URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Κάνε κάθε στιγμή να μετράει! – της Βέρας Κοσμά

Κάνε κάθε στιγμή να μετράει! – της Βέρας Κοσμά

Πολλές φορές, κάποια χρονικά διαστήµατα φαίνονται αιώνια. Η αλήθεια όµως είναι ότι ο χρόνος τρέχει κατά τρόπο που ούτε να ελέγξουµε µπορούµε, ούτε να του δώσουµε την παραµικρή δυνατότητα παράτασης.

Μεγάλο ρόλο για τις σηµερινές µου σκέψεις παίζει το γεγονός ότι σβήνω ακόµη ένα κεράκι στην τούρτα µου, ακόµη ένα καλοκαίρι.Ακόµη ένας χρόνος ζωής φεύγει. Ακόµη µια χρονιά χωρίς τακτοποιηµένη ζωή, χωρίς ξεκάθαρους στόχους. Και όλοι να µε βοµβαρδίζουν µε ευχές για το πώς θα ήθελαν οι ίδιοι να µε δουν.

Είναι τα γενέθλιά µου… Κάθοµαι στα παραθαλάσσια στέκια µας, µε ανθρώπους δικούς µου αγναντεύοντας ότι αγαπώ περισσότερο, τη θάλασσα. Υπό τον ήχο της θάλασσας µπορώ να κάνω την πιο ειλικρινή αυτοκριτική µου. Είναι η ευκαιρία µου να σκεφτώ τουλάχιστον το παρελθόν µου, να σκεφτώ τους ανθρώπους µε τους οποίους ήρθα σε αντιπαράθεση, επειδή ήταν στ’ αλήθεια τοξικοί, και άλλους από τους οποίους αποµακρυνθήκα χωρίς λόγο.

Ο χρόνος περνάει… Στην τελική αυτό που µένει είναι οι όµορφες στιγµές. Γιατί τις αρνητικές στιγµές µε κάποιο µαγικό τρόπο τις ξεχνάµε. Τις αποσύρουµε από το µυαλό µας, είναι λες και δε συνέβησαν ποτέ. Αυτό που αναρωτιέµαι είναι αν αξιοποιώ τον χρόνο µου, όπως πρέπει. Τον µεταχειρίζοµαι, όπως του αξίζει; Του δείχνω τον πρέποντα σεβασµό; Ώρες ώρες, µέρες µέρες... Αυτό δείχνει αφενός την αδυναµία της ανθρώπινης φύσης και αφετέρου την αλαζονεία να πιστεύουµε ότι θα έχουµε για πάντα το χρόνο µε το µέρος µας.

Σ’ αυτό το άρθρο δεν έχω σκοπό να αραδιάσω ένα σωρό συµβουλές για το πώς πρέπει να ζει ο καθένας τη ζωή του. Ούτε έχω πάθει κρίση ηλικίας. Αυτό που σκέφτοµαι όµως είναι πως οφείλουµε να κάνουµε κάθε στιγµή να µετράει. Όσο κλισέ αν ακούγεται, το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν, το µέλλον αβέβαιο και έχουµε µόνο το παρόν για να ζήσουµε.

Υπολογίζεται ότι κάθε άνθρωπος ξοδεύει µία ώρα ανά οκτάωρο σκεπτόµενος το µέλλον του και τρεις ώρες την ηµέρα για να ονειρευτεί πως θα ήθελε να είναι, ενώ δεν ξέρει τι του ξηµερώνει. ∆εν λέω… καλοί οι στόχοι, σε βοηθάνε να πας παρακάτω. Το ζητούµενο, όµως, είναι τι είδους σκέψεις κάνεις, τι δράσεις αναλαµβάνεις αλλά και πώς η ζωή φέρνει κάποιες καταστάσεις. Σκεφτείτε πόσες φορές ονειρευτήκατε το µέλλον σας και πόσες φορές έγινε όπως το ονειρευτήκατε. Πόσο δίκαιο έχουν όταν λένε πως: «Όταν ο άνθρωπος κάνει όνειρα, ο Θεός γελάει».

Η καθηµερινότητα είναι σκληρή και αφήνει ελάχιστα περιθώρια για αποκλίσεις. Το µόνο που µπορούµε να κάνουµε είναι να την αντιµετωπίσουµε µε χιούµορ. Τίποτα δεν έρχεται όπως το θέλουµε. ∆εν έχω ξεκάθαρους στόχους… Ε και; Και όταν είχα τι έγινε; ∆εν ξέρω τι θέλω να κάνω στη ζωή µου, αλλά ό,τι κι αν κάνω θέλω να το κάνω καλά. Για τα υπόλοιπα η ζωή ξέρει…

Μπαίνει ο Αύγουστος, ο τελευταίος µήνας του καλοκαιριού. ∆ιάλεξε τους πιο σοβαρούς και πιο σηµαντικούς ανθρώπους της ζωής σου, πέρασε όσο καλύτερα µπορείς, κάνε ό,τι σε ευχαριστεί, ξεκουράσου, χαλάρωσε, παραδόσου στην καρδιά σου και πρόσθεσε στιγµές στο ενεργητικό σου. Εσύ τις δηµιουργείς, το ξαναείπαµε.

Βέρα Κοσµά, 
∆ιευθύντρια Σύνταξης