URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Υπεράνω ρατσισμού – του Χρίστου Κυριάκου

Υπεράνω ρατσισμού – του Χρίστου Κυριάκου

Μαζεύτηκαν όλοι στον χώρο που συμφώνησαν. Μετά από οδηγίες του “προϊσταμένου” άρχισαν να φοράνε τις περίεργες στολές τους. Κάτασπροι τήβεννοι με ψηλά καπέλα σε σχήμα κώνου. Μετέπειτα άρχισαν να μιλάνε αναμεταξύ τους για τιμή, θάρρος, υποχρέωση και άλλα τέτοια. Έβριζαν κιόλας για να “ντοπαριστούν” περισσότερο με μίσος. Βγήκαν στον δρόμο και κινήθηκαν προς το μέρος της διαδήλωσης.

Ο χώρος συγκέντρωσης τους, ήταν η πόλη Ann Arbor, του Michigan των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Ο κόσμος που τους έβλεπε άρχιζε να τους γιουχαΐζει, να τους βρίζει. Τους φώναζαν να φύγουν απ’ την πόλη τους. Δεν είστε αποδεκτοί εδώ φώναξε ένας και τους πέταξε μια πέτρα. Αυτοί, περίπου δεκαπέντε άτομα, συνέχισαν ακάθεκτοι την πορεία τους. Σε κάποια φάση η αστυνομία τους σταμάτησε. Με τον τηλεβόα τους φώναξε “Η οργάνωση της Κου Κλουξ Κλαν παρακαλώ όπως μην προχωρήσει άλλο”.

pic1

Στην αντίπερα όχθη υπήρχε πλήθος κόσμου που με πλακάζ και πανό τους φώναζαν να φύγουν. Στο πλήθος, υπήρχαν άτομα που κρατούσαν μικρόφωνα και οργάνωναν το πλήθος που φώναζε συνθήματα αντιρατσιστικά και τραγούδια ενότητας. Η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη αλλά η αστυνομία έλεγχε την κατάσταση.

Σε κάποια φάση ακούστηκαν απ’ τα μεγάφωνα ότι στο πλήθος υπήρχε ένας απ’ αυτούς. Αμέσως όλοι άρχισαν να γυρνούν δεξιά και αριστερά προσπαθώντας να τον βρουν. Σε ελάχιστα δευτερόλεπτα τον εντόπισαν. Ήταν ένας άντρας που είχε διάφορα τατουάζ. Ένα εκ αυτών ήταν η σβάστικα με τα αρχικά S.S.. Φορούσε τζιν και μια φανέλα που είχε τυπωμένη πάνω την σημαία της συνομοσπονδίας του Νότου. Η σημαία της συνομοσπονδίας του Νότου υποδείκνυε σήμα ρατσιστικό, αφού την δεκαετία του 50’ τάχθηκαν κατά της άρσης των φυλετικών διακρίσεων.

Η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει. Το πλήθος κινήθηκε προς το μέρος του με άγριες διαθέσεις. Προσπάθησε να τρέξει να ξεφύγει αλλά τον πρόλαβαν. Τον έριξαν προς τα κάτω και άρχισαν να τον κλωτσούν και να του χτυπάνε με τα πλακάζ και τις πινακίδες που κρατούσαν. Κάποιος φώναξε, “σκοτώστε τον μπάσταρδο, κάντε του ότι κάνουν και οι ομοϊδεάτες του”. Η αστυνομία έδειχνε ανήμπορη να αντιδράσει.

unnamed

Εκεί που όλα έμοιαζαν τελειωμένα για τον κύριο με το τατουάζ εμφανίστηκε η Keshia Thomas. Η Keshia ήταν μια δεκαοκτάχρονη μαύρη κοπέλα που είχε έρθει στην διαδήλωση για να υποστηρίξει, εν μέρη, τα δικαιώματα της. Βλέποντας να τον χτυπάνε με μανία ξάπλωσε επάνω του και δεχόταν αυτή τα χτυπήματα για αυτόν, προκειμένου να τον σώσει. Τους φώναζε να σταματήσουν.

Το πλήθος σταμάτησε και όλοι πάγωσαν. Τώρα μόνον η Keshia ακουγόταν που τους φώναζε να σταματήσουν. Υπήρξε μια περίεργη σιγή. Αυτοί με τα πλακάζ που του χτυπούσαν τα άφησαν στο έδαφος και έσκυψαν το κεφάλι τους. Δεν είχαν κάτι να πουν. Τα είπε όλα η Keshia με την πράξη της.

Τα χρονιά θα περάσουν και η Keshia θα γίνει 30 χρονών. Καθώς έπινε τον καφέ της ήρθε ένας νεαρός και της είπε “ευχαριστώ”. “Γιατί;” αποκρίθηκε αυτή. “Ήταν ο πατέρας μου”.

Υ.Γ. Το συμβάν διαδραματίστηκε τον Ιούνιου του 1996.

pic1unnamed