κατάφερε να διατηρήσει την Αγία Νάπα στην Α’ κατηγορία για δεύτερη συνεχόµενη χρονιά.

Παίρνοντας τα πράγµατα από την αρχή, τι ήταν αυτό που σας έκανε να συνεργαστείτε µε την οµάδα της Αγίας Νάπας;
Παρακολουθώντας την οµάδα της Αγίας Νάπας στα πρώτα παιχνίδια του πρωταθλήµατος Α’ κατηγορίας είχα εντοπίσει ότι µέσα στην οµάδα υπάρχουν ποιοτικοί ποδοσφαιριστές και πως µε καλή οργάνωση θα µπορούσε να αλλάξει εικόνα, προς το καλύτερο. Ότι θα µπορούσε να παίξει καλό, οργανωµένο και ελκυστικό ποδόσφαιρο. Αυτός ήταν ο κυριότερος λόγος που µε έκανε να θέλω να συνεργαστώ µε τον Αθλητικό Όµιλο Αγίας Νάπας F.C. Ήταν µία µεγάλη πρόκληση για µένα και τους συνεργάτες µου να συνεργαστούµε µε µία οµάδα που όλοι την είχαν ξεγραµµένη.

Συναντήσατε κάποιες δυσκολίες όταν αναλάβατε;
Μπορώ να πω ότι υπήρξαν κάποιες δύσκολες στιγµές, όµως η θετική σκέψη και το οµαδικό πνεύµα που είχαµε τις σκέπαζε όλες. Με πολλή πίστη και θέληση ξεκινήσαµε µια πολύ δύσκολη προσπάθεια µε στόχο να κρατηθεί η οµάδα µας στην Α’ κατηγορία.

Υπήρξαν άτοµα τα οποία σας αµφισβήτησαν;
Αυτό δεν µπορώ να το γνωρίζω. Σίγουρα όµως ο καθένας µε τη δική του προσωπική κρίση µπορεί να παραδέχεται ή να αµφισβητεί κάποιον προπονητή ή ποδοσφαιριστή. Για εµένα η κάθε θέση είναι σεβαστή.

Οι παίκτες πώς δέχτηκαν τον νέο τους προπονητή;
Με την έναρξη των προπονήσεων µαζί µε τους συνεργάτες µου, προσπαθήσαµε να ανεβάσουµε άµεσα την αυτοπεποίθηση των ποδοσφαιριστών και να τους µεταφέρουµε τη δική µας πίστη και θέληση για µια νέα αρχή. Οι ποδοσφαιριστές αντέδρασαν πολύ θετικά από την πρώτη µας µέρα στη δουλειά, προσπαθώντας ο καθένας ξεχωριστά και όλοι µαζί να ενώσουν µαζί µας τη δύναµή τους.

Τι στοιχεία κρατήσατε και τι αλλάξατε µε την ανάληψη των καθηκόντων σας;
Το πρώτο πράγµα που κάναµε αναλαµβάνοντας την οµάδα ήταν να αναστηλώσουµε το ηθικό των ποδοσφαιριστών και να τους δώσουµε την υποστήριξη που χρειάζονταν για ένα νέο ξεκίνηµα. Με την καλύτερη δυνατή προσέγγιση προσπαθήσαµε να τους µεταφέρουµε την πίστη µας για θετικά αποτελέσµατα. Μέσα από σκληρή προσπάθεια και οργάνωση θέλαµε νωρίς να περάσουµε τη δική µας φιλοσοφία. Για τον τρόπο του παιχνιδιού της οµάδας µας και τον τρόπο αντιµετώπισης του κάθε αντιπάλου ξεχωριστά.

Ποια είναι η προπονητική σας φιλοσοφία;
Ως προπονητής βασίζοµαι πολύ στην οµαδική προσπάθεια. Το ποδόσφαιρο είναι ένα οµαδικό παιχνίδι και όλοι όσοι βρίσκονται στο δυναµικό της οµάδας, Προπονητές – Ποδοσφαιριστές – ∆.Συµβούλιο πρέπει οπωσδήποτε να βάζουν την οµάδα πάνω από τον εαυτό τους.

Ποια στοιχεία κατά την άποψή σας πρέπει να έχει ένας καλός προπονητής; Ποιος προπονητής είναι το πρότυπό σας;
Για εµένα προσωπικά καλός προπονητής είναι αυτός που ξέρει τον τρόπο να παίρνει θετικά αποτελέσµατα. Κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες εργασίας να µπορεί να αντέχει την πίεση ως προς τους στόχους της οµάδας. Ένα πολύ σηµαντικό στοιχείο που θα πρέπει να έχει ένας καλός προπονητής είναι να µπορεί επίσης να διαχειριστεί σωστά όλα τα µέλη της οµάδας, κάνοντάς τους να νιώθουν ασφάλεια και σιγουριά για την προσπάθεια. Άλλα στοιχεία βεβαίως που θα πρέπει να έχει ένας προπονητής είναι µεθοδικότητα, οργάνωση, δυναµισµό, πειστικότητα, δηµιουργικότητα και τέλος να είναι δίκαιος. Πρότυπό µου ο Jose Mourinho.

