URBAN.CULTURE.MAGAZINE

“Καίει, καίει” – Η αληθινή ιστορία πίσω από το “κοριτσάκι της ναπάλμ” (vid) – Του Χρίστου Κυριάκου

“Καίει, καίει” – Η αληθινή ιστορία πίσω από το “κοριτσάκι της ναπάλμ” (vid) – Του Χρίστου Κυριάκου

«Οι περισσότεροι άνθρωποι ξέρουν τη φωτογραφία μου, αλλά πολύ λίγοι γνωρίζουν για τη ζωή μου. Είμαι τόσο ευγνώμων που μπορώ να δεχτώ την εικόνα ως ένα ισχυρό δώρο. Τότε, μπορώ να πορευτώ μαζί της για την ειρήνη».

Την είχε δει να τρέχει γυμνή στον δρόμο. Μαζί με άλλα παιδιά. Όλα κατατρομαγμένα, φοβισμένα. Ζήταγαν βοήθεια. Το κορμί τους, όλο εγκαύματα. Οι βόμβες ναπάλμ τους κατέστρεψαν το δέρμα. Η χημική λάβα τους “έτρωγε” την σάρκα. Το θέαμα ήταν απαίσιο. Εκείνο το κοριτσάκι όμως, ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση. Μύριζε καμένο κρέας. Ανθρώπινο κρέας. Αυτός, ο Huynh Cong “Nick” Ut, ήταν απλά ένας φωτογράφος. Ένας ρεπόρτερ πολέμου. Δεν μπορούσε άλλο να βλέπει, άπραγος. Έσπευσε να βοηθήσει το κοριτσάκι. Πρώτα αυτήν και μετά τους άλλους. Το κορμάκι της έδειχνε ότι δεν μπορεί να αντέξει. Πριν την πλησιάσει, λιποθύμησε.

Το ημερολόγιο έδειχνε 8 Ιουνίου 1972. Το Trang Bang, μικρό χωριό στο Νότιο Βιετνάμ, έγινε “γης μαδιάμ”. Οι αμερικάνικες ναπάλμ έκαψαν τα πάντα. Καμένα πτώματα παντού. Ο “Nick” Ut την πήγε στο πιο κοντινό νοσοκομείο. Επικρατούσε πανικός. Πτώματα παντού. Ο γιατρός που τον εξυπηρέτησε του το είπε κοφτά. “Η μικρή δεν βγάζει την μέρα”. Έφυγε κλαίγοντας. Πίστεψε ότι δεν τα κατάφερνε. Τις επόμενες μέρες μουρμούριζε συνεχώς, “πέθανε στα χέρια μου”.

Οι φωτογραφίες του Huynh Cong “Nick” Ut κυκλοφόρησαν παντού. Όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έδειχναν εικόνες που απεικόνιζαν την φρίκη του πολέμου. Ο κόσμος, έντρομος, επικεντρώθηκε σε μια εικόνα. Στο κοριτσάκι. Αυτό που τρέχει γυμνό. Όλη η υφήλιος μιλάει για το κοριτσάκι στην φωτογραφία. Το ονόμασαν κιόλας, “το κοριτσάκι της ναπάλμ”.

Η μικρή Βιετναμέζα έδειξε πολύ σκληρή για να πεθάνει. Η Kim Phuc , όπως ήτανε το όνομα της, θα μείνει στο νοσοκομείο για 14 μήνες. Εκεί, θα αντέξει υπομονετικά στα 17 χειρουργεία που της υποβλήθηκαν. Με πόνο και υπομονή θα βγει ζωντανή. Θα φύγει απ’ το νοσοκομείο με πολλά ενθύμια στο σώμα της. Μόνο η καρδούλα της έμεινε ανέπαφη.

