URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Υπήρξε αληθινή αγάπη στον Τιτανικό;

του Χρίστου Κυριάκου

Υπήρξε αληθινή αγάπη στον Τιτανικό;

Είναι ευρέως διαδεδομένο, ότι η διάσημη χολιγουντιανή ταινία “Titanic” (Τιτανικός), βασίστηκε σε αληθινά γεγονότα. Για παράδειγμα, ο ιερέας που εξομολογούσε τους πιστούς αλλά και οι μουσικοί που έπαιζαν μέχρι την τελευταία στιγμή, υπήρξαν στα αλήθεια, δεν ήταν αποκύημα της φαντασίας του σκηνοθέτη James Cameron. Βέβαια αυτό που θυμούνται όλοι απ’ την ταινία, ήταν ο έρωτας του Jack Dawson (LeonardoDiCaprio) και της Rose De Witt Bukater (KateWinslet) που εν μέρει, ήταν και αυτός αληθινός.

Η ιστορία ξεκινάει το 1974, όταν ο Emilio Portaluppi ήταν ήδη 92 χρονών. Την τότε εποχή, εξιστορούσε την ζωή του στον συγγραφέα, Claudio Bossi,που συνέλλεγε πληροφορίες για το μοιραίο γεγονός του Τιτανικού.

Η ζωή του Emilio Portallupi, “ξεκίνησε” απ’ το χωριό Arcisate του Varese, της Ιταλίας, όπου γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου του 1881. Από μικρός, ασχολήθηκε με το κόψιμο της πέτρας, μέχρι που έγινε λαμπρός τεχνίτης, για τα δεδομένα της εποχής. Τον Μάρτιο του 1903, θα φύγει απ’ την Ιταλία με προορισμό την Αμερική. Εκεί εργάστηκε για διάφορες εταιρείες, δείχνοντας το σπάνιο ταλέντο του. Η φήμη του, σαν τεχνίτης, μεγάλωσε ιδιαίτερα, μέχρι που τον προσκαλούν να εργαστεί για την ανοικοδόμηση του λαμπρού κτιρίου, του New York Stock Exchanging Building. Καθώς ήταν στην Αμερική θα παντρευτεί την Enrichetta Bessorli όπου μαζί θα αποκτήσουν και ένα κορίτσι.

Ο John Jacob Astorο 4ος, όπου εμφανίζεται κιόλας στην ταινία, ως ο πιο πλούσιος του πλοίου, βλέπει την δουλειά του Emilio και τον καλεί σε ένα απ’ τα σπίτια που είχε, στο Newport του Rhode Island, για να δουλέψει στην ανακαίνιση του. Εκεί, ο Emilio θα γνωρίσει και την γυναίκα του, την Madeleine, που επίσης εμφανίζεται στην ταινία. Όπως φάνηκε αργότερα, το φλερτ μεταξύ του Emilio και της Madeleine ξεκίνησε απο τότε.

Το 1910 ο Emilio Portaluppi θα χωρίσει με την γυναίκα του. Μέρες αργότερα, αυτή και η κόρη του θα φύγουν για την Ιταλία. Ένα χρόνο μετά, αποφασίζει να φύγει και αυτός για την Ιταλία προκειμένου να επισκεφτεί την οικογένεια του. Αφού “έκοψε” το εισιτήριο, θα λάβει ένα περίεργο τηλεγράφημα απ’ την οικογένεια Astor. Τον προσκαλούσε να ταξιδέψουν μαζί με το πλοίο του Τιτανικού, προκειμένου να συζητήσουν για θέματα δουλειάς.

Ο Emilio δεν θα αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη και ταξιδεύει μέχρι την Αγγλία όπου απ’ εκεί θα έφευγε το πλοίο. Εξάλλου θα έβλεπε ξανά την Madeleine. Θα επιβιβαστεί στο πλοίο με εισιτήριο δεύτερης διαλογής όπως ακριβώς και ο DiCaprio στην ταινία. Επίσης, στις 14 Απριλίου του 1912, την νύκτα που θα γίνει το μοιραίο, θα δειπνήσει με τους επίσημους, σαν επίτιμος καλεσμένος των Astor, όπως ακριβώς στην ταινία.

Όταν το πλοίο θα βυθίζεται ο John Jacob Astor δεν θα τα καταφέρει να επιζήσει εν αντιθέτει με την γυναίκα του και τον Emilio που καταφέρνουν να σωθούν. Ο Emilio ήταν ο ένας απ’ τους τέσσερις επιβάτες, που κατάφεραν να μείνουν ζωντανοί, μετά από αρκετές ώρες στα παγωμένα νερά.

Ο Emilio σαν σωστός κύριος αρνήθηκε να μιλήσει για την μετέπειτα πορεία της σχέσης τους, αρνούμενος όλα τα σενάρια. Όσον αφορά την Madeleine, θα παντρευτεί ακόμη δύο φορές πριν πεθάνει στις 27 Μαρτίου του 1940. Ο Emilio, που θα πολεμήσει και στον Α’ Παγκόσμιο, θα παντρευτεί και αυτός ακόμη δυο φορές ασχέτως ότι νομικά δεν χώρισε ποτέ την πρώτη του γυναίκα. Στις 18 Ιουνίου 1974, λίγες μέρες μετέπειτα που έδωσε την συνέντευξη θα αφήσει την τελευταία του πνοή, έτσι κανείς δεν έμαθε τι απέγινε μεταξύ των δύο.