Στην Κύπρο έχουµε καλούς προπονητές; Ποια η άποψη σας για τους ξένους προπονητές;
Βέβαια υπάρχουν καλοί προπονητές. Χρειάζεται όµως να τους δοθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες αλλά και ο χρόνος να δουλέψουν, για να δείξουν τις ικανότητές τους. Πρέπει να εµπιστεύονται οι οµάδες τους προπονητές τους και να τους στηρίζουν µε τον σωστό τρόπο. Όσο για τους ξένους προπονητές που έρχονται στην Κύπρο, µπορώ να πω ότι πέρασαν κατά καιρούς καλοί προπονητές από τα πρωταθλήµατά µας. Είµαι της άποψης ότι δεν υπάρχουν διαφορές από αυτούς τους συναδέλφους φτάνει, όπως είπα, να δίνεται πίστωση χρόνου στον προπονητή, για να µπορέσει να περάσει ο καθένας αυτά που ξέρει µέσα στην οµάδά του.

Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένας ποδοσφαιριστής για να κεντρίσει το ενδιαφέρον σας;
Αυτό εξαρτάται βεβαίως από τη θέση του ποδοσφαιριστή, όµως µου αρέσουν οι ποδοσφαιριστές που έχουν καλή τεχνική κατάρτιση, που έχουν δυναµισµό στο παιχνίδι τους και που γνωρίζουν τα καθήκοντα τακτικής, βάση της θέσης που αγωνίζονται. Ένα άλλο σηµαντικό χαρακτηριστικό είναι οπωσδήποτε ο χαρακτήρας του ποδοσφαιριστή.

Η κακή ψυχολογία σ’ έναν παίκτη αποτελεί δικαιολογία;
Μονολεκτικά ναι! Και εξηγώ ότι ένας ποδοσφαιριστής που µπαίνει στο γήπεδο για αγώνα µε κακή ψυχολογία σίγουρα δεν µπορεί να αποδώσει τα αναµενόµενα. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο ο προπονητής πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζει την ψυχολογική κατάσταση των ποδοσφαιριστών τους κάθε στιγµή.

Ποιες µεθόδους χρησιµοποιείτε για να πετύχετε την κατάλληλη ψυχολογία ενός αθλητή;
Συνεχής επαφή µε τους ποδοσφαιριστές, σωστή επικοινωνία, προσωπικές συναντήσεις, οµαδικές συναντήσεις, υποστήριξη ποδοσφαιριστών, εµπιστοσύνη και σεβασµό.

Μετά από µια πετυχηµένη σεζόν θεωρείτε ότι πετύχατε τον αρχικό σας στόχο ως προπονητής της Αγίας Νάπας;
Πετύχαµε ένα στόχο που για πολλούς φάνταζε ακατόρθωτος. Όταν καταφέρνεις να εκπληρώνεις τους στόχους της οµάδας που εργάζεσαι, σίγουρα νιώθεις ικανοποίηση για το τελικό αποτέλεσµα. Επαναλαµβάνω όµως, η δουλειά είναι οµαδική. Χάρη στη σωστή συνεργασία µε τους συνεργάτες µου, τους ποδοσφαιριστές και το ∆ιοικητικό Συµβούλιο ο στόχος επιτεύχθηκε. Εδώ θέλω να ευχαριστήσω τους στενούς συνεργάτες µου στην προπονητική οµάδα Σάββα Θεοδώρου, Αντώνη Μέρτακκα, Αντώνη Κλέφτη, Γεώργιο Σταύρου, Μάριο Κυριακίδη. Ευχαριστώ επίσης τον πρόεδρο Θανάση Γιασουµή και όλο το ∆ιοικητικό Συµβούλιο για τη στήριξη και τον καλό µου φίλο, Χριστάκη Αντωνίου, για την κάθε του βοήθεια.

Τι να περιµένουµε από εσάς και από την Αγία Νάπα για την επόµενη ποδοσφαιρική σεζόν;
Κάθε νέα σεζόν αποτελεί µια νέα πρόκληση. Σίγουρα η Αγία Νάπα θα είναι και πάλι ανταγωνιστική προσπαθώντας να παίζει καλό, οργανωµένο και ελκυστικό ποδόσφαιρο.