Θα προσπαθήσει να ζήσει μια νορμάλ ζωή. Όπως όλα τα παιδιά του κόσμου. Η φωτογραφία, που την απεικόνιζε να τρέχει γυμνή, θα την στιγματίσει. Οι αρχές της χώρας της, δεν την άφηναν ήσυχη. Την είχαν για εργαλείο προπαγάνδας. Άγνωστοι δημοσιογράφοι, απ’ όλο τον κόσμο, ήθελαν μια συνέντευξη μαζί της. Έστω μια φωτογραφία, απ’ τα ενθύμια που είχε στο κορμί της. Μέσω αυτών των ρεπόρτερ, ο “Nick” Ut, μαθαίνει ότι είναι ακόμη ζωντανή. Η Kim όμως, ένιωθε απαίσια. Θα προτιμούσα να είχα πεθάνει έλεγε παραπονεμένα. Ήθελε να ξεφύγει απ’ όλα αυτά.

Προσπάθησε να φοιτήσει Ιατρική στο Βιετνάμ αλλά δεν μπορούσε. Δεν την άφηναν. Έφυγε για την Κούβα όπου θα γραφτεί ξανά σε πανεπιστήμιο και θα συνεχίσει τις σπουδές της. Εκεί θα γνωρίσει τον Bui Huy Toan. Απ’ τους λίγους που αγνόησαν τα σημάδια της και την αγάπησαν αληθινά. Το 1992 θα παντρευτούν. Σ’ ένα ταξίδι τους στην Ρωσία, αποφασίζουν να μην επιστρέψουν ποτέ. Ο Καναδάς της πρόσφερε πολιτικό άσυλο. Σιγά-σιγά άρχισε να φτιάχνει την ζωή της.

Στον Καναδά ένιωθε ελεύθερη. Ήθελε να χρησιμοποίηση την εικόνα που την στιγμάτισε. Αυτή την φορά όμως για καλό σκοπό. Για ένα καλύτερο μέλλον, στα παιδιά-θύματα πολέμου. Το 1997 δημιούργησε στις Η.Π.Α. την οργάνωση Kim Phuc Foundation. Σε μια από τις πολλές διαλέξεις της, κατάφερε να ανταμωθεί ξανά με τον ήρωα της, τον Huynh Cong “Nick” Ut.

Χρόνια μετά, το 2004, η Kim θα επανέλθει στο προσκήνιο. Ο Bansky, ένας αγνώστου στοιχείων καλλιτέχνης του γκράφιτι, θα την αποθανατίσει σε ένα τοίχο στην Αμερική. Όχι μονάχη της αλλά με ακόμα δυο άτομα που την κρατάνε απ’ το χέρι. Τον Mickey Mouse και τον Ronald McDonald. M’ αυτό ο Bansky θα καταφέρει να δείξει πως ζούσαν τότε, τα μικρά παιδιά στην Αμερική και πώς ζούσαν αυτά στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Σήμερα, εν έτη 2014, η Kim Phuc, είναι 51 ετών και μάνα δύο αγοριών. Ποτέ της δεν σταμάτησε να αγωνίζεται για τα παιδιά που πέφτουν θύματα των ακραίων πολέμων. Η φωτογραφία, της έκανε την ζωή μαρτύριο, την κούρασε, την δοκίμασε όσο τίποτα και στο τέλος της έδωσε την ελευθερία που τόσο αναζητούσε. Χωρίς κανένα πάθος και μίσος κατάφερε να δημιουργήσει τόσα πολλά στην ζωή της δείχνοντας έτσι το μεγαλείο της ψυχής της. Η ναπάλμ δεν κατάφερε να την κάψει. Έμεινε ανέπαφη, αγνή. Μέχρι σήμερα δίνει διαλέξεις και βοηθάει τα παιδιά θύματα των πολέμων

856402-kim-phuc4296987-6487399275587832Kim_Phuc-526x659Kim-as-a-national-symbol-of-warmb-kimphucpart4-130920_M_852x480_2407701253tumblr_n0341u0tvz1s7e5k5o1_500